Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten


11 maart  t/m 17 maart 2018

De winter slaat nog één keer toe.

Nog één keer voor de meteorologische lente begon een vorstaanval deze week. Tot en met donderdag was er echter nog niet zoveel aan de hand. Temperaturen waren aangenaam en over het algemeen droog weer. Vanaf donderdagavond werd het kouder met op vrijdag guur koud weer met regen en soms een vlokje sneeuw. Zaterdag was een echte vorstdag: koude gure wind met de hele dag de temperatuur onder nul.

Voor de deelnemers die altijd de dieren verzorgen en voeren was het een druk weekje. De strohokken in de ligboxenstal zijn uitgemest (met trekker en voorlader) nadat de grote kalveren verhuisd zijn van strohokken naar de roosters met ligboxen in de ligboxenstal. Vervolgens hebben we de kleine kalfjes uit de schuur naar de strohokken in de ligboxenstal gebracht. De hokken in de schuur, inclusief de hokken van de ezels en schapen werden door de deelnemers uitgemest.

 

Ondanks het koude weer hebben de deelnemers bloembakjes gemaakt op onze beide zorgboerderijen met narcissen die ze uiteraard mee naar huis mochten nemen.

 

Maandagmiddag en avond een herhalingscursus B.H.V. (inclusief reanimatie) voor medewerkers en chauffeurs die het vervoer verzorgen. Wij vinden het belangrijk mocht er iets onverwachts gebeuren er hulp kan worden geboden. 26 Maart ’s avonds is nog een speciale cursus voor alle chauffeurs om de kennis omtrent begeleiding van deelnemers,  verkeersregels e.d.  bij te spijkeren.

 

Op ons Zorgerf gebeurde het meeste binnen. Op de foto, een door een deelnemer  zelf gemaakt paasmand.

Spreuk

Een schop vol handel is meer waard dan een kruiwagen vol werk.

 

*****************

************

 

 

 

 

4 maart  t/m 10 maart 2018

Met z’n allen naar Intratuin.

De vorstperiode van vorige week is definitief voorbij. De hele week vrij zacht voorjaarsweer met zo nu en dan een regenbui. De temperatuur is zelfs iets aan de hoge kant voor de eerste volle week in maart.

We zijn de hele week druk geweest met het kappen van een houtwal. We hebben nu weer voldoende (brand)hout om het volgend jaar weer dit hout te kunnen kloven met de deelnemers.

De meeste mensen zijn al wel op de hoogte dat er brand heeft gewoed, in het woonhuis waar onze medewerkster Natascha woont. De woning is totaal verwoest. Dit heeft altijd een grote impact bij de betrokkenen. Gelukkig is de schuur met 100 paardenstallen wel gespaard gebleven.

Nu het voorjaar zich van de goeie kant laat zien, moet er natuurlijk weer van alles  worden gedaan. Dus nog met de jas aan plantjes poten/vervangen in de plantenbakken voor de niendeur ofwel de ingang van de zorgboerderij. Ook in de huiskamer zijn bloempotjes versierd en gevuld met narcisbollen om mee naar huis te nemen.

Natuurlijk kan een bezoek aan Intratuin in Almelo dan niet ontbreken, dus zowel de deelnemers van onze zorgboerderij en zorgerf zijn naar Intratuin geweest. Met de deelnemers die niet mee naar binnen wilden heeft Johan een toeristische  route gereden tijdens het bezoek aan Intratuin.  

                             Spreuk

De mooiste dagen van de lente zijn de dagen die wij er zelf aan toevoegen.

 

*************

**********

25 februari  t/m 3 maart 2018

Bijzondere vorstperiode voor begin maart.

 

Een echte vorstperiode deze week. Vanaf maandag eerst licht vriezend weer, met op dinsdagavond een sneeuwbui. Vanaf toen nam de vorst echt toe, overdag kwam het kwik niet meer boven het vriespunt, en ’s nachts matige vorst. De snijdende harde oostenwind zorgde ervoor dat het erg koud aanvoelde. Het is niet vaak gebeurd dat ijsbanen voor het eerst open gingen in maart.

