Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten


6 mei  t/m 12 mei 2018

Van alles poten/zaaien, en gras maaien.

Tot en met woensdag zomers weer. Overdag en in de nacht kraak helder. Temperaturen oplopend tot boven de 25 graden, dus veel te hoog voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag (Hemelvaartsdag) wisselvalliger, eigenlijk normaal weer voor de tijd van het jaar.

Onze zorgboerderij en zorgerf waren i.v.m. met Hemelvaartsdag en een vrije dag op de vrijdag erna 3 dagen open.

Maandag is Johan met een aantal  deelnemers naar de vuilstort geweest. De paardentrailer moest leeg gemaakt worden, om dinsdag met deelnemers weer 2 kalfjes op te kunnen halen, ditmaal uit de Weitemanslanden nabij Almelo. Nu kunnen de deelnemers weer de komende tijd kleine kalfjes voeren.

Natuurlijk zijn we ook deze week weer druk bezig in de groentetuinen van alles zaaien en poten . Er zijn o.a. voorgekiemde stokbonen geplant, zonnebloemen die voor gekweekt waren in de tuinkas zijn uitgepoot enz. enz.

Op woensdag / donderdag al het gras gemaaid en verwerkt. Je staat verstelt hoe snel de loonwerkers met hun steeds grotere machines in een korte tijd snel en kwalitatief al het gras goed kunnen verwerken.

Harry Asbroek heeft woensdag de aardappelen die net boven de grond waren ontkiemt met zijn oldtimer tractor voor de eerste keer geschoffeld.

Woensdag afscheid genomen van de heer Schuttenbeld. Jo gaat verhuizen van zijn eigen stekje in Bornerbroek naar Trivium ook in Bornerbroek. Wij wensen hem daar een goede tijd toe.

Tot slot de komende 2 weken zijn wij afwezig en zal er geen weekjournaal verschijnen.   

Spreuk

Wie zijn geluk niet kent, leeft arm in een rijk bezit.

*************

*********

29 april  t/m 5 mei 2018

De plantenbakken zijn geplaatst.

De eerste dagen van de week guur en koud weer, waardoor we de houtkachel aan hebben gehad tot donderdag. Na dinsdag, een echte gure dag met veel regen, klaarde het zienderogen op. Vanaf donderdag was het mooi zonnig lenteweer. Dus de tuinstoelen, tafels, en parasols hebben we weer uit de loods gehaald.

 

Maandag zijn de schapen met de ramlammeren verplaatst naar een prachtig hok in de ligboxenstal. Ze moesten plaats maken voor het schoonmaken van de schuur zodat er weer kleine kalfjes in kunnen. Nadat de muren waren gewit, zijn er samen met deelnemers weer 2 kalfjes opgehaald bij de fam. Hinsenveld aan de Gravenallee.

Eindelijk is het zover, de plantbakken zijn geplaatst, en het resultaat mag er zijn.O.a. vrijwilliger Harry en deelnemer Bertus hebben er heel veel energie en tijd in gestoken.

Natuurlijk is er  ook veel in de tuinen gewerkt. De bonenstokken zijn geplaatst, dahlia ’s  geplant, er is gezaaid en er wordt al weer volop gewied.

In de huiskamers zijn verschillende bloemenzaden in potjes gezaaid, zijn er kaartjes gemaakt en was er tijd voor verschillende spellen en tijd voor een goed gesprek.

Doordat we zelf nog een groot aantal deelnemers ophalen en thuisbrengen, die vanuit een WMO indicatie bij ons komen merken we dagelijks hoe fijn en belangrijk het is geregeld even het face tot face contact te hebben met de mantelzorger van onze deelnemers. Non verbale communicatie zegt zo veel meer dan een telefoontje of een briefje.

Deze een gezellig ritje met een aantal deelnemers naar Distel (Bentelo) en Latrago (Goor) om afrasteringsspullen en onderdelen te halen.

Deze week is Dhr. Jan Smit verhuisd naar Titus Brandsmahof, een steenworp van waar hij woonde. Jammer dat er geen tijd was om afscheid te nemen.

