Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

7 aug t/m 13 aug.  2022

Officiële hittegolf dit jaar.

Deze week een tropisch weekje, met op dinsdag zo’n 28 graden en de volgende dagen klom de temperatuur tot 32-33 graden. Zaterdag is in De Bilt de eerste hittegolf in Nederland dit jaar officieel vastgesteld.  De eerste nachten was het door het heldere weer nog vrij koel. Later in de week veel zwoeler in de nachten.

De droogte heeft een grote impact op de groei van de gewassen. De weilanden liggen er bij ons en vele andere agrariërs uitgedroogd bij.

Maandagmiddag, hebben we ondanks de hitte, 2 konijnen opgehaald uit Wierden. De konijnen hebben in de belevingstuin een mooi koel verblijf samen met 2 andere konijnen.

Valappelen worden dagelijks geraapt, geschild en verwerkt tot appelmoes. De rotte, aangevreten exemplaren gaan op de mesthoop, zodat er niet te veel wespen bij de fruitbomen komen. Raapstelen zijn geoogst, gesneden, geblancheerd en ingevroren. Verder zijn er wortelen gesneden voor in de vriezer, zijn de paden in de moestuin geschoffeld en hebben deelnemers in de hobbyruimte geschuurd, geschilderd, getimmerd en ophangschroeven in planken gedraaid.

In de middag is er gewandeld in het bos vanwege de warmte. Dus met de bus naar het bos en drinken mee om daar te gaan wandelen.

Soms maken wij bijzondere gebeurtenissen mee. Aan het einde van dag was een deelnemer zijn bril kwijt. Alles afgezocht in en rond de zorgboerderij, helaas zonder resultaat. Tot een medewerkster na afloop op het idee kwam en ging kijken in het Nijreesbos waar ’s middags was gewandeld, zij vond de bril op een paaltje waar de deelnemers aan het einde van de wandeling wat hebben gedronken.

Het was voor de deelnemers die altijd de dieren voeren even improviseren, i.v.m. het schoonmaken (schoonspuiten) van de ligboxenstal. Maar deze ligt er nu weer Picobello bij.  

Spreuk

Eén konijn in ’t hok is mij meer waard,

 Dan tien hazen in ’t veld.

============

========

31 juli t/m 6 aug.  2022

Heel gewoon rustig weekje in deze vakantietijd

Deze week een copy van vorige week wat het weer betreft. Volop zomerweer met als hoogtepunt op woensdag tropisch warmweer. De dagen daarna geleidelijke afkoeling en op zaterdag haalde de temperatuur 21 graden in de middag. In de media maken ze zich ernstig zorgen over het neerslagtekort in deze vakantietijd.

De hele week hebben we tussen de bedrijven door, de ligboxenstal schoongespoten met de hogedrukspuit. Helaas geen activiteit voor onze deelnemers. Voor de deelnemers was het een “heel gewoon” weekje met allerlei activiteiten.

Deze keer eens een beeld van wat er op een dag (maandag) te beleven is op de Zorgboerderij, naast dat wij de meeste deelnemers zelf ophalen van huis en aan het einde van middag weer thuisbrengen.

Menu: Groentesoep, hachee, rode kool, appelmoes van onze valappels, aardappelen van eigen land, yoghurt met een scheutje ranja

Activiteiten: aardappelen en appelen schillen, rode kool snijden, schuurwerk in de huiskamer, voeren en verzorgen van de dieren op de boerderij, tijdschriften bekijken/lezen, in de hobbyruimte: schuren van dakpannen voor de voederhuisjes/ geveltjes op klossen schroeven. Wandelen door de tuin, op het erf en bij de dieren, wandelen rond de es, rummikub, geheugentraining, mens erger je niet, was opvouwen, koffie en theezetten, helpen bij tafels dekken, tafels schoonmaken en afdrogen van de vaat, breien, schilderen op doek, en bewegingsactiviteiten.

Spreuk

De eerste oogstweek, is die heet,

 Zorg dan voor een goed warm winterkleed.

=============

=========

24 juli t/m 30 juli 2022

Snoeien van heggen en coniferen.

Mooi zomerweer kenmerkte deze week, waar iedereen van genoot, na de tropische dagen van vorige week. Bij zonnige perioden klom de temperatuur net iets boven de 20 graden. Zo nu en dan licht buitje, en daar bleef het bij.

Dus ook deze week weer sproeien of met de gieter, om water te besparen, zonnebloemen en de bloemen in de bakken water geven.

Op maandag heeft Johan samen met Mark kalfjes opgehaald uit Eibergen en Haaksbergen. Nu zitten de hokken die wij ter beschikking hebben voor kleine kalfjes weer vol en kunnen de deelnemers helpen met het verzorgen van de nieuwe aanwinst.

Langs de belevingstuin zijn we druk bezig geweest met het opruimen van het oude gaas en het knippen/ snoeien van de heggen.

De stambonen zijn opgetrokken en deelnemers hebben de bonen van de planten verwijderd, afgehaald en gebroken. Vervolgens zijn ze geblancheerd, gekoeld en klaar gemaakt voor in de vriezer. De rabarber uit eigen moestuin laat een ieder zich prima smaken bij de middagmaaltijd. Door de droogte zijn er dit jaar veel valappels. Ondanks dat ze kleiner zijn dan andere jaren worden ze meestal met veel enthousiasme geschild voor de appelmoes tijdens de maaltijd of om in te vriezen voor de komende winter.

In de hobbyruimte is het altijd een gezellige boel. Naast het machinaal boren, schuren en schilderen van allerlei onderdelen van o.a. voederhuisjes en het in elkaar zetten van deze huisjes, worden er heel wat moppen getapt.

Al deze bovenstaande werkzaam- of bezigheden vinden vooral in de ochtend plaats. In de middag na het eten wordt er steevast gewandeld door de meeste deelnemers. Het kan zijn een ronde om de es of door het bos, maar ook een wandeling door de tuin, op het erf en langs de dieren is favoriet. Daarna is er tijd voor gesprek, spel, geheugentraining, creatieve bezigheden, enzovoort.

Spreuk

In juli veel zonnebrand,

wenst een ieder op het land.

============

==========

 

10 juli t/m 23 juli 2022

Bloedhete zomerse dagen.

De afgelopen 14 dagen hoog zomer. In de eerste helft van vorige week oplopend naar benauwd zomerweer. Daarna afkoeling, om vervolgens in het begin van de afgelopen week tropische waarden te bereiken van op dinsdag 38 graden en op woensdag benauwd weer en ook nog ver boven de 30 graden.  Met deze uitzonderlijke hoge temperaturen was de zorgboerderij op dinsdag en woensdag gesloten. Na veel regen in de nacht van woensdag op donderdag weer mooi zomerweer.

Op de zomerse dagen eigenlijk de gewone werkzaam- en bezigheden. Natuurlijk wel rekening houdend met de hoge temperaturen, en de deelnemers extra drinken aanbieden in de ochtend en de middag. Daarnaast was er ook nog een verfrissend (wegwerp) washandje voor enige verkoeling.

Er werd veel buiten in de schaduw en onder de parasols gebivakkeerd, maar soms was het in de huiskamer (deel) nog beter te vertoeven, met het bijwerken van een schilderij waar één van onze deelnemers druk mee is, kleuren voor volwassenen, triviant, vragenderwijs, ganzenbord, enz. Maar er werden ook valappels geraapt, bramen en bloemen geplukt. Van deze bloemen zijn mooie bloemstukjes voor op de tafels gemaakt. Dus de tuinwerkzaamheden gingen gewoon door.

Tot slot zijn de schapen overgedaan naar een nieuwe frisse weide, waar ze heel blij mee waren.

Spreuk

Prijkt juli in hete gloed,

Dan zijn in de herfst de vruchten goed.

