Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

11 augustus  t/m 17 augustus 2019

Naar bloemencorso op tv gekeken.

Een week met afwisselend weertype. Soms zon, maar ook geregeld buien, vooral op zaterdag. Iets te koud voor de tijd van het jaar. Aan het einde van deze week kun je zeggen dat de regen van de afgelopen tijd ervoor heeft gezorgd dat de natuur zich voorzichtig kan herstellen.

Deze week hebben we samen met de loonwerker een nieuwe kuilplaat gemaakt.

Maandag met deelnemers nog weer kalfjes opgehaald welke door de deelnemers kunnen worden gevoerd.

De oogsttijd zorgt voor voldoende bezigheden, zoals het inmaken van bieten en bonen, nadat ze eerst zijn geplukt en gerooid uit de groentetuin. Verder wordt er volop appelmoes en pruimenjam klaar gemaakt voor in de vriezer en eten we daarnaast natuurlijk van de verse groente, waaronder van de ’s ochtends gerooide aardappelen. Op de foto worden  paprika’s gesneden en aardappelen geschild.

In de hobbyruimte zijn de deelnemers druk bezig met het timmeren en schuren en schilderen van allerlei werkstukken.

Op ons zorgerf zijn de heggen geknipt en is het afval hiervan opgeruimd met de deelnemers.

Vrijdagmiddag hebben vooral de dames naar het bloemencorso van Sint Jansklooster gekeken op tv.

Spreuk

Is het weer op Maria Hemelvaart  (15 aug) mooi, zo zal de herfst van hetzelfde wezen.

************

********

 

4 augustus  t/m 10 augustus 2019

Oogsten uit de groentetuinen.

Normaal weer voor augustus. Tot en met donderdag overwegend zwaar bewolkt met zo nu en dan lichte regen. Op vrijdag ging de temperatuur omhoog, en ondanks de regen van betekenis liep de temperatuur nog op. Zaterdag, een dag met veel wind veroorzaakt door een windveld uit een lagedruk gebied.

Deze week stond in het teken van het oogsten uit de groentetuinen, en van de fruitbomen. Er werden rode bieten gerooid, om deze vervolgens te koken,  snijden en klaar te maken voor in de vriezer. Hetzelfde voor de bonen, eerst  plukken en deze ook klaar de maken om te kunnen worden ingevroren. Verder appels en pruimen rapen om deze te consumeren of in te vriezen. En natuurlijk onkruid wieden om en in de tuinen zodat er piekfijn uitzien. Op ons zorgerf zijn deze week de heggen geknipt. Verder zijn er samen met een deelneemster boodschappen gehaald bij een supermarkt.

Sommige deelnemers vinden het gewoon leuk om te puzzelen, de krant lezen, of samen gezellig spelletjes spelen bv. Rummikub, kaarten, memory, mens erger je niet, enz.

De heer Nuijen was nog maar een korte tijd bij ons op de zorgboerderij, zo ook donderdag. Vrijdagochtend kregen wij het bericht dat hij was overleden. Wij wensen de familie veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Vrijdagmiddag is er bingo gespeeld met voor iedereen een prijsje.

Op zaterdag hebben we de ezels bekapt, zodat ze er weer piekfijn bij lopen.

Spreuk

Op St. Laurens (10 aug.)  een regenvlaag, 6 weken duurt de regenplaag.

*************

*********

28 juli  t/m 3 aug 2019

Extreme hitte voorbij.

Het begon deze week veel koeler na de extreme hitte van vorige week,. In het midden van de week viel er (eindelijk) regen van betekenis, ± 20 mm in een korte tijd. De volgende dagen was het zwaar bewolkt met zo nu en dan lichte of motregen. Helaas nog lang niet genoeg om de droogteschade in de natuur te verhelpen.

Dagelijks worden er aardappelen gerooid. Het bovenste laagje van de grond is vochtig, maar waar de aardappelen zitten is nog gewoon stof.

Op ons zorgerf zijn er deze week in de tuin de bramenstruiken gesnoeid, en rode bieten geoogst. Er zijn bloemen geplukt en geschikt. Verder de “gewone” werkzaam- of bezigheden in de hobbyruimte, huiskamer, bij de dieren en in de tuin. Deze week stonden o.a. sla en tuinbonen en bietjes uit eigen tuin op het menu.