Komende maandag gaat ook Mw. Jenny Jansen verhuizen. Ze gaat wonen in de  Weijdehof in Almelo. Jennie was erg geëmotioneerd vrijdag op haar laatste dag op ons Zorgerf Kötter in Ypelo. Toch wensen wij beiden nog een goede tijd toe in hun nieuwe woonomgeving.

Elke dag vroeg wel een deelnemer wanneer de snijmais wordt gepoot. Nou zaterdagochtend  heeft de loonwerker de snijmais gepoot.

Spreuk

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen.

 

***********

********

22 april  t/m 28 april 2018

Schapen en lammetjes weer terug naar ons Zorgerf Kötter.

In tegenstelling tot vorige week was het vrij koud lenteweer. De eerste dagen vielen er zo nu en dan van die koude regenbuien. Later in de week bleef het over het algemeen droger, maar de temperatuur in de laatste volle week van april was wel een beetje aan de lage kant.

De laatste hand is gelegd aan het zaaiklaar maken van het maisland. Verder heeft Johan samen met deelnemers afrastering gemaakt op ons zorgerf Kötter. waarna een aantal schapen met hun lammetjes weer zijn teruggekeerd naar hun vertrouwde omgeving in Ypelo.

De plantbakken zijn deze week voorzien van fijnmazig beschermdoek op de bodem en een eerste laag Douglasolie.

In deze laatste volle week van april zijn de deelnemers erg druk met tuinwerkzaamheden. Er is van alles gepoot of gezaaid in de groentetuinen en ook in de tuinkas, waar we alvast stokspekbonen laten voorkiemen en spruitkool hebben gezaaid.

De deelnemers krijgen altijd een warme maaltijd tussen de middag, maar op woensdag en donderdag wel heel speciaal “koningsmenu” met asperges “het witte goud”. Als voorgerecht heerlijke aspergesoep.

Donderdag was de laatste dag deze week dat wij open waren i.v.m. Koningsdag op vrijdag.

Deze week verwelkomen we Dhr. Dijkstra op ’t Klein Wierke. Wij wensen hem een mooie tijd bij ons op de Zorgboerderij.   

 Spreuk

Volg het pad van jouw dromen, niet de snelweg van andermans verwachtingen.

*************

********

15 april  t/m 21 april 2018

Zomerse lentedagen deze week.

De hele week mooi en zonnig lenteweer. De eerste dagen van de week was de temperatuur iets aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Op vrijdag en zaterdag echte zomerse lentedagen met temperaturen oplopend tot wel 30 graden. De snelle overgang naar deze hoge temperaturen was voor veel deelnemers wel iets te veel van het goede.

In Bornerbroek hebben de deelnemers vrijdagmiddag gewandeld in het Nijreesbos, heerlijk in de schaduw.

Een mooie bijkomstigheid:  in het prieel op ons zorgerf kon al gegeten worden. Een ieder liet zich de pannenkoeken smaken.    

Dit mooie weer nodigde uit om veel in de buitenlucht te zijn. In de tuin zijn o.a. groentebedden gemaakt, raapstelen, bosui, en niet te vergeten rode bieten gezaaid. In de tuinkas zijn van potgrond en een deel zand persblokjes gemaakt, waarin spekbonen zijn gepoot. Deze blokjes worden later bij de bonenstokken geplant.

De aardappelen zijn gepoot met de pootmachine. Nu maar hopen dat de pootaardappelen (Ottena) snel ontkiemen. Overigens tot begin van deze maand hebben we nog van de vorig jaar geoogste aardappelen gegeten.

Nu de pootbakken bijna klaar zijn heeft Johan samen met een bus vol deelnemers 30 zakken potgrond gekocht en opgehaald bij de Gamma. Daarvoor eerst een ritje naar de papiercontainer, oud papier wegbrengen ten behoeve van  muziekvereniging “St. Cecilia” in Bornerbroek.       

Spreuk

April maakt de bloem, en mei bekomt de roem.

************

*********

 

8 april  t/m 14 april 2018

Alle bezigheden gericht op de lente.

De hele week overwegend droog weer. Geregeld liet de zon zich zien, wat direct invloed had op de temperatuur. Over het algemeen was de temperatuur aan de hoge kant voor de eerste helft van april.