=============

=========

3 juli t/m 9 juli 2022

Fotocollages maken.

Ook in de eerste volle week van juli was het droog en over het algemeen mooi zomerweer. In de 2e helft van de week een licht buitje, die ook nog in de nacht viel. Temperaturen rond of net iets boven de 20 graden.

De afgelopen week kregen de deelnemers bij de koffie ’s ochtends krentewegge. Dit heeft alles te maken met de geboorte van onze kleindochter June Elsemiek dochter van Michiel en Ilse.

In de agrarische tak van de zorgboerderij heeft loonbedrijf Wilmink dinsdag al het gras gemaaid. Nadat Johan eerst de gemaaide percelen heeft rond geharkt en Michiel vervolgens al het gras met de schudder heeft geschud, zijn er de volgende dag door hetzelfde loonbedrijf ronde balen van gemaakt. De balen zijn zolang bij ons opgeslagen. Ondanks dat de deelnemers daaraan niet kunnen meewerken leven ze wel mee en genieten van al deze activiteiten.

Helaas zijn de vogels druk bezig geweest met het kortwieken en opeten van de jonge bonenplantjes in de moestuin. Om dit wederom te voorkomen hebben de deelnemers de 2e zaai van zowel snij- als slabonen in potjes gedaan. Vervolgens heeft één van de deelnemers een laagje potgrond in de plantenbakken in de tuin verdeeld, waarop de potjes met bonen zijn gezet. Als de bonenplantjes groot genoeg zijn worden ze rond de stokken in de tuin geplaatst.

De raapstelen zijn voor de 2e keer geoogst en gegeten. De wortels van de raapstelen zijn verwijderd uit het groentebed, zodat er nieuwe raapstelen kunnen worden gezaaid. De eerste valappels zijn geschild voor appelmoes en de jonge slaplantjes kregen met enige regelmaat water.

Wekelijks worden er bewegingsactiviteiten gedaan en deze keer hebben deelnemers een eigen oefening bedacht welke gezamenlijk werd uitgevoerd.

In de huiskamer hebben een aantal deelnemers prachtige collages gemaakt op een schilderpaneel, geheel naar eigen smaak. De schildersezeltjes die al eerder gemaakt waren kwamen nu mooi van pas, zodat ieder zijn of haar eigen creatie inclusief schildersezel mee naar huis kon nemen om het daar een mooi plekje te geven.

Spreuk

Juli louter zonneschijn,

Dan krijgen we zeker gouden wijn.

=============

==========

 

26 juni t/m 2 juli 2022

Konijnenhok verplaatst naar de zorgboerderij.  

Ook in de laatste week van juni was het mooi zomerweer. Maandagavond viel er in korte tijd heel veel regen. Tijdens een wolkbreuk, bij iedere slag onweer van wolk naar wolk, kwam er extra veel regen naar beneden. Aan het einde van de week afkoeling, na regen op donderdagavond.

De zomervakanties breken weer aan, onze medewerkers zullen in deze periode één of meerdere weken afwezig zijn, waardoor de ophaal- en thuisbrengtijden voor onze deelnemers kunnen veranderen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er andere medewerkers op de groep staan.

Natuurlijk waren er ook deze week volop bezigheden in de groentetuin, zoals onkruid wieden en de aardbeienplanten vanuit de plantbakken verpoten naar groentebedden.

In de belevingstuin op ’t Klein Wierke heeft Johan samen met deelnemers een tegelplateau gemaakt, waar zaterdag het konijnenhok van ons zorgerf is geplaatst. Dit heeft alles te maken met de herstructurering van onze zorgboerderij en zorgerf.

Vanaf 1 juli zal de reguliere dagopvang alleen op onze zorgboerderij in Bornerbroek, “Zorgboerderij ’t Klein Wierke” plaatsvinden. Op ons zorgerf als nevenvestiging zullen verschillende activiteiten met deelnemers plaatsvinden, aangestuurd en begeleid vanuit ’t Klein Wierke. Zoals verzorging van de kippen en siertuin. De meeste deelnemers van ons Zorgerf gaan met ingang van komende week deelnemen op ’t Klein Wierke. Een enkele deelnemer heeft er voor gekozen op een andere dagbestedingsplek deel te gaan nemen, waarin wij begeleiding hebben geboden. Onze medewerkster Renate gaat op de twee dagen welke ze werkte op ons zorgerf, op ’t Klein Wierke werken. Voor de deelnemers in Bornerbroek een vertrouwd gezicht gezien Renate al op ’t Klein Wierke werkt op de woensdag.

Donderdag hebben we op ons zorgerf afscheid genomen van onze deelnemers Theo van der Wal, Jan de Koning en onze medewerkster Astrid. Beide heren gaan naar een andere dagopvang, waar wij hen een hele fijne tijd wensen. Astrid gaat haar uren uitbreiden bij het verpleeghuis waar ze al werkte naast haar baan bij ons, waar wij haar veel werkplezier wensen.

Spreuk

Mistsluiers in de vroege nacht,

Geven julidagen in volle pracht.

=============

=========

19 juni t/m 25 juni 2022

Nieuw leven op ons zorgerf.

Zondag afkoeling na de tropische dag van zaterdag. Daarna mooi zomer weer oplopend naar tropische waarden op donderdag (32 graden met ‘s nacht van donderdag op vrijdag nog 21 graden). Vrijdagochtend vielen er stevige buien met veel neerslag. Daarna herstelde het zomerse weer zich snel.

Deze week werd er elke dag, tot vrijdag gesproeid in de plantbakken en verder in de bloembakken in de tuin.  Naast schoffelen in de tuin hebben de deelnemers rode bessen, frambozen en aardbeien geplukt. De rode bessen zijn gerist, waarna er saus van gemaakt is met geleisuiker. Naast alle bezigheden genoot eenieder van het buitenleven en was er tijd om met elkaar in gesprek te gaan.  

Dinsdag hebben we afscheid genomen van Norah ook haar stage zit erop. Na de vakantie gaat Norah eerst haar studie met een opleiding voor doktersassistente. Daarna hoopt ze een opleiding te volgen zodat ze kan werken op een S.E.H. (Spoedeisende Hulp) of als ambulancemedewerkster. Met al deze mooie plannen wensen wij haar veel succes.  

In de vroege zaterdagochtend is onze kleindochter June Elsemiek geboren, dochter van Michiel en Ilse (onze zoon en schoondochter) die op ons zorgerf Kötter wonen. De deelnemers en medewerkers speculeerden al lange tijd of het een jongetje of meisje zou worden. Natuurlijk zijn wij als oma en opa reuzeblij met de geboorte van onze kleindochter.

Spreuk

Juni meer droog dan nat,

 Vult goede wijn het vat.

=============

=========

12 juni t/m 19 juni 2022

Congrestival ZorgAccent.

Ook deze week droog en zonnig weer. Naarmate de week vorderde liep de temperatuur op. In het begin van de week dagtemperaturen rond of iets boven de 20 graden, vrijdag en zaterdag tropisch weer met maximum temperaturen boven de 30 graden.

Loonwerker Wilmink heeft in één bewerking met een speciale machine de snijmais geschoffeld tussen de rijen en vanggewas ingezaaid voor na de oogst van de snijmais. (Italiaans raaigras)

Op de zorgboerderij de gebruikelijke werkzaamheden voor deze tijd van het jaar. Veel tuinwerkzaamheden en in de huiskamer (deel), zoals: rabarber, wortel, prei en raapstelen (uit eigen moestuin) snijden. En niet te vergeten aardbeien plukken uit eigen tuin.