Dinsdag hebben we Dhr. Nuijen verwelkomd bij ons op de zorgboerderij. Wij wensen hem een fijne tijd toe op ’t Klein Wierke.

Woensdag samen met deelnemers een kalverhok in de schuur gereed gemaakt, om 2 (vlees-) kalfjes op donderdag samen met deelnemers op te halen bij een collega agrariër.

Donderdagmiddag zijn de mensen van ons zorgerf Kötter met z’n  allen naar  't Klein Wierke in Bornerbroek gekomen om daar koffie te drinken en een feestje te vieren ter ere van de geboorte van de kleindochter van Johan en Mieke.

Vrijdag hebben we pannenkoeken gebakken en natuurlijk lekker opgegeten.

Spreuk

Hou van mensen die je goed behandelen, laat de rest hun eigen leven leiden.

*************

*********

21 juli  t/m 27 juli 2019

Extreem hitte, nog nooit zo warm geweest in Twente.

Begin de weekjournalen altijd met het weer. Bij elke gebeurtenis of werk speelt gevoelsmatig het weer een grote rol. Dat is deze week wel heel erg van  toepassing welke tropische waarden bereikte met op woensdag een hitte record van 37,6 graden, wat de volgende dag alweer sneuvelde, om 16:20 uur donderdag wezen de thermometers een temperatuur van 40,2 graden aan in Twente. In de nacht nog ± 30 graden.  Een absoluut record. Donderdag en vrijdag waren onze zorgboerderij en zorgerf gesloten. Het risico dat deelnemers en medewerkers gezondheidsschade op konden lopen was veel te groot.

Op maandag, dinsdag, en woensdag werd er ook al rekening gehouden met de warmte. Extra toezicht dat de deelnemers voldoende dronken, en er voor zorgen de ze zoveel mogelijk binnen en/of  zoveel mogelijk in de schaduw verbleven.

Er werd getafeltennist, gekaart, gesjoeld, rummikub gespeeld, geheugentraining gedaan, kaarten gemaakt, er was tijd voor gesprek en / of de krant lezen

Op woensdag hebben wij Dhr. Hettasch verwelkomd op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Wij hopen dat hij een fijne tijd heeft bij op ’t Klein Wierke, waar hij in de ochtend al aan het tuinieren is geweest, samen met Jan onze vrijwilliger.

Carmen, onze oud-stagiaire is er een paar weken om onze gelederen te versterken tijdens afwezigheid van medewerkers / vrijwilligers.

Het is mooi te zien hoe de snijmais reageert op deze uitzonderlijke weersomstandigheden, overdag vouwt de plant de bladeren dicht, ter bescherming tegen uitdrogen en ’s nachts gaan ze weer open om vocht op te kunnen nemen. Foto links genomen op woensdag om 21:00 uur, en foto rechts op donderdag om 7:00 uur. 

 Spreuk

Brengt juli hete gloed, gedijt september goed.

************

********

14 juli  t/m 20 juli 2019

Eindelijk nieuwe aardappelen.

Deze week was droog weer, met een bescheiden temperatuur van omstreeks 20 graden aan de koele kant. Verder over het algemeen vrij veel bewolking. Zaterdag St. Margriet (20 juli) en het begin van de hondsdagen, de hele middag lichte en matige regen.

Maandag zijn we begonnen met het rooien van aardappels, door de droogte van afgelopen tijd iets later dan voorgaande jaren.

Verder deze week eigenlijk de gewone werkzaamheden. O.a. bloemen pukken voor vaasjes op tafel, en weer raapstelen inmaken om vervolgens na een paar keer te hebben geoogst van dezelfde plant, deze te verwijderen om plaats te maken voor de volgende zaai.

De bussen worden wekelijks gewassen van binnen en buiten. De komende tijd zal er met het ophalen van deelnemers zo nu en dan worden geschoven. dit i.v.m. vakanties van de medewerkers, deelnemers en wegwerkzaamheden.

Donderdag zijn we naar de begrafenis van Jan Workel geweest. Jan was 5 jaar geleden bij ons op de zorgboerderij, maar zijn zus is nog steeds bij ons op de zorgboerderij/zorgerf. Wij wensen de naasten veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Donderdag samen met deelnemers de kalverhokken schoon gemaakt. Vrijdag heeft Johan met een bus vol deelnemers kalfjes opgehaald achter Enschede. Er is altijd voldoende belangstelling om mee te gaan, deelnemers vinden dit altijd  bijzonder ritjes.