Als voorbereiding op het tuinseizoen zijn we erg druk geweest met werkzaamheden rond de tuinkas en groentetuin. Allereerst is er samen met Vincent maandag een straatkolk met afvoer geplaatst, om het overtollige water van het erf niet meer via de groentetuin naar de sloot te laten lopen. Gelijktijdig heeft Johan een waterkraan geplaatst bij de tuinkas. Vervolgens is de volgende dagen alles, na het verspreiden van de stalmest geëgaliseerd. Dit alles met hulp en onder veel belangstelling van een aantal deelnemers.

De palen langs de toegangsweg zijn gewit. Dit was uitgesteld wegens het slechte weer.

We verwelkomen Dhr. van Driem op ’t Klein Wierke en wensen hem een fijne tijd op de zorgboerderij.

In Ypelo hebben we afscheid moeten nemen van Dhr. te Lintelo, hij is opgenomen in Het Meulenbelt, waar wij hem een goede tijd toewensen.

Deze week zijn we bezig geweest met het timmeren van de plant-, pootbakken. De lammetjes die dit jaar zijn geboren zijn allen van een oormerk voorzien. Ver der hebben we oude steigerplanken uit Nijverdal opgehaald voor reparatiewerkzaamheden  in de ligboxenstal.

Met een aantal deelnemers is een fleurige lentecollage gemaakt, en natuurlijk in de weer met de moestuintjes, een actie van een supermarktketen.

Op ons zorgerf heeft Mark op vrijdag het prieel schoongemaakt, en alle ramen van het prieel gelapt. Nu kunnen de deelnemers volgende week als de echte lente waarschijnlijk doorbreekt daar weer mooi gebruik van maken.

Zaterdag hebben we nog gesnoeid in Ypelo en al het snoeihout van de afgelopen tijd opgeruimd.

Spreuk

Het geluk van het leven hangt af van de kwaliteiten van je gedachten.

 

************

********

 

1 april  t/m 6 april 2018

 

Nieuwe tuinkas geplaatst.

Met uitzondering van donderdag overwegend droog weer. De eerste dagen was het nog frisjes, met temperaturen aan de lage kant. Donderdag bijna de hele dag regen en koud weer. De overgang naar vrijdag was spectaculair, de temperatuur  ging fors omhoog en was het de eerste mooie lentedag in april. Gevolgd door een 2e op zaterdag.

Vrijdagmiddag was het dan ook prachtig weer om te wandelen en gingen er zelfs deelnemers mee die anders nog al eens thuis bleven op ons zorgerf en zorgboerderij.

Dinsdag na Pasen hebben we de gewone draad weer opgepakt.

Woensdag is er een nieuwe tuinkas geplaatst op een iets andere plaats, in de luwte van de schuur om opnieuw stormschade te voorkomen. Ondanks dat de nieuwe kas ongeveer deze dezelfde afmetingen heeft als de oude, is deze beter toegankelijker nu de ingang opzij zit.  

Donderdag was het de bedoeling om de palen langs de weg te witten, maar door de weersomstandigheden konden alleen de stenen gewit worden die op een pallet binnen waren gezet.

We verwelkomen Dhr. Ben Schrijver als nieuwe deelnemer. Hij mag graag buiten werken in de tuin. Alleen nog even geduld, rond de tuinkas moet nog even alles worden geëgaliseerd.

Onverwacht hebben we gehoord dat onze deelnemer Dhr. Wolfgang Höpfner is opgenomen in Hoog Schuilenburg. Wij wensen Wolgang een goede tijd toe op in zijn nieuwe woonomgeving. Altijd erg jammer wanneer er geen afscheid genomen kan worden. Naast de medewerkers zijn juist ook de mededeelnemers  altijd erg betrokken bij het wel en wee van een ieder.

Deze week hebben enkele deelnemers, mede door het mooie weer, de bal ontdekt om mee te kunnen voetballen.

 Spreuk

April warm, mei koel juni nat, vullen de schuur en ook het vat.

**************

***********

25 maart  t/m 31 maart 2018

Paasviering bij “IJsbaan Zenderen”.