Deelnemers hebben droogbloemschilderijtjes gemaakt en geholpen bij o.a. tafels dekken en afruimen en de afwas. Daarnaast was er tijd om te wandelen, kleuren voor volwassenen, mens erger je niet en vragenderwijs, bewegingsactiviteit en aanvullen spreekwoorden en gezegdes in de huiskamer. In de hobbyruimte zijn deelnemers druk geweest met het afronden van het uilenkastenproject voor de uilenvereniging en werden dagelijks de dieren op de boerderij gevoerd en verzorgd Natuurlijk voeren en verzorgen van de dieren op de boerderij,

Woensdag en donderdag was er een congrestival op “Het Lageveld” in Wierden voor alle medewerkers van ZorgAccent. Wij hebben daaraan deelgenomen aan de informatiemarkt om onze Zorgboerderij onder de aandacht te brengen. Onze medewerkers Thirza, Kristel en Christiena hebben daar onze honneurs waargenomen. Daarvoor onze hartelijke dank. << klik hier voor slideshow >>

Spreuk

In juni weinig regen voorspelt een grote zegen.

=============

=========

 

5 juni t/m 11 juni 2022

De schapen geschoren en in de wei met de lammetjes.  

Het was wisselvallig weer deze week, maar als overdag als de zon erbij kwam was het aangenaam weer. De temperatuur was vrij normaal of iets aan de lage kant voor de eerste week van juni.

Naast het genieten van het mooie weer op sommige momenten waren er volop bezigheden in de tuin; planten water geven, schoffelen, onkruid verwijderen, harken en in het laatste groentebed waar stokbonen waren gezet zijn dwarsstokken aan de bonenstokken gebonden.

In de huiskamer zijn een aantal deelnemers deze week druk geweest met het maken van droogbloemenschilderijtjes die ze vervolgens, als ze klaar waren, mee naar huis mochten nemen. In de hobbyruimte volop bezigheden waaronder o.a. het monteren van onderdelen op de deksels van de uilenkasten. En verder de gebinthuisjes voorzien van een laatste verflaag.

Woensdag hebben we afscheid genomen van Dhr. van Dijk. Pieter gaat om gezondheidsredenen naar een andere dagbesteding, waar we hem een hele fijne tijd wensen. 

Woensdag een warm welkom voor Mw. Janssen, als nieuwe deelneemster.  Wij wensen haar bij ons een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Donderdagavond, helaas kon het dit jaar niet overdag, zijn door een schaapscheerder de schapen geschoren. Vrijdag konden de schapen met hun lammetjes naar buiten in de wei.

Vrijdag afscheid genomen van Sofie. Haar stageperiode zit erop. Ze gaat na een verdiende vakantie de schoolbanken weer opzoeken. Wij wensen Sophie veel succes met het vervolg van deze opleiding de komende 3 jaar.  

Spreuk

Als je minder denkt,

 Kan je meer dan je dacht.

============

========

 

22 mei t/m 5 juni 2022

De eerste aardbeien geplukt.

Deze keer een weekjournaal van de afgelopen 14 dagen. Dit i.v.m. dat in week 21 Hemelvaart viel en de zorgboerderij en ons zorgerf maar 3 dagen open waren. In de eerste week vielen er geregeld hevige buien met soms onweer, afgewisseld met droge perioden. In de 2e week was het weer veel rustiger met enkele hele mooie zomerse dagen, waarin we al het gras hebben gemaaid op ons zorgerf en er vierkante balen gemaakt zijn door de loonwerker.

Zowel op onze zorgboerderij als op ons zorgerf zijn de eerst aardbeien geplukt. Natuurlijk zijn er in deze periode van het jaar heel veel tuinwerkzaamheden. Deze keer zoals op de foto is te zien een andere methode om stokbonenstokken te plaatsen, met als voordeel dat de bonen niet zo hoog in de stokken kunnen groeien. De planten die in één van de plantenbakken stonde zijn in de tuin gepoot, waarna de aarde uit de plantenbak in de tuin is verwerkt, de plantenbak is schoongemaakt en is voorzien van nieuwe aarde/ potgrond. Daarna zijn er verschillende groentes en kruiden gezaaid, zoals prei, radijsjes, dille en sla.

Een deel van de bloementuintjes zijn uitgepoot in grotere potten.

Vorige week hebben wij onze nieuwe medewerkster Dianne en vrijwilligster Ciska welkom geheten op ’t Klein Wierke. Wij wensen beide dames een fijne tijd met onze deelnemers en nieuwe collegae.

Verder een warm welkom voor Mw. Couwenberg en Dhr. Geboers als nieuwe deelnemers op de zorgboerderij. Ook hen wensen wij een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Spreuk

In mei warme regen, betekent vruchtenzegen.

=============

=========

 

15 mei t/m 21 mei 2022

Tuinstoelen en tuintafels weer naar buiten.  

Tot en met donderdag was het nog warm benauwd zomers lenteweer. Vanaf donderdag in de 2e helft van de middag flinke buien die voor verkoeling zorgden en op zaterdag weer gewoon, sinds lange tijd, normaal voorjaarsweer.

Loonwerker Wilmink heeft deze week al het gras gemaaid en een dag later met een “recordsnelheid” gehakseld.

Met dit mooie weer hebben we de tuinstoelen en tafels uit de winterberging gehaald, dat wil zeggen van de zolder in de loods gehaald inclusief parasols, zodat de deelnemers kunnen genieten van het mooie weer.

De bloembakken die zorgen voor een mooie afscheiding zijn voorzien van bloeiende plantjes. Verder zijn er o.a. bloemen op de vaas zetten en is een deel van de bloemtuintjes verspeend. Deze keer de zonnebloemen.

In de tuin zijn o.a. dahlia’s geplant.

In de hobbyruimte zijn moestuin-naambordjes geschilderd en uilenkasten in elkaar geschroefd.

Op ons zorgerf hebben de planten binnen- en buitenwater gekregen, was er tijd voor wandelen, is oud papier weggebracht, gerummikubd en gesjoeld.

Vrijdag hebben we kleine kalfjes opgehaald. Nu zit de kalverschuur weer vol, en kunnen de deelnemers helpen met het verzorgen en ervan genieten.

Vrijwilliger Harry is vrijdag weer met zijn oldtimertrekker gekomen om de aardappels te schoffelen/ aanaarden.

Spreuk

Avonddauw en zon in mei,

is hooi met karren op de wei.

============

========

8 mei t/m 14 mei 2022

Kalfjes opgehaald met deelnemers.

 Het blijft eentonig maar ook deze week was het droog weer. De verdamping in een droge april en voortzettende in mei geeft nu al een groot neerslagtekort, en ’s avonds verschijnt de maan aan een heldere hemel. Maar ondanks het droge weer is de snijmais al ontkiemt en de loopt de geit nog steeds in een groene weide.  

Eigenlijk was het verder een normale week wat de bezigheden van de deelnemers betreft. Dierverzorging, uitmesten enz. De kalfjes uit de kalverschuur zijn verplaatst naar de ligboxenstal. De schuur is helemaal schoongemaakt, zodat er aan het einde van de week weer kleine kalfjes kunnen worden gehuisvest.

Verder zijn er plantstokken voor in de moestuin schoongemaakt in de hobbyruimte en zijn er plantbordjes geschuurd en geschilderd, is er onkruid gewied en zijn er bloementuintjes gezaaid. In de huiskamer (de deel) werd er geholpen met de voorbereiding van de maaltijd en o.a. uien gesneden. Er is een voetbalquiz gespeeld, mens erger je niet, rummikub en jokeren niet te vergeten. Natuurlijk met dit mooie weer een lange wandeling, voor diegenen die dat kunnen, door het bos. En met wie niet goed ter been is wandelen door de belevingstuin.