Spreuk

Als in juli de vliegen de mieren,
zal augustus ons met onweer bestieren.

*************

*********

 

7 juli  t/m 13 juli 2019

Eindelijk regen van betekenis.

Na de angst dat het ook dit jaar weer een erge droge zomer zou  worden, is er gelukkig  regen van betekenis gevallen. Begin van de week licht wisselvallig weer, met lichte regen nauwelijks van betekenis, maar donderdag een stortbui in korte tijd. Daarna werd het groeizaam weer, met vaak overdag lichte regen.

Candy is maandag begonnen als nieuwe medewerkster. Velen kennen haar nog van haar stageperiode van vorig jaar. Wij wensen Candy veel succes met haar nieuwe baan als activiteitenbegeleidster niveau 4 op onze zorgboerderij.

 

Lotta heeft dinsdag afscheid genomen als stagiaire en gaat genieten van haar vakantie om daarna weer plaats te nemen in de schoolbanken. We wensen Lotta veel succes met haar verdere opleiding.

Een heel normaal weekje op onze zorgboerderij en zorgerf.  Sproeien in de groentetuinen is deze week niet meer nodig. Boerenkool gezaaid, zonnebloemen en kalebassen vanuit de tuinkas in de vollegrond verpoot. En natuurlijk schoffelen om onkruid te verwijderen. Verder op beide locaties nog een keer raapstelen geoogst, en ingemaakt.

Woensdag is Johan met een aantal deelnemers eerst naar de vuilstort, en ’s middags naar Distel in Bentelo geweest om voer te halen.  Donderdag wederom een mooi ritje; eerst oud papier weggebracht, om daarna de wol van de geschoren schapen in te leveren bij de wolinname van de wolfederatie in Vriezenveen.

Spreuk

Wisselen in juli regen en zonneschijn, ’t zal het naaste jaar voor de boeren kermis zijn.

*************

*********

30 juni  t/m 6 juli 2019

Het begint weer een erg droog te worden dit jaar.

Weer een droog en zonnig weekje met temperaturen niet zo extreem als vorige week, maar het begint nu wel erg droog te worden. We hebben deze week  ingekuild, maar waarschijnlijk de eerste tijd voor het laatst als deze droogte doorzet. Nu maar hopen op regen, regen, regen.

Door te sproeien in de groentetuin oogsten we verschillende soorten groenten.  Samen met deelnemers zijn de tuinbonen met plant en al uit de tuin gehaald, om vervolgens onder de parasols de bonen eraf te halen en te doppen. Deelnemers die moeite hebben met bukken kunnen aan tafel prima helpen met het verwijderen van de bonen. Verder zijn gedeeltelijk de plantuien uit de tuin gehaald om die te laten drogen in de loods.

Met enige trots zijn bloemen uit de tuin geplukt, om deze op een zelf versierd vaasje te zetten.

Samen met Mark de ezels bekapt. We moesten eerst een slijpmachine kopen voor de hoevenschijf omdat ook deze was meegenomen tijdens de inbraak.

In de huiskamers en loods waren er weer volop activiteiten zoals: (kunst)schilderen, bakken en tafeltennissen. Maar de gewone werkzaamheden gingen gewoon door, zoals op ons zorgerf waar steevast elke week op dezelfde dag het kippenhok wordt schoongemaakt.

We verwelkomen Dhr. Mulder op Zorgerf Kötter en wensen hem een fijn tijd op de boerderij.

Spreuk

De wakkere hooimaand geeft de zeisende maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi vereisen, om het vee te voeden in wintertijd.

************

*******

23 juni  t/m 29 juni 2019

Weer een tropisch warm weekje.

Tropisch warm weer met alleen in het midden van de week tijdelijke afkoeling. Dinsdag en zaterdag waren uitschieters met temperaturen van 35 of hoger. Ook in de nacht was er nauwelijks afkoeling.

Met deze toch wel uitzonderlijke hoge temperaturen voor eind juni werd er veelal in de ochtend gewandeld. Met de bus(sen) werden de deelnemers naar de rand van het bos gebracht en aan de andere kant van het bos weer opgewacht Voor de terugrit naar de zorgboerderij werd meegenomen gekoelde limonade / water   gedronken.