De voorspelling van verschillende weerinstituten, dat het op maandag na, de hele week veel zou regenen, kwam niet uit. Het was een week, op een enkele regenbui in de nacht na, rustig weer voor de laatste week van maart.

De zorgboerderij / zorgerf  waren eigenlijk deze week maar 3 dagen open. En stond geheel in het teken van de paasviering op donderdag. Iedereen heeft deze week een paasbakje gemaakt, om mee te nemen naar huis.

 

Donderdag hebben evenals vorige jaren werd het paasfeest gehouden in het gebouw van IJsbaan Zenderen. Iedere deelnemer, zo mogelijk, vergezeld van één van hun naasten werd om 10:00 uur verwelkomt met koffie/thee met paascake. Na het openingswoord door Mieke werden we verrast met een prachtig optreden van Anna en Dinie in klederdracht. Tussendoor natuurlijk tijd voor een hapje en een drankje. Daarna, na een korte pauze, was het tijd om de magen te vullen met een uitgebreide lunch, welke werd afgesloten met ijs met aardbeien en slagroom. Ook dit jaar konden de aanwezigen het aantal kuikentjes raden die in de kunstmoeder te bezichtigen waren. Een aantal hadden in het verleden al ervaring opgedaan, wat er toe leidde dat er meerdere mensen het juiste aantal kuikentjes werd geraden.

 

Voordat er als afsluiting koffie en thee met een paasei erbij werden geserveerd, werd Jennifer nog eventjes in het zonnetje gezet met een mooi cadeau, zij gaat per 1 april werken in de thuiszorg. Bij het weggaan kreeg iedereen nog een leuke paasattentie mee naar huis, een emmertje vergeet-me-nietjes, om zelf op te kweken.

Zie ook << Pasen 2018>> elders op deze website.

Donderdagochtend belde de dochter van onze deelneemster Dinie Doldersum, dat haar moeder was overleden. Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Ondanks dat haar gezondheid afnam, bleef ze optimistisch. De gezelligheid van Dinie zullen we missen. ’s Morgens hielp zij mee met het bereiden van de maaltijd, maar ’s middags mocht ze graag kaarten met andere deelnemers.

Spreuk

Mensen kun je vergelijken met muzieknoten: als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd, vormen ze prachtig orkest.

************

*********

18 maart  t/m 24 maart 2018

Internetstoring, en tuin geëgaliseerd.

 In de week waar de meteorologische lente begon, werd het weer milder van karakter. Zondag nog een koude wind. Vanaf maandag elke dag aangenamer weer, Samengevat zwaarbewolkt met iets hogere temperaturen en een matige wind uit het zuiden of westen.

Tot dinsdagmiddag geplaagd door een internet/telefoon/tv storing, waardoor we alleen mobiel bereikbaar waren. Oorzaak: bij het testen na een glasvezelstoring heeft de tester de knop van onze aansluiting niet goed ingedrukt.

In de week voor Pasen zijn de huiskamers op onze zorgboerderij en zorgerf versiert met een paastak en andere paasversieringen.

Deze week verwelkom wij Dhr. van Rooijen. Wij hopen dat hij zich snel bij ons zal thuis voelen.

Dhr. Ankoné is deze week vrij plotseling opgenomen bij Liberein in Enschede.

Verder voor onze deelnemers een normale week. ’s Morgens voeren timmeren en helpen in de keuken, na de middag meestal o.a. wandelen, bewegingsspel, spreekwoordenspel, kaarten en o.a. memory gespeeld.

Verder hebben we de belevingstuin gedeeltelijk geëgaliseerd en de oude plantbakken met een deelnemer gesloopt. De brandstapel met het snoeihout van een houtwal verbrand.

Spreuk

De grootste uitdaging waarmee internetgebruikers geconfronteerd worden is een overdaad aan informatie.

 

************

*********

11 maart  t/m 17 maart 2018

De winter slaat nog één keer toe.