Alle bezigheden van de deelnemers gebeurden zoveel mogelijk op de deel op onze zorgboerderij, en op ons zorgerf in de huiskamer. Maar daar werd dan ook van alles gedaan. Zoals o.a. schilderen, aan de paasbakken timmeren, en appels schillen. Maar ook kleuren, dammen, kaarten en rummikub gespeeld, en soms tafeltennissen.

Of pinda’s rijgen.

Maar als het nog even kon wandelen met elkaar of individueel met een deelnemer. 

De heer Houkes is opgenomen in de Stoevelaar. Helaas kon hem thuis niet meer de hulp worden geboden die hij nodig had. Wij wensen de heer Houkes nog een goede tijd toe in zijn nieuwe woonomgeving.

Ashwin heeft na een re-integratietraject op de zorgboerderij weer werk gevonden en is daarom gestopt als vrijwilliger-chauffeur op de bus. Wij  bedanken hem voor zijn inzet, onze deelnemers op te halen en weer naar huis terug te brengen. En wensen hem veel succes met zijn nieuwe baan.    

Spreuk

St. Romanus (28 feb.) helder en klaar,

Wijst op een vruchtbaar jaar.

 

*************

**********

18 februari  t/m 24 februari 2018

Wandelen en spelletjes gedaan.

Deze week kenmerkte zich door een droog weertype, ofwel anders gezegd schraal weer. In de nacht lichte vorst tot -5 graden en overdag 5 graden boven nul. Ook de zon liet zich geregeld zien. De eerste dagen weinig of geen wind, later in de week toenemende noord- oostenwind wind.

 

Bovenstaande foto op verzoek van een medewerkster die een mooi Valentijns soep (je) had gemaakt en vond dat deze toch wel moest worden afgedrukt. 

Deze week hebben we vaste mest uitgereden op het land. Daardoor kwam de oude mest weer tevoorschijn, welke we alvast in de groentetuinen op ons zorgerf en zorgboerderij hebben gebracht.

De hele week werd er op beide locaties geregeld naar de olympische spelen gekeken. Vooral omdat er nog o.a. gouden medailles werden gehaald door de Nederlandse atleten.

 

Maar andere deelnemer(-sters) vinden spelletjes doen bv. Jenga spelen veel leuker.  

Er zijn deze week geen lammetjes geboren. Wel zijn er familieleden van deelnemers geweest om ze te bewonderen.

Verder zijn er eigenlijk geen bijzondere dingen gebeurd. Het is wel mooi om te zien dat iedereen ’s morgens na de koffie zijn of haar eigen ding gaat doen. De één gaat eerst de kippen voeren en de ander begint alvast met het voer aanvegen voor de koeien en kalfjes, of gaat naar de hobbyruimte, en niet te vergeten helpen met het bereiden van de warme maaltijd.

Donderdagmiddag zijn we met de deelnemers van Zorgerf Kötter naar het nieuwe natuurgebied “Mokkelengoor” gereden, daar zijn een aantal deelnemers en begeleiding uitgestapt om weer terug te lopen naar ons Zorgerf. Voor wie dat niet kon of wilde was er een klein toertochtje met de bus.

Spreuk

St. Matthijs (24 februari) breekt het ijs, maar wil het ijs niet breken dan vriest het nog 6 weken.

***************

************

11 februari t/m 17 februari 2018

Valentijnsdag, en olympische spelen.

Een wisselend weerbeeld kenmerkte deze week. In de nacht lichte vorst en overdag enkele graden boven nul. Maandag in de vroege ochtend een wittapijt van hagelsneeuw. Daarna enkele dagen mooi winterweer, alleen op donderdag miezerig koud weer met natte sneeuw.

Nu het carnaval weer voorbij is zijn de deelnemers druk bezig met de voorbereiding voor Pasen met het maken van paasbakjes.

 

Ook deze week zijn er weer lammetjes geboren. Helaas werd één lammetje niet geaccepteerd door de moeder en wordt hij (Rambo) met de fles grootgebracht.

 

Eigenlijk bij hoge uitzondering werd deze week, ’s middags, naar de olympische spelen op tv gekeken, met alle medailles die door Nederlandse sporters zijn gewonnen bij het schaatsen. Overigens niet alle deelnemers keken naar de tv, zij deden spelletjes zoals mens erger je niet en/of ganzenborden. En niet te vergeten werd er ook als het weer het toeliet ‘s middags gewandeld.