Na de middag werden er o.a. spellen gedaan in de luwte en schaduw zoals tafeltennissen in de loods of creatief bezig zijn zoals in de koele huiskamer op ons zorgerf.  Daar  werd ook gewandeld, onderweg opgeschrikt door een groot aantal overvliegende ganzen.

Verder is er deze week op vrijdag door de deelnemers gebloemschikt. Natuurlijk kregen alle deelnemers hun eigen gemaakte creatieve bloemstukje mee naar huis.

Emma heeft vrijdag afscheid genomen als stagiaire. Zij is het jaar begonnen met de opleiding dierverzorging., maar het begeleiden van deelnemers vond ze ook heel erg leuk. Daarom gaat ze het komende schooljaar starten met de opleiding maatschappelijke zorg volgen aan het R.O.C.   

Spreuk

Plant men kool in mei,

ze worden zo groot als een ei.

Maar plant men ze met St. Jan (24 juni),

dan worden ze zo groot als een wan.

************

*********

 

 

16 juni  t/m 22 juni 2019

Schapen geschoren.

Deze week was het overwegend droog en op enkele dagen benauwd tropisch weer met op woensdag regen in de avond na een benauwde broeierige dag. Daarna een voortzetting van het  warme zomerweer.

Maandag hebben we gras gemaaid en op dinsdag er vierkante balen van laten maken.  

Woensdagmiddag zijn de schapen ontdaan van hun vacht onder belangstelling van bijna alle deelnemers van die dag.

Naast de dagelijkse bezigheden in de hobbyruimte, huiskamer en bij de dieren wordt er volop in de tuin gewerkt. Zonnebloemen zijn uitgepoot in de volle grond, en samen met deelnemers zijn er weer zonnebloemen in potjes gepoot. Verder hebben deelnemers geholpen met het bakken pannenkoeken. Na aanvankelijke moeilijke start van de groei van aardbeien, kunnen de deelnemers weer genieten van verse geplukte aardbeien.

 

Nu de schoolvakanties voor de deur staan is er ook een einde gekomen aan de stageperiode van Kevin en Saartje. Op donderdag hebben we afscheid genomen van Kevin, hij gaat na de vakantie weer plaats nemen in de schoolbanken en op vrijdag van Saartje, zij is klaar met haar opleiding. Wij wensen beiden het allerbeste toe met hun opleiding en een eventuele vervolgopleiding.

Nog niet zo lang geleden is onze deelnemer Jan Dijkstra opgenomen in een verpleeghuis. Vrijdag kregen wij het bericht dat hij na een kortstondige ziekte is overleden. Wij wensen de familie veel sterke toe met het dragen van dit verlies.

Spreuk

Het weer van St. Jan (24 juni) houdt dertig dagen aan.

*************

*********

26  mei  t/m 15 juni 2019

Daar zijn we weer.

Door afwezigheid van de schrijver van het weekjournaal een inschatting van het weer van de afgelopen weken. Over het algemeen was het groeizaam weer met uitschieters van zeer warm zomerweer. Natuurlijk regen van betekenis, en soms gepaard gaand met onweer. De laatste dagen broeierig weer.

Met uitzondering van Hemelvaart, de dag erna en Pinksteren waren onze Zorgboerderij en Zorgerf gewoon open.  Onze hartelijke dank aan iedereen die het mogelijk  hebben gemaakt, soms met iets meer inzet, dat wij met vakantie konden.

Er zijn 3 “nieuwe” medewerkers bij ons komen werken. We wensen Christiena, Kristel en Jonathan veel werkplezier op onze zorgboerderijen. Ook Lotta, onze nieuwe stagiaire wensen wij een plezierige en leerzame tijd toe.

We hebben afscheid genomen van onze medewerkster Jacqueline. Wij danken haar dat zij een poosje bij ons heeft gewerkt en wensen haar het allerbeste toe.

De tennistafel is weer voor de dag gehaald, en kunnen de deelnemers weer tafeltennissen.

Met dit mooie weer waren de tuinmannen en tuindames natuurlijk extra druk met het onderhouden van de groentetuinen en siertuin. Er zijn door de deelnemers zomercollage ’s gemaakt. Het laatste hout is op ons Zorgerf gekloofd en op TV is naar de Oranje Leeuwwinnen gekeken.

We hebben afscheid genomen van Henk Broekman en Dhr. de Jong, beiden zijn opgenomen in een verpleeghuis. Wij wensen beiden een goede tijd toe in de nieuwe leefomgeving.