Nog één keer voor de meteorologische lente begon een vorstaanval deze week. Tot en met donderdag was er echter nog niet zoveel aan de hand. Temperaturen waren aangenaam en over het algemeen droog weer. Vanaf donderdagavond werd het kouder met op vrijdag guur koud weer met regen en soms een vlokje sneeuw. Zaterdag was een echte vorstdag: koude gure wind met de hele dag de temperatuur onder nul.

Voor de deelnemers die altijd de dieren verzorgen en voeren was het een druk weekje. De strohokken in de ligboxenstal zijn uitgemest (met trekker en voorlader) nadat de grote kalveren verhuisd zijn van strohokken naar de roosters met ligboxen in de ligboxenstal. Vervolgens hebben we de kleine kalfjes uit de schuur naar de strohokken in de ligboxenstal gebracht. De hokken in de schuur, inclusief de hokken van de ezels en schapen werden door de deelnemers uitgemest.

 

Ondanks het koude weer hebben de deelnemers bloembakjes gemaakt op onze beide zorgboerderijen met narcissen die ze uiteraard mee naar huis mochten nemen.

 

Maandagmiddag en avond een herhalingscursus B.H.V. (inclusief reanimatie) voor medewerkers en chauffeurs die het vervoer verzorgen. Wij vinden het belangrijk mocht er iets onverwachts gebeuren er hulp kan worden geboden. 26 Maart ’s avonds is nog een speciale cursus voor alle chauffeurs om de kennis omtrent begeleiding van deelnemers,  verkeersregels e.d.  bij te spijkeren.

 

Op ons Zorgerf gebeurde het meeste binnen. Op de foto, een door een deelnemer  zelf gemaakt paasmand.

Spreuk

Een schop vol handel is meer waard dan een kruiwagen vol werk.

 

*****************

************

 

 

 

 

4 maart  t/m 10 maart 2018

Met z’n allen naar Intratuin.

De vorstperiode van vorige week is definitief voorbij. De hele week vrij zacht voorjaarsweer met zo nu en dan een regenbui. De temperatuur is zelfs iets aan de hoge kant voor de eerste volle week in maart.

We zijn de hele week druk geweest met het kappen van een houtwal. We hebben nu weer voldoende (brand)hout om het volgend jaar weer dit hout te kunnen kloven met de deelnemers.

De meeste mensen zijn al wel op de hoogte dat er brand heeft gewoed, in het woonhuis waar onze medewerkster Natascha woont. De woning is totaal verwoest. Dit heeft altijd een grote impact bij de betrokkenen. Gelukkig is de schuur met 100 paardenstallen wel gespaard gebleven.

Nu het voorjaar zich van de goeie kant laat zien, moet er natuurlijk weer van alles  worden gedaan. Dus nog met de jas aan plantjes poten/vervangen in de plantenbakken voor de niendeur ofwel de ingang van de zorgboerderij. Ook in de huiskamer zijn bloempotjes versierd en gevuld met narcisbollen om mee naar huis te nemen.

Natuurlijk kan een bezoek aan Intratuin in Almelo dan niet ontbreken, dus zowel de deelnemers van onze zorgboerderij en zorgerf zijn naar Intratuin geweest. Met de deelnemers die niet mee naar binnen wilden heeft Johan een toeristische  route gereden tijdens het bezoek aan Intratuin.  

                             Spreuk

De mooiste dagen van de lente zijn de dagen die wij er zelf aan toevoegen.

 

*************

**********

25 februari  t/m 3 maart 2018

Bijzondere vorstperiode voor begin maart.

 

Een echte vorstperiode deze week. Vanaf maandag eerst licht vriezend weer, met op dinsdagavond een sneeuwbui. Vanaf toen nam de vorst echt toe, overdag kwam het kwik niet meer boven het vriespunt, en ’s nachts matige vorst. De snijdende harde oostenwind zorgde ervoor dat het erg koud aanvoelde. Het is niet vaak gebeurd dat ijsbanen voor het eerst open gingen in maart.

Alle bezigheden van de deelnemers gebeurden zoveel mogelijk op de deel op onze zorgboerderij, en op ons zorgerf in de huiskamer. Maar daar werd dan ook van alles gedaan. Zoals o.a. schilderen, aan de paasbakken timmeren, en appels schillen. Maar ook kleuren, dammen, kaarten en rummikub gespeeld, en soms tafeltennissen.