Vrijdag is Johan samen met deelnemers eerst naar Abemec in Goor (voorheen Latrago) geweest en daarna hebben ze de kalfjes opgehaald uit Ambt- Delden. Natuurlijk via een toeristische route zodat de deelnemers konden genieten van de mooie omgeving.

Spreuk

IIs het weer in mei te mooi,

Dan krijgt de schuur maar weinig hooi.

============

========

1 mei t/m 7 mei 2022

Tuinbezigheden.

Het droge weer duurt maar voort. Dus ook deze hele week droog en vrij zonnig weer. De temperaturen waren misschien iets aan de lage kant voor begin mei, maar als de zon erbij kwam voelde het gewoon warm aan. Op donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag) waren onze zorgboerderij en zorgerf een dagje dicht.

Begin deze week heeft loonbedrijf Wilmink de snijmais gezaaid. Nu even rust wat de werkzaamheden op het land betreft.

In de groentetuinen volop activiteit, groentebedden zijn gemaakt en o.a. rode bieten gezaaid. Ook is het resterende snoeiafval opgeruimd en naar de mesthoop gebracht. Verder is er bloemmengsel gezaaid voor insecten.

Tussendoor even op het terras genieten van de zon.

In de huiskamer en hobbyruimte zijn deelnemers bezig met het maken van bordjes, aftekenen schuren enz., voor plantenstekers in de moestuin die bij de groentebedden worden geplaatst.

Ook een bekende grootgrutter heeft weer een actie met bloementuintjes. Deze zijn deels klaar gemaakt (o.a. kokostabletten wellen voor de zaden van de bloementuintjes). Nadat elk potje voorzien is van bijbehorende naamplaatje, gaan ze naar de tuinkas om daar te kunnen ontkiemen.

Na het middageten wordt er steevast gewandeld, en is er tijd voor of rummikub, ganzenbord, vragenderwijs of gewoon ff lekker buiten zitten in de zon en genieten van het prachtige weer.    

Spreuk

Is het weer in mei zeer mooi,

dan ziet de schuur maar weinig hooi.

============

======== 

24 april t/m 30 april 2022

Voorjaarswerkzaamheden in volle gang.

 Droog en schraal weer. In 4 woorden kunnen we het weer van deze week weergegeven. Als zo u en dan de zon schijnt aangenaam weer. De hele week waren de temperaturen aan de lage kant voor de laatste volle week van april. De deelnemers zijn de hele week druk geweest, met uitzondering op Koningsdag woensdag 27 april, met bezigheden op zowel op de zorgboerderij/zorgerf binnen als buiten.

Op koningsdag hebben we de vlag gehesen in de vlaggenmast die vorig week samen met deelnemers een nieuw plaatsje heeft gekregen.

Dinsdag zijn we begonnen met het opruimen van snoeiafval van de vorige week gesnoeide leilindes.

Wekelijks staan er bewegingsactiviteiten op het programma zoals met foambuizen een ballon rondslaan. Om het nog leuker te maken bracht iedere deelnemer een eigen oefening in die gezamenlijk werd uitgevoerd.

Verder werd er geholpen met allerlei hand en spandiensten in de keuken. Zoals: aardappelen schillen, uien en prei snijden, soepballetjes draaien, aardbeien en druiven in stukken snijden voor in de yoghurt enz.

Ook in het weekend als er geen deelnemer en medewerkers zijn gaan de werkzaamheden op de boerderij en zorgboerderij gewoon door. Dit weekend bijvoorbeeld naast de dierverzorging, het gazon maaien, de tuinkas opruimen en schoonmaken, het erf vegen en zorgen dat de voorraadkasten weer aangevuld worden.

Na een korte opname in het ziekenhuis is Dhr. van Rijk afgelopen zaterdag overleden. Klaas kwam bij ons op zorgerf Kötter. Johan is uit naam van allen naar de crematieplechtigheid geweest. Wij wensen de naaste familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.  

Spreuk

April maakt de bloem

 En mei bekomt de roem

=============

==========

17 april t/m 23 april 2022

Voorjaarswerkzaamheden.

De hele week droog schraal weer. Temperaturen waren overigens normaal voor deze tijd van het jaar. In de zon en uit de wind behaaglijk weer om buiten te genieten, maar als de zon even verdween achter de wolken voelde het koud en guur aan.

Deze week zijn we begonnen met het maisland zaaiklaar te maken, d.w.z. het land met schijveneg bewerken en vervolgen ploegen. Vrijwilliger Harry heeft de vorige week gepote aardappelen geschoffeld met zijn deutz tractor. In de tuin zijn de leilindes en de lavendel gesnoeid.

De gebruikelijke bezigheden zoals het voeren van de dieren is één van de belangrijkste taken op onze zorgboerderij/zorgerf. Op de foto is Lies bezig met het verzorgen van de konijnen.

Vrijdag is nog een schaap bevallen van 3 lammetjes. Zij verblijven nu in het “Schoap’nschot” in de belevingstuin.  

Dhr. Veekamp is deze week verhuist naar “Eugeria”. Wij wensen Benno een goede tijd in zijn nieuwe woonomgeving.  

Deze week al een korte week i.v.m. met 2e Paasdag, ook de komende week een dagje minder. Op Kroningsdag 27 april zijn wij gesloten.

Spreuk

Het zijn de kleine dingen die ertoe doen, dat maakt het verschil.

=============

=========

10 april t/m 16 april 2022

De hele week in het teken van Pasen.

De hele week mooi zonnig weer. In het begin van de week nog vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In de 2e helft van de week temperaturen iets aan de lage kant. Vooral als de zon achter de wolken verdween voelde het meteen koud aan.

Ondanks dat een groot aantal van de corona maatregelen zijn vervallen zijn er helaas nog een groot aantal besmettingen. Daarom dit jaar nog geen gezamenlijk paasfeest met deelnemers en één van hun naasten op de donderdag voor Pasen. Wel zoals ieder jaar was op Goede Vrijdag de zorgboerderij en zorgerf gesloten.   De hele week stond wel in het teken van Pasen bij ons op de zorgboerderij en zorgerf. Er werden paaseieren op houten schijfjes van een tak gebrand voor de paasbakjes die deze week door de deelnemers zijn gemaakt.

Natuurlijk hebben alle deelnemers hun eigengemaakte paasbakje mee naar huis genomen. Ook voor deelnemers die deze week niet op de zorgboerderij & zorgerf zijn geweest werd er een paasbakje gemaakt en naar ze toe gebracht. Verder is er Paasbingo gespeeld en zijn de paastakjes die voor de paasbakjes werden gebruikt bladvrij gemaakt.

 

Vrijdag heeft Johan samen met Harry en zijn tractor aardappelen gepoot. (Gecertificeerd pootgoed ras Ottena geteeld in Friesland).  Nu maar hopen op een grote opbrengst, net als vorig jaar waar we nog steeds aardappels van eten.

Natuurlijk wensen wij iedereen een fijne Pasen toe.

Spreuk

Als april lacht,

 boerke wees voor uw oogst bedacht.

 

=============

=========

3 april t/m 9 april 2022

Veel werkzaamheden (bezigheden) binnenshuis.

 De overgang van vorige week na koel regenachtig weer zette deze week door. Eigenlijk de hele week vrij koud. Opvallend was dat het in de ochtend fris was maar later op de dag werd het guur met veel wind en regen.

Wat doen we dan op zo’n dag met dit weertype. Hieronder een stuk tekst uit de groepsrapportage van maandag: Dierverzorging, was gevouwen, machinaal geboord, geschilderd en planken van de uilenkasten geboord en vastgeschroefd in de hobbyruimte, dakpannen geschuurd en spijkers gesorteerd (krom en recht gescheiden) in de huiskamer, geschilderd in de peerdestal, paasbakken van zolder gehaald, vilt geknipt en onder de bakjes voor Pasen geplakt, paaseieren voorzien van een nieuw koordje, photograpic treatment, koffie verzorgd, tafels dekken en afnemen na de maaltijd, wandelen, sjoelen, kleuren, vragenderwijs en woordzoekers maken. Zoals blijkt wordt er ook nog gewandeld tussen de buien door.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers voer en dergelijke gehaald bij Distel in Bentelo.