 

Woensdag 14 februari “Valentijnsdag” is ook niet ongezien aan ons voorbij gegaan. ’s Ochtends koffie met een Valentijnstompouche, een Valentijnsmenu en ‘s middags versierde Valentijns koekjes die Lies de dag ervoor gebakken heeft.

Verder deze week een ritje naar Distel met een aantal deelnemers waar we o.a. schapenmelkpoeder gehaald voor het lammetje. Vrijdag nog brandhout gehaald van ons zorgerf in Ypelo naar de zorgboerderij in Bornerbroek. 

 Spreuk

Een hand vol liefde geblazen in de wind komt altijd aan bij een vriend.

*****************

***********

4 februari  t/m 10 februari 2018

Licht vriezend weekje.

Een licht vriezend weekje deze week. In de nacht lichte vorst en overdag temperaturen iets boven 0 graden.  Alhoewel het de meeste dagen bewolkt weer was, kwam toch af en toe de zon er even tussendoor. Nu het droger is en de vorstin de grond zit, kunnen we weer met landbouwmachines op het land rijden. Een goede reden om te beginnen met het snoeien van bomen en het knotten van de wilgen.

 

Ook deze week zijn er weer 2 lammetjes geboren.

 

Ondanks dat het voor de tijd van het jaar aangenaam weer was, waren de meeste  activiteiten van de deelnemers binnenshuis. Ook wat betreft de werkzaamheden die normaal gesproken in de hobbyruimte plaatsvinden, werden deze op de deel uitgevoerd, zoals het aftekenen van hout om daarna te kunnen schilderen. Dit kwam mede doordat de griep bij ons ook heeft toegeslagen, en we krap zaten wat betreft de begeleiding van de deelnemers.

Een deelnemer die bijna altijd buiten is te vinden met het verwijderen van onkruid en als hobby kleuren heeft, hield zich hier deze week mee bezig. Mooi om te zien dat deelnemers hierdoor rust ervaren en nog erg geconcentreerd kunnen werken.

In Ypelo, op ons zorgerf, is één van de deelnemers dagelijks druk met het verpakken van brandhout en een ander druk met het voeren van de dieren. Dus ook in deze tijd van het jaar is er voor de deelnemers altijd wat zinvols te doen.

Na enige tijd afwezig te zijn geweest hebben we Mw. José van Coesant weer mogen verwelkomen. We hopen dat ze weer een fijne tijd op de zorgboerderij heeft.

                             Spreuk

Wie zich bewust is van de waarheid, lacht om de leugens van het gerucht.

******************

*************** 

28 januari t/m 3 februari 2018

 Lammetjes geboren.

Het grootste deel van de week was het wisselvallig weer met geregeld buien. Temperatuur in deze eerste dagen eigenlijk boven normaal. Vanaf donderdag kouder weer met winterse buien en op vrijdag en zaterdag een overgang naar een ander waarschijnlijk kouder weertype.

 

Maandag was het 65 jaar geleden dat Johan Westra en zijn vrouw in het huwelijk traden. Afgelopen weekend hebben ze samen met de familie dit heugelijke feit gevierd. Dinsdag heeft Johan getrakteerd op ons Zorgerf Kötter.

 

Donderdagochtend heeft een schaap gelammerd en kreeg 3 ooitjes. Moeder en kroost dartelen vrolijk in hun schapenverblijf. Helaas verliep vrijdag de bevalling van één van de schapen minder goed, door bloedingen van een gescheurde baarmoeder hebben het schaap en haar 3 lammetjes het niet overleefd, ondanks de goede hulp van de dierenarts. Van vrijdag op zaterdag  zijn er weer 2 lammetjes geboren.

In de eerste week van deze sprokkelmaand zijn wij ook samen met de deelnemers begonnen te snoeien op ons zorgerf. Van een omgewaaide boom zijn de  takken verwijderd, waarna snoeiwerkzaamheden bij de belevingstuin.

 

Vrijdag hebben we afscheid genomen van Lyanne. Haar stageperiode zit erop en ze moet weer plaats nemen in de schoolbanken. Met als eerste taak examen Engelse taal. Wij wensen haar veel succes met verdere verloop van haar opleiding. Maar, we verliezen Lyanne niet helemaal uit het oog. Ze komt bij ons werken in de schoolvakanties. 