Of pinda’s rijgen.

Maar als het nog even kon wandelen met elkaar of individueel met een deelnemer. 

De heer Houkes is opgenomen in de Stoevelaar. Helaas kon hem thuis niet meer de hulp worden geboden die hij nodig had. Wij wensen de heer Houkes nog een goede tijd toe in zijn nieuwe woonomgeving.

Ashwin heeft na een re-integratietraject op de zorgboerderij weer werk gevonden en is daarom gestopt als vrijwilliger-chauffeur op de bus. Wij  bedanken hem voor zijn inzet, onze deelnemers op te halen en weer naar huis terug te brengen. En wensen hem veel succes met zijn nieuwe baan.    

Spreuk

St. Romanus (28 feb.) helder en klaar,

Wijst op een vruchtbaar jaar.

 

*************

**********

18 februari  t/m 24 februari 2018

Wandelen en spelletjes gedaan.

Deze week kenmerkte zich door een droog weertype, ofwel anders gezegd schraal weer. In de nacht lichte vorst tot -5 graden en overdag 5 graden boven nul. Ook de zon liet zich geregeld zien. De eerste dagen weinig of geen wind, later in de week toenemende noord- oostenwind wind.

 

Bovenstaande foto op verzoek van een medewerkster die een mooi Valentijns soep (je) had gemaakt en vond dat deze toch wel moest worden afgedrukt. 

Deze week hebben we vaste mest uitgereden op het land. Daardoor kwam de oude mest weer tevoorschijn, welke we alvast in de groentetuinen op ons zorgerf en zorgboerderij hebben gebracht.

De hele week werd er op beide locaties geregeld naar de olympische spelen gekeken. Vooral omdat er nog o.a. gouden medailles werden gehaald door de Nederlandse atleten.

 

Maar andere deelnemer(-sters) vinden spelletjes doen bv. Jenga spelen veel leuker.  

Er zijn deze week geen lammetjes geboren. Wel zijn er familieleden van deelnemers geweest om ze te bewonderen.

Verder zijn er eigenlijk geen bijzondere dingen gebeurd. Het is wel mooi om te zien dat iedereen ’s morgens na de koffie zijn of haar eigen ding gaat doen. De één gaat eerst de kippen voeren en de ander begint alvast met het voer aanvegen voor de koeien en kalfjes, of gaat naar de hobbyruimte, en niet te vergeten helpen met het bereiden van de warme maaltijd.

Donderdagmiddag zijn we met de deelnemers van Zorgerf Kötter naar het nieuwe natuurgebied “Mokkelengoor” gereden, daar zijn een aantal deelnemers en begeleiding uitgestapt om weer terug te lopen naar ons Zorgerf. Voor wie dat niet kon of wilde was er een klein toertochtje met de bus.

Spreuk

St. Matthijs (24 februari) breekt het ijs, maar wil het ijs niet breken dan vriest het nog 6 weken.

***************

************

11 februari t/m 17 februari 2018

Valentijnsdag, en olympische spelen.

Een wisselend weerbeeld kenmerkte deze week. In de nacht lichte vorst en overdag enkele graden boven nul. Maandag in de vroege ochtend een wittapijt van hagelsneeuw. Daarna enkele dagen mooi winterweer, alleen op donderdag miezerig koud weer met natte sneeuw.

Nu het carnaval weer voorbij is zijn de deelnemers druk bezig met de voorbereiding voor Pasen met het maken van paasbakjes.

 

Ook deze week zijn er weer lammetjes geboren. Helaas werd één lammetje niet geaccepteerd door de moeder en wordt hij (Rambo) met de fles grootgebracht.

 

Eigenlijk bij hoge uitzondering werd deze week, ’s middags, naar de olympische spelen op tv gekeken, met alle medailles die door Nederlandse sporters zijn gewonnen bij het schaatsen. Overigens niet alle deelnemers keken naar de tv, zij deden spelletjes zoals mens erger je niet en/of ganzenborden. En niet te vergeten werd er ook als het weer het toeliet ‘s middags gewandeld.