Deze week waren voor het eerst bij ons op de zorgboerderij mevrouw Venema en mevrouw Hubers. Wij wensen beiden een fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

Door o.a. ziekte onder de medewerkers, kregen wij helaas op vrijdag 8 april de personele bezetting niet rond en waren wij genoodzaakt de zorgboerderij een dagje dicht te doen.

Spreuk

Nooit April zo zoet,

of het sneeuwt de schepper op zijn hoed.

 

=============

=========

20 maart t/m 2 april 2022

Palen en stenen weer gewit op ’t Klein Wierke.

De afgelopen 14 dagen kenmerkte het weer zich als bijzonder mooi voorjaarsweer met soms felle zon was het echt warm weer. Maar op de laatste dagen van maart was het plots afgelopen en een overgang naar guur weer met in de nacht van donderdag naar vrijdag sneeuw, wat nog vrij lang die ochtend bleef liggen.

De gebruikelijke voorjaarsbezigheden gingen gewoon door.

Op ons zorgerf zijn de leilindes gesnoeid en zijn de bordes gesnoeid en als het even kon is er hout gekloofd.

Met Pasen in aantocht zijn paastakken versierd en zijn figuren gemaakt door draden te spannen op een plankje. 

In Bornerbroek op onze zorgboerderij zijn deze week samen met deelnemers de palen langs de weg met staalborstel schoongemaakt en vervolgens de andere dag gewit. Natuurlijk zijn de stenen langs de rand van de gazons niet vergeten.

Aan het eind van de week is de houtklover opgehaald om hout te kunnen kloven op onze zorgboerderij, een activiteit die met groot enthousiasme werd ontvangen.

Afgelopen week waren Henk Zoer en zijn echtgenote Aafke 50 jaar getrouwd en werden wij verrast met een hele mooie opgemaakte taart. Wij feliciteren Henk en Aafke met het mooie huwelijksjubileum en wensen hun nog een hele fijne tijd samen.

Spreuk

Maart roert zijn staart,

 april doet wat hij wil

 en mei doet er ook nog wat bij.

================

========

13 maart t/m 19 maart 2022 

Structureel rustig weekje.

Ook deze week droog voorjaarsweer. Het grote verschil met vorige week dat het minder schraal was. De temperatuur ongeveer gelijk aan vorige week. Afgelopen vrijdagochtend waren de auto’s bedekt met een dun laagje Saharazand. In de hogere luchtlagen was dit zand de laatste dagen aangevoerd uit Afrika. De neerslag werd veroorzaakt door een licht regentje in de vroege ochtend.

Deze week op het land nog drijfmest uitgereden door de loonwerker met een zodenbemester. Een indrukwekkende machine voor de meeste deelnemers.

Een rustig weekje op de zorgboerderij en zorgerf. De gewone gebruikelijke werkzaamheden. Na het koffie of thee drinken weten bijna alle deelnemers wat voor activiteiten die  dag ze gaan doen. Een goede structuur bevordert het welzijn van een ieder.

Dinsdag heeft Johan samen met deelnemers 2 kalfjes opgehaald uit Almelo (Gravenallee) en Enter.

In de huiskamer werd met andere deelnemers samen een boek gelezen (De aole sprökke van Hendrik Klaasen, maar ook “verhalen van nu”) en zijn voorjaarstijdschriften bekeken, hieruit plaatjes geknipt en op een vel geplakt in de vorm van een tulp. Zo ontstaat er een mooie voorjaarscollage .

In de tuin werd snoeiafval opgeruimd en is onze vrijwilligster Dinie druk bezig geweest met o.a. rozen snoeien en onkruid verwijderen in de siertuin.

Tot slot wensen wij mevrouw Ketelaar en mevrouw Zegger als nieuwe deelneemsters een fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

 Spreuk

Droogte en veel stof in maart,

is de boer heel wat waard.

=============

=========

6 maart t/m 12 maart 2022

Starten met voorjaars werkzaamheden.

De hele week kenmerkte zich door droog en schraal weer met een hemelsblauwe lucht. In de nacht en vroege ochtend vroor het licht, maar wel genoeg voor een vorst laagje op de grond. Overdag temperaturen rond de 10 graden.

Op het land kon deze week op de laagste stukken stalmest worden uitgereden. Jordy heeft samen met deelnemers na het verzorgen van de dieren in de groentetuin oude stalmest verdeeld.  

Maandag zijn allereerst de hokken van de kleine kalfjes die nu deze leeg zijn uitgemest en gedesinfecteerd, zodat ze klaar zijn voor een nieuwe groep kalveren.

Woensdag zijn we naar de condoleance geweest van Dhr. Breed. De echtgenoot van onze deelneemster Marie Breed. Wij wensen haar veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

In de huiskamer zijn de deelnemers druk geweest met onderdelen van gebinthuisjes schoonmaken en schuren, zodat ze in de hobbyruimte konden worden geschilderd. Daar werd ook machinaal geschuurd en geboord en zijn beschermplaten verwijderd van planken voor de uilenkasten enz.

In Ypelo is hout gekloofd om de vooraard voor volgend jaar weer aan te vullen.  

Natuurlijk met dit prachtige weer wandelen rond de es of door de tuin, sjoelen, geheugentrainer boodschappenspel van Max, woordzoeker, kleuren op nummer en foto’s uitknippen voor een lentecollage.

Vrijdag zijn de eerste 2 lammetjes geboren. Hopelijk volgen er de komende tijd meer.

Spreuk

Is het weer met St. Gregorius dol (12 maart), dan kruipt de vos al uit zijn hol. Maar is hij schoon zonder vlagen, hij schuilt nog 14 dagen. 

=============

=========

20 februari t/m 6 maart 2022 

Verhuizing naar Denemarken. 

Op zondag 20 februari de hele dag heel veel regen. De sloten traden bijna buiten de oevers.  Daarna tot en met vrijdag 25 februari over het algemeen regenachtig weer. Vervolgens tot het einde van dit weekjournaal droog en schraal weer. De zon scheen overdag lekker maar er was wel een koude wind uit het oosten.   

Dit is een weekjournaal van de laatste 14 dagen i.v.m. met de verhuizing van Vincent en Isabella op 25 februari 2022.  Ze gaan daar werken op een ecologisch melkveebedrijf met camping. In eerste instantie voor een jaar en als het goed bevalt zullen ze daar hun toekomst verder gaan opbouwen.

Het zal zowel voor ons als ouders als voor de zorgboerderij een groot gemis zijn.

Wij gaan gewoon door zoals u van ons gewend bent. Alleen even wennen dat Vincent niet meer zal werken op onze zorgboerderij & zorgerf.

Donderdag 24 februari heeft Vincent afscheid genomen van de deelnemers, vrijwilligers en medewerkers. De deelnemers zijn erg druk geweest met het maken van prachtige gezamenlijk gemaakt cadeaus en één van de deelnemers had de website al bestudeerd en een mooi schilderij gemaakt van de Gyvelborg. Ook van de medewerkers, vrijwilligers en stagiaires kregen Vincent en Isabella een prachtig aandenken aan de boerderij en pantoffels in de vorm van oer-Hollandse klompen.   