Spreuk

Om je dromen waar te maken moet je wel eerst wakker worden.

 

************

********

 

 

21 januari t/m 27 januari 2018

 

Bussen weer helemaal compleet.

Deze kenmerkte zich door zacht weer, met temperaturen veel te hoog voor de tijd van het jaar. Bewolkt maar over het algemeen droog, alleen in de avond en nacht wilde het nog wel eens regenen. Helaas hebben wij de zon de afgelopen week nauwelijks gezien. Woensdag een temperatuur van bijna 14 graden.

Maandag hebben we de laatste hand gelegd aan het opruimen van de tuinkas, waarna Johan met een aantal deelnemers naar de vuilstort is geweest om de rommel weg te brengen. Tegelijkertijd heeft Vincent het aluminium frame naar Calot gebracht.

Dinsdag stond er weer een stuk in dagblad Tubantia over het taxivervoer van de W.M.O.  Aan de hand daarvan hebben we een aantal gemeentelijke raadsfracties een e-mail gestuurd dat het vervoer van onze deelnemers, door taxibedrijven, ook bij ons niet allemaal goed verloopt. Gelukkig verzorgen wij zelf het vervoer van onze deelnemers uit de gemeenten Almelo, Hof van Twente, Borne, Rijssen en het vervoer van deelnemers die vanuit de WLZ en onderaannemerschap bij ons komen. O.a. de korte lijnen met mantelzorgers, het verlenen van extra zorg door onze chauffeurs/begeleiders achter de voordeur, zijn o zo belangrijk voor onze doelgroep.

 

 Op ons Zorgerf Kötter zijn de dames druk bezig met het versieren van sinaasappelen.

Deze week is het beeldscherm van de achteruitrijcamera van één van de rolstoelbussen vervangen bij A.S.T. Nu zijn beide bussen weer helemaal compleet, inclusief trekhaak.

Op beide locaties hebben de deelnemers mooie bloemstukjes gemaakt met bloembollen, welke mee naar huis zijn genomen.

Dinsdag een gezellig ritje naar Van de Riet met een achttal deelnemers om de gazonmaaier weer op te halen en op vrijdag naar Distel om de voervoorraad weer aan te vullen.

 

Nu maar wachten tot ze lammeren.

 

Spreuk

Moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen. 

***********

******** 

14 januari t/m 20 januari 2018

Tuinkas niet bestand tegen de storm.

Tot het midden van de week koude wind en zo nu en dan veel regen. Donderdag een zware storm, met windvlagen tot wel 120 km per uur. Op de lijst van zware stormen stond deze op plaats 8. Het hoogtepunt van de storm was tussen 11:00 uur en 13:00 uur. Daarna nam de wind snel af. Op vrijdag en zaterdag rustig weer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Helaas was de tuinkas niet bestand tegen dit natuurgeweld. Een harde windvlaag was voldoende om de tuinkas te vellen. Vrijdag zijn Johan en Vincent samen met Mark begonnen met het demonteren en opruimen van de tuinkas. Zaterdag is het meeste glas opgeruimd. Nu rest ons nog de kleine stukjes van het veiligheidsglas.

Dinsdag is Karlijn begonnen aan haar stage. Wij wensen haar een plezierige en vooral leerzame stageperiode toe.

Woensdag heeft Johan samen met een bus vol deelnemers de gazonmaaier voor een winterbeurt naar Van de Riet gebracht. Nu eindelijk de bus weer is voorzien van een trekhaak kunnen we  maximaal 8 personen weer meenemen.

Niet alle dagen kon er worden gewandeld. Om toch aan de nodige beweging te komen wordt er op die dagen een bewegingsactiviteit gedaan.

Het duurt nog wel even maar ook deze week zijn we, zowel in de hobbyruimte als op de deel druk met het maken van bakjes voor het paasfeest op donderdag 29 maart aanstaande.

 

Spreuk

In de winter westerstorm en avondrood, maakt de “koude” winter dood.

 

************

**********

7 januari t/m 13 januari 2018

De schapen waren op pad.

In tegenstelling van vorige week bleef het op de meeste dagen droog met zo nu en dan een koude wind. De eerste dagen van deze week was het in de nacht iets onder de nul graden. De 2e helft van de week over het algemeen zwaarbewolkt weer. De zon heeft zich deze week nauwelijks vertoond.