 

Woensdag 14 februari “Valentijnsdag” is ook niet ongezien aan ons voorbij gegaan. ’s Ochtends koffie met een Valentijnstompouche, een Valentijnsmenu en ‘s middags versierde Valentijns koekjes die Lies de dag ervoor gebakken heeft.

Verder deze week een ritje naar Distel met een aantal deelnemers waar we o.a. schapenmelkpoeder gehaald voor het lammetje. Vrijdag nog brandhout gehaald van ons zorgerf in Ypelo naar de zorgboerderij in Bornerbroek. 

 Spreuk

Een hand vol liefde geblazen in de wind komt altijd aan bij een vriend.

*****************

***********

4 februari  t/m 10 februari 2018

Licht vriezend weekje.

Een licht vriezend weekje deze week. In de nacht lichte vorst en overdag temperaturen iets boven 0 graden.  Alhoewel het de meeste dagen bewolkt weer was, kwam toch af en toe de zon er even tussendoor. Nu het droger is en de vorstin de grond zit, kunnen we weer met landbouwmachines op het land rijden. Een goede reden om te beginnen met het snoeien van bomen en het knotten van de wilgen.

 

Ook deze week zijn er weer 2 lammetjes geboren.

 

Ondanks dat het voor de tijd van het jaar aangenaam weer was, waren de meeste  activiteiten van de deelnemers binnenshuis. Ook wat betreft de werkzaamheden die normaal gesproken in de hobbyruimte plaatsvinden, werden deze op de deel uitgevoerd, zoals het aftekenen van hout om daarna te kunnen schilderen. Dit kwam mede doordat de griep bij ons ook heeft toegeslagen, en we krap zaten wat betreft de begeleiding van de deelnemers.

Een deelnemer die bijna altijd buiten is te vinden met het verwijderen van onkruid en als hobby kleuren heeft, hield zich hier deze week mee bezig. Mooi om te zien dat deelnemers hierdoor rust ervaren en nog erg geconcentreerd kunnen werken.

In Ypelo, op ons zorgerf, is één van de deelnemers dagelijks druk met het verpakken van brandhout en een ander druk met het voeren van de dieren. Dus ook in deze tijd van het jaar is er voor de deelnemers altijd wat zinvols te doen.

Na enige tijd afwezig te zijn geweest hebben we Mw. José van Coesant weer mogen verwelkomen. We hopen dat ze weer een fijne tijd op de zorgboerderij heeft.

                             Spreuk

Wie zich bewust is van de waarheid, lacht om de leugens van het gerucht.

******************

*************** 

28 januari t/m 3 februari 2018

 Lammetjes geboren.

Het grootste deel van de week was het wisselvallig weer met geregeld buien. Temperatuur in deze eerste dagen eigenlijk boven normaal. Vanaf donderdag kouder weer met winterse buien en op vrijdag en zaterdag een overgang naar een ander waarschijnlijk kouder weertype.

 

Maandag was het 65 jaar geleden dat Johan Westra en zijn vrouw in het huwelijk traden. Afgelopen weekend hebben ze samen met de familie dit heugelijke feit gevierd. Dinsdag heeft Johan getrakteerd op ons Zorgerf Kötter.

 

Donderdagochtend heeft een schaap gelammerd en kreeg 3 ooitjes. Moeder en kroost dartelen vrolijk in hun schapenverblijf. Helaas verliep vrijdag de bevalling van één van de schapen minder goed, door bloedingen van een gescheurde baarmoeder hebben het schaap en haar 3 lammetjes het niet overleefd, ondanks de goede hulp van de dierenarts. Van vrijdag op zaterdag  zijn er weer 2 lammetjes geboren.

In de eerste week van deze sprokkelmaand zijn wij ook samen met de deelnemers begonnen te snoeien op ons zorgerf. Van een omgewaaide boom zijn de  takken verwijderd, waarna snoeiwerkzaamheden bij de belevingstuin.

 

Vrijdag hebben we afscheid genomen van Lyanne. Haar stageperiode zit erop en ze moet weer plaats nemen in de schoolbanken. Met als eerste taak examen Engelse taal. Wij wensen haar veel succes met verdere verloop van haar opleiding. Maar, we verliezen Lyanne niet helemaal uit het oog. Ze komt bij ons werken in de schoolvakanties. 