Vrijdag was de zorgboerderij gesloten en hadden wij de gelegenheid om Vincent en Isabella met een heleboel bagage naar Denemarken te helpen verhuizen

Maandag hebben we de gewone draad weer opgepakt. Er werden weer zonnebloembladeren geschuurd in de huiskamer, waren er reminiscentie activiteiten (gesprekken over vroeger a.d.h.v. foto's), werd er gesjoeld, gerummikubd, gepuzzeld, werden de dierenverzorgd samen met deelnemers en is in de groentetuin stalmest opgebracht voor het komende groeiseizoen.

Verder is er oud papier weggebracht en kon er elke middag worden gewandeld met de deelnemers of werd er gewoon eventjes een korte wandeling over het erf gemaakt door degene die moeilijk ter been zijn.

En als creatieve activiteit in Ypelo met het oog op Pasen zijn er paashazen van karton uitgeknipt.

Spreuk

Soms moet je de toekomst gewoon op je af laten komen.

Heeft u belangstelling waar Vincent en Isabella in Denemarken werken << klik dan hier >>    eventueel vertaling Nederlands aanklikken voor de Nederlandse tekst in het blokje dat verschijnt bij het openen van de website

Voor de Nederlandse ondertiteling van het filmpje<< klik dan hier >>  

=================

==========

13 februari t/m 19 februari 2022

2 (zware) stormen deze week.

Tot en met woensdag was het bijzonder zacht weer voor de tijd van het jaar.  Daarna in volle hevigheid in de nacht van woensdag op donderdag de eerste storm “Dudley”. Daarna even stilte voor de storm tot vrijdagavond deze in volle hevigheid losbarstte met de naam “Eunice”, met wel een windkracht 9 in onze regio.

I.v.m. de verwachte weersomstandigheden hebben we de deelnemers op deze vrijdag iets eerder naar huis gebracht.

Deze week hebben wij gezamenlijk het calamiteitenplan doorgenomen, zodat de deelnemers op de hoogte zijn wat te doen bij bijv. brand. Hopelijk zal het niet nodig zijn dit in te zetten maar goed om op de hoogte te zijn.

In de hobbyruimte zijn de deelnemers druk met het beitsen en monteren van de te maken uilenkasten. De gaten waarin de schroeven komen werden eerst verzonken, zodat de schroeven één geheel met de planken vormen.

Onze deelneemster Jo is op de dagen welke ze komt druk in de weer met hout halen voor de kachels. Meestal wordt de voorraad door haar zo ver aangevuld dat de houtkachel er de volgende dag ook nog van kan branden.

Op ons zorgerf hebben de deelnemers naar een podcast geluisterd over de vliegtuigbouwers Henk van der Heiden & Gerrit het Lam in 1932 bij wagenmaker Langenhof in Wierden. De meesten deelnemers wisten niet wat een podcast is, maar vonden het mooi hiernaar te luisteren.

Na de maaltijd wordt er als het weer het toelaat steevast gewandeld om de es en/ of door het bos door een aantal deelnemers. Verdere activiteiten in de middag: Paletto, rummikub, menserger je niet, lezen, puzzelen, geheugentraining, schilderen op doek, enz. 

Spreuk

Ruwe wind in februaar,

Duidt steeds op een vruchtbaar jaar.

==============

===========

6 februari t/m 12 februari 2022

TL verlichting vervangen door LED verlichting.

Nadat het zondag bijna de hele dag regende en echt koud aan voelde, was het de hele week zacht weer voor februari. Zo nu en dan viel er wel wat regen maar geen grote hoeveelheden zoals op zondag het geval was.

Natuurlijk hebben een aantal deelnemers naar de olympische winterspelen gekeken deze week, vooral als de Nederlandse atleten kans maakten om gouden of zilveren medailles te kunnen winnen.

De gewone werkzaam- of bezigheden zoals houtkloven en opruimen gingen gewoon door. In de hobbyruimte werd geschuurd, machinaal geboord en gaten verzonken met een handboor. Enkele deelnemers tonen hun schilderkunst, met o.a. het maken van 3D schilderrijtjes.

Dinsdag heeft Johan samen met een bus vol deelnemers de kratten weer terug gebracht naar Hoff slachterij in Hardenberg en bakleverworst op de terugweg weer meegenomen. Met de achterblijvers is een reminiscentie activiteit gedaan. (aan de hand van foto's van vroegere beroepen herinneringen ophalen),

Vorige week zaterdag is er al een nieuwe LED buitenlamp geplaatst boven de ingang van de zorgboerderij. Woensdag zin alle lampen vervangen op de zorgboerderij en in de hobbyruimte door LED verlichting. Op de deel natuurlijk geen helder wit maar warm-wit.

Er is touw gevlochten om de in lengte gezaagde en uitgeholde boomstammen op te kunnen hangen. In de uithollingen zijn voorjaarsbolletjes gepoot door de deelnemers. Het geheel is opgehangen voor de ramen van de zorgboerderij als raamdecoratie.  

Spreuk

Als je er bewust voor kiest om gewoon te zijn, word je buitengewoon.

=============

=========

30 januari t/m 5 februari 2022

Nieuwe geheugenspellen “Paletto” en “Regenwormen” gespeeld.

Na een rustige zondag wat het weer betreft maandag stormachtig weer. Langs de kust zeer zware storm viel het bij ons allesbehalve nog wel mee. Daarna regenachtige dagen maar ook enkele dagen met mooi zacht weer.

Maandagochtend hebben we vroeg in de ochtend een koe naar het slachthuis gebracht en vrijdag het kant en klare ingepakte vlees weer opgehaald, voor in de vriezers.

Natuurlijk de normale bezigheden in de hobbyruimte. Er werd o.a. getimmerd, machinaal geboord en geschuurd met de bandschuurmachine.

Ook met deelnemers deze week brokken gehaald bij Distel in Bentelo en onderdelen, die al heel lang waren besteld, maar door de coronapandemie niet leverbaar waren, opgehaald bij Groenoord in Goor.

Donderdag heeft Johan samen met deelnemers hout gekloofd en opgeruimd op ons zorgerf.

Donderdag bleek bij onze Mercedes bus, waar we dagelijks de deelnemers mee ophalen en thuisbrengen, nadat er koelwater onder de bus lag, dat het waterpompje van de koeling stuk was. Dus was het even improviseren met het ophalen en thuisbrengen van de deelnemers op donderdagmiddag en vrijdag. Zaterdag was hij weer klaar en hebben we de bus weer opgehaald.

Door het natte weer kan er soms niet worden gewandeld, we vervangen de wandelingen door bewegingsoefeningen die erg divers zijn zoals; oefeningen met sensomotorische ballen, gym vanuit de stoel, dobbelfit, enz.

We hebben een nieuw spel op ’t Klein Wierke: “Paletto XL”. Een strategisch en competitief geheugenspel welke in verschillende varianten gespeeld kan worden. Daarnaast is regenwormen in Ypelo geïntroduceerd, om te kijken en te ervaren of het aansluit bij onze deelnemers.

Vrijdagmiddag hebben een aantal deelnemers naar de opening gekeken van de olympische winterspelen die dit jaar gehouden worden in China.

Spreuk

Is februari guur en koud, dan komt er een zomer waarvan je houdt.

 ============

========

23 januari t/m 29 januari 2022

Houtkloven en snoeien.

Ook de laatste volle week van januari was het zacht weer. Tot en met donderdag grijs somber weer, vrijdag helder en zo nu en dan zonnig en op zaterdag een stormachtige wind tegen de avond. Bijzonder zacht weer voor de tijd van het jaar.

Eigenlijk een gewone normale week wat betreft de bezigheden van de deelnemers. Natuurlijk helpen met het voorbereiden en maken van de warme maaltijd, helpen met het koffie en/ of theedrinken enz. En niet te vergeten de dieren verzorgen en speciaal aandacht besteden aan de kalfjes die we vorige week samen met de deelnemers hebben opgehaald.