Maandag hebben we de rolstoelbus opgehaald die wij hadden gekocht. Of eigenlijk ingeruild tegen de rolstoelbus die vorig jaar voor veel problemen zorgde en ons verschillende keren in de steek heeft gelaten. 

Dinsdag heeft Johan samen met deelnemers rubbermatten opgehaald die waren gebruikt voor de “Knieperkestocht”.

Zoals te zien is op de foto wordt er niet alleen in de hobbyruimte getimmerd maar ook in de huiskamer.

Alhoewel er met dit weer nauwelijks sprake is van een voedseltekort voor de vogels werden er door de heren vogelvoertulbanden gemaakt. Wie weet een vooruitziende blik op winters weer?

Vincent heeft deze week met de deelnemers van Zorgerf Kötter voer voor de kippen en konijnen gehaald bij Distel in Bentelo en onderdelen voor de giertank bij Latrago in Goor.

Donderdag zijn we samen met een aantal deelnemers druk geweest om de hokken voor de schapen, die de komende tijd moeten lammeren, in gereedheid te brengen. Of het zo wezen moet weten wij niet, maar vrijdagochtend waren de schapen al op pad gegaan. Helaas niet naar onze Zorgboerderij in Bornerbroek, maar de andere kant op. De familie Oosterveen heeft ze zolang in hun wei gedreven, daarvoor alsnog onze hartelijk dank, waar wij de schapen later die ochtend met de paardentrailer hebben opgehaald. Ze zitten nu in de hokken op ’t Klein Wierke, waar ze kunnen aflammeren.    

 Spreuk

Als ieder mens een ander gelukkig zou maken, was de hele wereld gelukkig. (Wim Kan)

 

***********

******

 

 

1 januari t/m 6 januari 2018

Knieperkes en een nieuwjaarsborrel.

Ook in de eerste week in dit jaar is begonnen met nat en vrij kil weer. Zowaar in het midden van de week een zuidwesterstorm vooral langs de kust. De waterstand van de Twentse beken bereikte deze week een hoogtepunt in dit nieuwe jaar. Temperatuur ver boven het vriespunt.

Op oudejaarsdag zijn we nog met één van de deelnemers aan het carbid schieten geweest zoals je op het filmpje kunt zien. 

<< klik hier >>

Natuurlijk in deze week allemaal nieuwjaarswensen met goede voornemens dit jaar.

Vanaf dinsdag direct begonnen met het maken van Knieperkes. Natuurlijk gevuld met slagroom. Op ons Zorgerf, waar het mondje van de slagroombus vrij groot was, is de vorm van de knieperkes aangepast.

‘s Middags voor het naar huis gaan hebben we met z’n allen een nieuwjaarborrel gedronken, waarbij de hapjes niet konden onderbreken.

Verder waren er deze week eigenlijk geen bijzondere bezigheden, zelfs niet in de hobbyruimte.

De stallen zijn uitgemest en er is stro in de hokken van de kalfjes gedaan. Op ons zorgerf Kötter zijn vrijdag de konijnenhokken uitgemest.

 

Spreuk

Als in januari de vorst niet komen wil dan komt die zeker in maart en april.

 

************

*********

 

24 december t/m 31 december 2017

Wafels, oliebollen bakken en een terugblik op het afgelopen jaar.

Ook deze laatste volle week van december was het zwaarbewolkt, miezerig weer met temperaturen schommelend tussen de 2 en 7 graden. De zon liet zich af en toe zien. Op zaterdag kwam de temperatuur zelfs nog even boven de 10 graden.

Onze zorgboerderij en zorgerf waren deze week maar 2 dagen open i.v.m. met kerstdagen en oud en nieuw.

Woensdag hebben de deelnemers samen met medewerkers de kalverhokken uitgemest. Een dag later heeft Johan met een aantal deelnemers kalfjes opgehaald bij een collega-agrariër in Enschede.

 

 

 

Natuurlijk hebben we op de laatste dag van het jaar dat wij open waren, oliebollen gebakken op onze Zorgboerderij en op ons Zorgerf wafels.

Dit jaar hebben we vanwege gezondheidsredenen geen carbid geschoten.

Aan het einde van het jaar een speciale dank aan iedereen die, op welke wijze dan ook, een bijdrage hebben geleverd aan het wel en wee op onze Zorgboerderijen en onze deelnemers onvergetelijke dagen hebben bezorgd.