Spreuk

Om je dromen waar te maken moet je wel eerst wakker worden.

 

************

********

 

 

21 januari t/m 27 januari 2018

 

Bussen weer helemaal compleet.

Deze kenmerkte zich door zacht weer, met temperaturen veel te hoog voor de tijd van het jaar. Bewolkt maar over het algemeen droog, alleen in de avond en nacht wilde het nog wel eens regenen. Helaas hebben wij de zon de afgelopen week nauwelijks gezien. Woensdag een temperatuur van bijna 14 graden.

Maandag hebben we de laatste hand gelegd aan het opruimen van de tuinkas, waarna Johan met een aantal deelnemers naar de vuilstort is geweest om de rommel weg te brengen. Tegelijkertijd heeft Vincent het aluminium frame naar Calot gebracht.

Dinsdag stond er weer een stuk in dagblad Tubantia over het taxivervoer van de W.M.O.  Aan de hand daarvan hebben we een aantal gemeentelijke raadsfracties een e-mail gestuurd dat het vervoer van onze deelnemers, door taxibedrijven, ook bij ons niet allemaal goed verloopt. Gelukkig verzorgen wij zelf het vervoer van onze deelnemers uit de gemeenten Almelo, Hof van Twente, Borne, Rijssen en het vervoer van deelnemers die vanuit de WLZ en onderaannemerschap bij ons komen. O.a. de korte lijnen met mantelzorgers, het verlenen van extra zorg door onze chauffeurs/begeleiders achter de voordeur, zijn o zo belangrijk voor onze doelgroep.

 

 Op ons Zorgerf Kötter zijn de dames druk bezig met het versieren van sinaasappelen.

Deze week is het beeldscherm van de achteruitrijcamera van één van de rolstoelbussen vervangen bij A.S.T. Nu zijn beide bussen weer helemaal compleet, inclusief trekhaak.

Op beide locaties hebben de deelnemers mooie bloemstukjes gemaakt met bloembollen, welke mee naar huis zijn genomen.

Dinsdag een gezellig ritje naar Van de Riet met een achttal deelnemers om de gazonmaaier weer op te halen en op vrijdag naar Distel om de voervoorraad weer aan te vullen.

 

Nu maar wachten tot ze lammeren.

 

Spreuk

Moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen. 

***********

******** 

14 januari t/m 20 januari 2018

Tuinkas niet bestand tegen de storm.

Tot het midden van de week koude wind en zo nu en dan veel regen. Donderdag een zware storm, met windvlagen tot wel 120 km per uur. Op de lijst van zware stormen stond deze op plaats 8. Het hoogtepunt van de storm was tussen 11:00 uur en 13:00 uur. Daarna nam de wind snel af. Op vrijdag en zaterdag rustig weer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Helaas was de tuinkas niet bestand tegen dit natuurgeweld. Een harde windvlaag was voldoende om de tuinkas te vellen. Vrijdag zijn Johan en Vincent samen met Mark begonnen met het demonteren en opruimen van de tuinkas. Zaterdag is het meeste glas opgeruimd. Nu rest ons nog de kleine stukjes van het veiligheidsglas.

Dinsdag is Karlijn begonnen aan haar stage. Wij wensen haar een plezierige en vooral leerzame stageperiode toe.

Woensdag heeft Johan samen met een bus vol deelnemers de gazonmaaier voor een winterbeurt naar Van de Riet gebracht. Nu eindelijk de bus weer is voorzien van een trekhaak kunnen we  maximaal 8 personen weer meenemen.

Niet alle dagen kon er worden gewandeld. Om toch aan de nodige beweging te komen wordt er op die dagen een bewegingsactiviteit gedaan.

Het duurt nog wel even maar ook deze week zijn we, zowel in de hobbyruimte als op de deel druk met het maken van bakjes voor het paasfeest op donderdag 29 maart aanstaande.

 

Spreuk

In de winter westerstorm en avondrood, maakt de “koude” winter dood.

 

************

**********