We zijn in de belevingstuin bezig geweest met het opruimen van het laatste blad. Verder is er de hele week gesnoeid langs een aantal percelen en zijn de wilgen geknot langs de belevingstuin. Samen met deelnemers zijn de takken opgeruimd. 

Vooral de dames, maar ook de heren lieten zich niet onbetuigd met plakken van mozaïeksteentjes op flesjes.

Op ons zorgerf zijn de deelnemers deze week flink aan het houtkloven geweest en hebben het gekloofde hout weggepakt om als droog brandhout volgend jaar te kunnen gebruiken.

Verder heeft Vincent nog samen met een deelnemer veevoer gehaald bij Distel in Bentelo en kettingzaagolie bij Groenoord in Goor.

Spreuk

Is januari zacht,

dan krijgen lente en zomer veel groeiende kracht.

=============

=========

 

16 januari t/m 22 januari 2022

Kalveren opgehaald.

Zacht voor de tijd van het jaar. Net als vorige week was het zwaarbewolkt weer met soms een miezerig regentje. Later in de week voelde het ook nog waterkoud aan. De temperatuur zoals beschreven boven normaal met temperaturen tussen 5 en 8 graden.

Alle dagen hebben we tussen de bedrijven door gesnoeid langs de randen van de percelen.

Donderdag is op ons zorgerf hout op lengte gezaagd, zodat het kan worden gekloofd.

De maand januari is bij uitstek geschikt om creatief bezig te zijn. Er zijn 3D schilderijtjes gemaakt, er is geschilderd op doek en deelnemers hebben houten bloempotten geschilderd en gedecoreerd, enz.

De vertrouwde bezigheden gaan ook gewoon door zoals, helpen met de afwas, wandelen door de tuin, over het erf, rond de es en door het bos.

De goocheltrucjes van Victor Mids worden met belangstelling gevolgd en nagedaan.

In Ypelo heeft één van de medewerkers een spelletje van huis meegenomen: het kaartspel: ligretto, wat de deelnemers erg leuk vinden om te spelen.

Dagelijks worden de dieren verzorgen en zijn er bezigheden in de hobbyruimte zoals aftekenwerkzaamheden en zonnebloembladeren schilderen.

In de middag is er tijd voor bv. een tijdschriften lezen, rummikub, mens erger je niet, geheugenactiviteiten en niet te vergeten kaarten.

Vrijdag heeft Johan samen met een bus vol deelnemers en stagiaire Sofie kalveren opgehaald uit Agelo. Een heel mooi tochtje heen en een andere, ook mooie route terug. Zaterdag heeft Vincent nog 2 kalveren opgehaald, zodat de schuur weer vol is en de deelnemers de kalveren kunnen voeren.

Spreuk

Laat je gevoel spreken,

Dan vormen de woorden de juiste zinnen.

=============

==========

 

9 januari t/m 15 januari 2022

De hele week houtkloven.

Saai weer. De hele week zwaar bewolkt, met zo nu en dan een spatje regen. In de eerste helft van deze week in de ochtend mistig, kilkoud weer, met lichte vorst in de ochtend. Later in de week voelde het wat vriendelijker aan. Temperaturen in de nacht 1of 2 graden overdag zo’n 6 graden.

Vanaf maandag hebben de deelnemers op ons zorgerf op de deelnamedagen hout gekloofd met de kloofmachine. Één van de favoriete bezigheden. Ook de komende weken is er nog voldoende voorraad om hout te kloven. Na een seizoen drogen van het hout is het brandklaar en kan het worden gestookt in de kachels en openhaarden op onze zorgboerderij en zorgerf. In de tussentijd is er ook nog oud papier weggebracht naar de papiercontainer bij de school in Ypelo.

Nu de kippen volop leggen wordt er nog wel eens een gevuld eitje geserveerd, Mark is onze “gevuldeitjespecialist” en maakt ze graag voor eenieder klaar. Dat was weer genieten

Harry de Vries komt op woensdag als vrijwilliger deelnemers ophalen en helpen in de hobbyruimte. Wij en de deelnemers zijn altijd erg blij en dankbaar met de hulp van vrijwilligers, zij geven een stukje extra zorg. Wij hopen dan ook dat Harry een fijne tijd bij ons zal hebben als vrijwilliger.  

Vrijdagmiddag hebben we afscheid genomen van Herman Nieuwenhuis.  Hij gaat verhuizen van zijn appartement in Borne naar “Het Woolde” in Hengelo. Wij wensen hem een fijne tijd toe in deze voor hem nieuwe woonomgeving.  

Nadat de muren allemaal zijn gewit in de kalverschuur, hebben we vrijdag kalfjes opgehaald. Zij verblijven nu in mooie schone hokken.

Spreuk

Arbeid zonder verstand is schade voor het land.

(Doe het werk in overleg anders zou het wel eens verkeerd kunnen gaan.)

=============

=========

2 januari t/m 8 januari 2022

Knieperkes bakken en nieuwjaarsborrel.

Allereerst wensen wij iedereen een gezond en een voorspoedig nieuwejaar.

In de eerste week van dit nieuwe jaar overwegend was het zwaar bewolkt met zo nu en dan koud miezerig regentje. In tegenstelling tot 25 jaar geleden toen de laatste Elfstedentocht werd gereden. Nu waren de tempraturen boven normaal voor begin januari.

Het blijft wennen dat we elkaar, ook tijdens de nieuwjaarswensen ten gevolge van de nog heersende coronaperikelen, geen handen mogen schudden. Een boks of elleboog vinden de meeste deelnemers nog steeds heel vreemd, waardoor wordt volstaan met elkaar de beste wensen uit te spreken.

Zoals gebruikelijk hebben we samen met de deelnemers genoten van versgebakken knieperkes met slagroom en een hapje en een drankje op de eerste dagen van de week in het nieuwe jaar.

De kerstbomen zijn weer afgetuigd en de kerstdecoratie is opgeruimd.

En de borduurwerkjes werden weer voor de dag gehaald.

Verder weer de gewone bezigheden weer opgepakt. Naast de dierverzorging zijn in de kalverschuur de hokken gewit met watervaste muurverf.

Donderdag hebben we afscheid genomen van Mw. Alie Boon. Alie gaat verhuizen naar de Titus Brandsmahof, waar wij haar een fijne woonperiode wensen. Ook een plotseling afscheid van Dhr. Jo ten Have. Door zijn afnemende gezondheid en onveilige woonsituatie werd crisisopname noodzakelijk. Wij wensen Jo een fijne woonperiode in Het Borsthuis in Hengelo.

Deze week een warm welkom voor Dhr. Reefman. Wij wensen hem een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Op ons zorgerf is de prei van het land gehaald en verwerkt voor in de diepvries. Vrijdag heeft Johan samen met Mark droog openhaardhout opgehaald voor de houtkachel en de openhaard op onze zorgboerderij.

Spreuk

Stoot de mol in januaar,

Kijk van kou in mei niet raar.

=============

===========

 

26 dec t/m 1 jan 2021/2022

Ook dit jaar was het coronavirus bepalend.

Deze week een overgang naar bijzonder zacht weer. Over het algemeen zwaar bewolkt waar zo nu en dan lichte regen uit valt.  Met de jaarwisseling bijzonder hoge temperatuur. Dit afgelopen jaar gewone normale weersomstandigheden in Twente. Gemiddelde temperatuur iets aan de hoge kant, maar bij ons geen extreme weersomstandigheden. In tegenstelling tot Zuid-Nederland met veel wateroverlast en rivieren die buiten hun oevers traden.   