In dit laatste weekjournaal een korte terugblik op een aantal bijzonderheden het afgelopen jaar.

We hebben veel nieuwe deelnemers verwelkomd, maar ook door opname in een verpleeghuis, verhuizing of overlijden afscheid moeten nemen van voor ons dierbare deelnemers. Een bijzondere nagedachtenis aan Jan Kosters, die in augustus overleden is. Hij is bijna 12 jaar als deelnemer bij ons op de Zorgboerderij geweest.

Geboorte van lammeren, de komst van een nieuwe hond Famke. Schapen scheren op Zorgerf Kötter

Een muzikaal paasfeest, twee sinterklaasvieringen en voor het eerst kerstfeest in ’t Brookshoes in Bornerbroek,

Een koninklijke onderscheiding voor onze vrijwilligster Dinie Hemmink.

Een bezoek aan ’t Klein Wierke door een klas van basisschool “De Zegge”. Aanschaf van nieuwe tuinstoelen. 

De Zorgboerderij in Ypelo is aan de buitenkant geschilderd. Een van de deelnemers heeft de schilders een handje geholpen.

Drie dagen uitstapjes met onze deelnemers en één van de naasten naar “Landgoed Schuilenburg” en van daaruit met de huifkar naar “Erve Hofman”.

De asbestdaken van de ligboxenstal en loods zijn verwijderd en vervangen door een geïsoleerd dak met lichtstraat op de ligboxenstal en golfplaten op de loods. Onze uitbreidingsplannen met 24-uurszorg op Zorgerf Kötter hebben weer iets meer vorm gekregen. De buren in Ypelo hebben het pro forma beroep tegen het vaststellingsbesluit van de Gemeente Wierden bij de Raad van State verloren.

Het ophalen en thuisbrengen van deelnemers met een WMO-indicatie binnen de gemeenten Almelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Borne zal door ons het komende jaar gewoon worden verzorgd. Binnen de gemeenten Wierden, Hengelo, Dinkelland en Tubbergen zullen taxibedrijven het vervoer gaan verzorgen van deelnemers met een WMO-indicatie naar en van de zorgboerderij en het zorgerf.

Eén van de personenbussen gaf dit jaar veel problemen en zal worden vervangen in het komende jaar.

En tot slot om niets te vergeten de alledaagse bezigheden het jaar rond, ze zijn zo gewoon, maar zo bijzonder!

 

Spreuk

Wij wensen iedereen een vrolijk einde en een goed begin

en een jaar volkomen naar je zin.

 

***************

**********

 

17 december t/m 23 december 2017

Kerstmis in ‘t Brookshoes.

Echt donkere dagen voor kerstmis. Van een vorstperiode is geen sprake. Eigenlijk de hele week kil, nat en vochtig weer. Alhoewel de laatste dagen voor kerstmis de temperatuur wel iets opliep.

Ook deze week verder met het maken van kerstbakjes en kerststukjes voor komende vrijdag als we gezamenlijk kerstfeest vieren in Bornerbroek.

Maar ook de gewone werkzaamheden gingen door deze week. De deelnemers hebben o.a. het hok van de schapen en de geiten in de belevingstuin uitgemest.

Verder hebben we deze week afscheid genomen van 3 stagiaires. Voor Denise, Danique en Carmen zit de stage erop. Wij wensen alle drie de dames het komende jaar veel succes met het vervolg van ieders opleiding.

Vrijdag hebben we, dit jaar voor het eerst, kerstfeest gevierd met alle deelnemers van onze Zorgboerderij en Zorgerf in het ‘t Brookhoes te Bornerbroek. Vanaf 10 uur een warm welkom door de Kerstman en koffie/thee met kerstcake.  Na het openingswoord door Johan heeft Dhr. Piet Goldberg een kerstgedicht voorgedragen. Daarna min of meer als een rode draad door het ochtendprogramma, een optreden van het Zwingkoor. Natuurlijk tussendoor een hapje en een drankje. Na afloop werd het kerstverhaal voorgelezen door dhr. Huib Heyt. Daarna een gedicht van Dhr. Harry Loohuis. Tijdens dit gedicht werden de 4 kaarsen van de adventskrans door Mw.  Jo Aalberink aangestoken. Nog eventjes de benen strekken voor het tijd werd voor het kerstbuffet. (Zie voor menu < Kerstfeest 2017> elders op deze website.) Als afsluiting nog een kopje koffie of thee. Bij het afscheid kregen alle deelnemers nog een kerstattentie mee voor de komende feestdagen.  

Kerstgedachte.

 

Kerstfeest is denken aan vrede en licht
aan de boodschap, het blijde bericht
van komen van mensen, heel dicht tot elkaar
niet voor heel even, maar - als het kan - 
het hele jaar!

 

*************************

******************

************

 

10 december t/m 16 december 2017

Sinterklaas maakt plaats voor kerstman.

Afgelopen zondag in de middag sneeuwbuien, tussen de 10 en 15 centimeter. Dat werd dus ’s avonds sneeuwschuiven. De daarop volgende dagen vielen er nog sneeuwbuien overgaand in regenbuien. Over het algemeen was het vrij koud, maar geen vorst. Zaterdag een overwegend droge dag.

Maandag heeft Johan samen met deelnemers Lies en Ruud kerstbomen gekocht.

De dagen daarna zijn ze versierd en ze staan nu te pronken op de zorgboerderij en ons zorgerf. Ook de deel en huiskamer zijn in kerststemming gebracht en hebben de kerststallen een mooi plaatsje gekregen in de huiskamers op beide locaties.

 

De deelnemers zijn de hele week druk geweest, onder begeleiding van medewerkers, vrijwilligers en stagiaires, met het maken van een kerststukje, welke ze mee naar huis konden nemen, om daar met kerst ervan te genieten.

De kerstliederen worden weer gezongen en er is ’s middags tijd voor spel en andere activiteiten binnen, kortom volop gezelligheid.

Zaterdag moesten de ezels en schapen weer hun jaarlijkse opwachting maken in de kerststal op de kerstmarkt in Bornerbroek, waar de leerlingen van de hoogste groepen van basisschool St. Stephanus een kerstspel opvoerden.

Mieke en Jessica zij bijna de hele zaterdag bezig geweest met het maken van kerstpakketten voor alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Het kerstpakket is een blijk van waardering voor alles wat zij hebben betekend voor onze deelnemers en zorgboerderij het afgelopen jaar.

 

Spreuk

Je kunt de ladder naar succes niet beklimmen, met de handen in je zakken.

 

**************

************

 

3 december t/m 9 december 2017

Sinterklaas kwam dit jaar 2 maal op bezoek.

In he begin van de week was het nog vrij zacht herfstweer. Maar geleidelijk aan deze week werd het kouder. Eerst nog een miezerige regen die erg koud aanvoelde. Vanaf vrijdag avond winterse neerslag met een temperatuur net iets boven het vriespunt.

Natuurlijk stonden de eerste dagen van de week in het teken van Sinterklaas. I.v.m. met de groepsgrootte kwam Sinterklaas en zijn Pieten op maandag en dinsdag. Natuurlijk nadat alle deelnemers waren gearriveerd werden ze getrakteerd op koffie met gevulde speculaas of gewone speculaas bij de koffie.

Ook dit jaar kwam de Sint en zijn Pieten weer op een originele wijze. Zij hadden de afgelopen nacht geslapen in een pipowagen. En met deze wagen met een grote trekker ervoor kwamen zij bij ons op bezoek. Nadat de Sint was verwelkomd hebben we Sinterklaasbingo gespeeld.

De Sint las een sinterklaasverhaal voor waar alle getallen die op bingokaarten staan waren verwerkt. Natuurlijk tussendoor een hapje en een drankje. Na het vertrek van de Sint en zijn pieterbazen was het tijd voor een stamppottenbuffet. Bij vertrek kregen alle deelnemers nog een cadeau mee die de Sint en zijn Pieten hadden achtergelaten.

Nu de Sint weer is vertrokken naar Spanje, is het kerstfeest al weer in beeld. Op vrijdag hebben Jan en Mark een kraam op de kerstmarkt “Beeklustpark” bemand, ofwel rondom de stadsboerderij.  Het was dit jaar de enige kerstmarkt waaraan wij deelnemen. Overigens volgende week moeten de ezels en 2 schapen nog wel hun opwachting maken op de kerstmarkt in Bornerbroek voor het kerstspel van de Basisschool St Stephanus.