Het afgelopen jaar werd helemaal beheerst door het coronavirus. Elke dag was er wel wat “nieuws” te melden in de media. In januari werd tijdelijk een avondklok ingesteld. In september werden corona maatregelen versoepelt, en in december weer sterkt aan gehaald. Vanaf begin maart werd er begonnen met vaccineren, nu eind december zijn al een aantal deelnemers, en medewerkers bij ons gevaccineerd met de 3e (booster) prik.

Helaas ook dit jaar voor de 2e keer werden het paasfeest, sinterklaas en kerstmis aangepast gevierd. Het jaarlijkse uitstapje met de deelnemers en één van hun naasten ging ook dit jaar niet door. Niet alleen omdat er teveel mensen bij elkaar kwamen, maar ook waren alle horecagelegenheden, musea en degelijke gesloten. Een hoogtepuntje in oktober; we hebben een hele week herfsttintentochten gereden, zodat alle deelnemers de gelegenheid hadden om een keer mee te gaan.

Dit jaar mochten we nieuwe deelnemers verwelkomen, maar hebben we helaas ook afscheid moeten nemen van een aantal deelnemers.

Ook dit jaar hebben we weer een aantal jubilarissen in het zonnetje mogen zetten. In mei het 5 jarig jubileum van Gerard Rikkert en het 10 jarig jubileum van Matthieu Notten. Beiden halen als vrijwillig chauffeur wekelijks deelnemers met onze bussen op van huis om ze vervolgens naar onze zorgboerderij en zorgerf te brengen. In september het 10 jarig jubileum van Dinie Hemmink. Dinie is al 10 jaar actief als vrijwilligster bij ons, zowel als chauffeur als in de belevingstuin en huiskamer. In december het jubileum van Diny Slot. Diny is al 12½ jaar actief als vrijwilligster, zowel als chauffeur als in de hobbyruimte.

Onze dank is erg groot naar onze vrijwilligers, zij maken immers het verschil en zorgen juist voor dat beetje extra voor onze deelnemers en de zorgboerderij.

In Mei is ook onze medewerkster Ilona is in de bloemetjes gezet als dank voor haar inzet. Ze is al ruim 10 jaar medewerkster op onze zorgboerderij.

In september hebben we op de zorgboerderij het diamanten echtpaar Stulen in de bloemetjes gezet. Jan komt twee dagen in de week op de zorgboerderij en wilde deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan. En last but not least, heeft Mark Bannink getrakteerd omdat hij 12½ deelnemer is op ’t Klein Wierke en hebben wij Mark verrast met een mooi cadeau om onze waardering uit te spreken.

In juli is onze medewerkster Thirza bevallen van een zoon Samuël. Naar Twents gebruik hebben wij namens allen een krentenwegge laten bezorgen. Nadien zijn Thirza en Samuël op de zorgboerderij en het zorgerf geweest waar ze een mooie groeimeter hebben gekregen, die gemaakt is samen met de deelnemers.

Verder hebben we van onze vrijwilligster Silvia afscheid genomen. Mooi om te ervaren dat vrijwilligerswerk als re-integratie kan leiden naar een passende baan, maar ook erg jammer afscheid te nemen van een fijne vrijwilligster.

In april een warm welkom voor onze nieuwe vrijwilligster Lisa op zorgerf Kötter en in oktober voor onze nieuwe medewerkster Sanne. Sanne is drie dagen per week op Zorgboerderij ’t Klein Wierke werkzaam als Verzorgende IG en activiteitenbegeleidster.

I.v.m. de coronaperikelen hebben we lange tijd geen stagiaires kunnen ontvangen, maar deze week hebben we naast Norah en Sofie in november, nu ook Derya verwelkomt als stagiaire. Wij wensen haar een fijne, leerzame tijd bij ons op de zorgboerderij.

 

Deze laatste week van het jaar hebben we traditioneel afgesloten met eigen gebakken oliebollen, die een ieder zich heerlijk liet smaken.

Nieuwjaarswens

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

 

19 dec t/m 25 dec 2021

Kerstvieringen.

Afscheid genomen van het miezerige weer van voorgaande weken. Maandag een strakblauwe lucht die ervoor zorgde dat alle vocht in de atmosfeer snel verdween door een krachtige zon. De temperatuur zakte rond het vriespunt met in de nacht lichte vorst, en overdag temperaturen rond het vriespunt.

De hele week stond in het teken van kerst. Ondanks dat de coronapandemie nog steeds bepalend is wat mogelijk is, is het ons weer gelukt, dagelijks een mooi kerstprogramma voor onze deelnemers samen te stellen op zowel onze zorgboerderij als zorgerf. Een voordeel voor deelnemers die meerdere dagen komen ook meerdere kerstvieringen meemaakten.

 

De dagen zagen er als volgt uit: ’s morgens de gewone bezigheden en kerstbakjes maken. ’s Middags het kerstdiner, die elke dag verschilde. Daarna wandelen, gelegenheid om te rusten of een andere bezigheid. Om 15.00 uur gezamenlijke genieten van de kerstviering met het aansteken van de 4 kaarsen op de adventskrans, tijdens het voorlezen van een adventsgedicht. Onder het genot van koffie/ of thee werd het kerstverhaal voorgedragen en afsluitend was er een mooi gedicht.

Bij het naar huis gaan kregen alle deelnemers hun eigengemaakte kerstbakje mee, met hun eigen kerstwens, een kerstkaart en twee minikersttolletjes.

Zie ook kerstmis 2021 elders op deze website of << KLIK HIER >>

Deze week een warm welkom voor Dhr. Poelakker. Wij wensen hem een fijne tijd op onze zorgboerderij.

Spreuk

 

Het gevoel dat je met Kerst altijd bevangt,

is dat je er elk jaar weer naar verlangt.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

5 dec t/m 19 dec 2021

Jubilarissen.

Eigenlijk de laatste veertien alle dagen hetzelfde weer. Zwaar bewolkt weer met een miezerige regentjes. Op zondag echt een regenachtige dag. Daarna weer zwaar bewolkt met aan het einde van de 2e week in de ochtend eerst mistig. Temperatuur niet over te klagen tussen de 7 en 10 graden.

Op dinsdag 7 december werden we getrakteerd door Mark was al 12½ jaar bij ons op de zorgboerderij. Een feit dat gevierd moet worden. Hopelijk blijft hij nog lange tijd bij ons met zijn vele verhalen en wetenswaardigheden.

Vervolgens op donderdag hebben wij Diny Slot in het zonnetje gezet voor haar 12½ jaar vrijwilligerswerk bij ons. Eerst als chauffeuse op de bus om deelnemers op te halen weg te brengen. De laatste tijd rijdt ze echter met de auto. Daarnaast is ze elke donderdag in de hobbyruimte te vinden voor het begeleiden van de deelnemers. Wij willen benadrukken dat zonder vrijwilligers het stukje extra aandacht niet kan worden geboden aan onze deelnemers.

Ook op deze donderdag hebben we afscheid genomen van Ruud Mateboer. Helaas werd de zorg en begeleiding thuis zo zwaar, dat wonen in “Het Weggeler” in beeld kwam. Wij wensen hem Ruud een fijne tijd in zijn nieuwe woonomgeving.

Om alvast in kerstsfeer te komen zijn op beide locaties kerstbomen opgetuigd, kerststukken gemaakt voor op de tafels en is kerstdecoratie opgehangen. Buiten zijn o.a. op beide locaties kerststerren opgehangen, waaronder twee mooie houten, die onlangs in de hobbyruimte zijn gemaakt.

Afgelopen woensdag zijn we naar de condoleance geweest van Aad op ’t Hof. Een maand na het afscheid van Aad op ons zorgerf. Wij wensen Marry en familie veel sterkte met  het dragen van dit verlies.

Spreuk

Zolang de mol wroet,

Komt er geen vorst.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