(Zie ook  foto’s op  <<Sint 2017>>)

 

Spreuk

Donder in decembermaand, belooft veel wind in ’t jaar aanstaand.

***************

************

 

 

26 november t/m 3 december 2017

Hallo, daar zijn we weer.

Na afwezigheid van 4 weken is er weer een weekjournaal. Deze week begon wel erg nat en miezerig koud weer. Alhoewel de temperatuur voor de tijd van het jaar wel normaal toch wel normaal was. Later in de week werd het droger, en voelde het iets aangenamer aan. Zaterdag mistig en tegen de avond natte sneeuw.

Allereerst wil wij graag iedereen bedanken, die het weer mogelijk hebben gemaakt dat wij er samen met Michiel er zomaar bijna 4 weken tussenuit konden. Zo te zien op de foto heeft iedereen zich best vermaakt en alles zag er spik en span uit bij thuiskomst, geweldig. De deelnemers hadden zelfs een mooie welkomstkaart gemaakt.

Dhr. Houkes is in de tijd dat wij weg waren als nieuwe deelnemer verwelkomt. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op Zorgerf Kötter. 

Ook in de laatste week van november zijn een aantal deelnemers druk geweest met het opruimen van het blad van de bomen en de struiken. Het zal nog wel een poosje doorgaan, al het blad is nog lang niet van de bomen en struiken.

Woensdag heeft Johan samen met een aantal deelnemers kleine kalfjes opgehaald uit Losser en Enschede.

Het brandhout op onze zorgboerderij was op, dus hebben we de voorraad in Bornerbroek weer aangevuld vanuit de opslag op Zorgerf Kötter.

Tot slot natuurlijk werden er deze week pepernoten gebakken en volop sinterklaasliedjes gezongen. Nu maar hopen dat de goede Sint ons volgende week komt verrassen.

 

Spreuk

Een waardevol leven is een verzameling van dankbare momenten.

 

******************

 

 

 

22 oktober t/m 28 oktober 2017

 Nieuw dak op ligboxenstal en loods.

Wat het weer betreft een druilerig weertype. Het meest van de dag wel droog weer maar ook op enkele dagen deze week motregen.  De temperatuur, met uitzondering van zaterdag, boven normaal. Zaterdag echt oktoberweer ’s avonds regen, en een stormachtig weer in de nacht.

Deze week zijn de daken op de ligboxenstal en loods vernieuwd. Maandag werden de asbest golfplaten verwijderd en dinsdag zijn er weer nieuwe geïsoleerde platen opgelegd. Vervolgens is op de ligboxenstal de lichtkoepel vervangen door een zogenaamde lichtstraat en zijn de gevels vernieuwd. De komende week zullen er nog dakgoten worden gemonteerd.

De deelnemers moesten tijdens het voeren keurig achter de linten blijven, toen de daken werden verwijderd.

Door het vervangen van de daken en daardoor de “noodzaak” van opruimen was er ook deze week weer een gezellig ritje met de deelnemers naar de vuilstort om daar een bult rommel te storten.

Verder eigenlijk de gewone werk- en bezigheden, waaronder het wassen en vanbinnen schoonhouden van de bussen.

Nu de herfst echt is begonnen bladeren opruimen van de bomen en de struiken rond de boerderij en op ons zorgerf in Ypelo.

Wij verwelkomen Dhr. Ankoné en de heer Eijsink bij ons op Zorgboerderij ’t Klein Wierke. Wij wensen beide heren een plezierige tijd toe bij ons op de zorgboerderij

Vrijdag is er een nieuwe bedrijfsvaatwasser geplaatst op ’t Klein Wierke, de oude was totaal versleten. De nieuwe is zuiniger in gebruik en heeft een warmte-terugwinsysteem.

De komende weken zal er geen weekjournaal verschijnen i.v.m. onze vakantie. Informatie over bijv. Sinterklaas kunt u vinden elders op deze site bij << Info/Link(s)>>

Een foto van de bloembakjes die de deelnemers vorige week naar huis mochten meenemen.(zie ook  tekst van vorige week hieronder)

 

 Spreuk

Soms kun je beter veelzeggend zwijgen, dan nietszeggend praten.

 

************

*********