Henk Nijland (onze Heraclesman) die al een tijdje ziek was, is voor revalidatie tijdelijk verhuisd van dienstenzorgcentrum ”De Riet” naar verpleeghuis Eugeria. Mw. Beunk is voor revalidatie opgenomen in “het Meulenbelt”. Wij wensen beiden een voorspoedig herstel toe.

Spreuk

 

Juni regen is Gods zegen,

komt zonneschijn daarbij,

dan maakt het boer en stadslui blij.

************

*********

19  mei  t/m 25 mei 2019

Buiten spelletjes, en tuinstoelen weer van zolder. 

Ook deze week overwegend droog weer. Enkele dagen volop zon, de  rest van de week bleef het hele dag zwaar bewolkt. Het begint alweer aardig droog te worden op het land en in de groentetuinen. Dus nu weer sproeien om de gezaaide zaden, en o.a. de gepote stokbonen te laten ontkiemen.

Deze week hebben de deelnemers informatie mee gekregen over de dagen dat rond Hemelvaart en Pinksteren onze Zorgboerderij/Zorgerf zijn gesloten. Overigens nu de vakantietijd weer is aan gebroken kan het voorkomen dat u op een andere tijd en/of een andere chauffeur wordt opgehaald/ weggebracht. Ook onze medewerkers gaan op vakantie, maar wij proberen dit zoveel mogelijk te spreiden.

Natuurlijk zijn er elke dag de gebruikelijke bezigheden, zoals het koken voor de warme maaltijd ’s middags. Klaar gemaakt met behulp van deelnemers. Daarnaast hebben we buitenspellen gedaan met de deelnemers van beide locaties op ’t Klein Wierke, zijn de borders onder handen genomen, werden er doperwten, bruine bonen en kapucijners gezaaid en tuinbonen bespoten met een ecologisch middel tegen de zwarte luis.

Deze week is de heer Reuvers voor het eerst bij ons. Wij hopen dat hij zich snel thuis zal voelen bij ons op de zorgboerderij.  

Vrijdag hebben we met deelnemers van beide zorgboerderijen nog een kalfje opgehaald uit Hoge Hexel. En eveneens de tuinstoelen en parasols uit de winterstalling gehaald, laat de zomer maar komen!

Het heeft niets met de zorgboerderij te maken, maar donderdagavond zijn er 2 (grote) hete luchtballonen opgestegen met medewerkers van de Technische Unie bij ons in de wei. Toch wel een bijzondere gebeurtenis en ook dit is maatschappelijk betrokken zijn. <<filmpje Klik hier>>

Spreuk

Zingt de vink vroeg in de Mei-morgen, dan zal de dag voor regen zorgen.

*************

**********

12 mei  t/m 18  mei 2019

Grasmaaien en bonen poten.

Vooral de eerste dagen van deze week waren droog en zonnig, alleen de temperatuur kon wel wat aangenamer zijn. In de 2e helft van de week overwegend zwaarbewolkt, maar geen regen van betekenis.

Ondanks de voor de tijd van het jaar lage temperaturen wordt er elke dag gewandeld op onze zorgboerderij en zorgerf zoals te zien is op de foto. 

Maandag hebben we gras gemaaid op onze zorgboerderij en zorgerf om de wintervoorraad weer aan te vullen. Enkele percelen waarvan wij de grassnede hadden verkocht zijn gemaaid, geharkt en gehakseld door de loonwerker. Zelf hebben we ronde balen laten maken door hetzelfde loonbedrijf.

Nadat vorige week de bonenstokken al waren geplaatst in de groentetuinen op ’t Klein Wierke en Zorgerf, zijn er nu bonen gepoot en bloemenmengsels gezaaid op enkele bedden in de moestuin. Mooi voor kleine en grote mensen, maar ook om vlinders, bijen e.d. aan te trekken, altijd nuttig voor bestuiving.

In de siertuin wordt volop gewerkt om de borders onkruidvrij te maken en te ordenen voor dit groei en bloeiseizoen.  

Verder werd er geschilderd deze week, mooi te zien hoe creatief onze deelnemers zijn.

De afgelopen weken mochten we een paar nieuwe deelneemsters verwelkomen. Wij wensen Mw. Löwik en Mw. Hendriks een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Ook zijn deze week aan hun stage begonnen Lobke en Maud en Kevin. Ook hen wensen wij een fijne en leerzame tijd toe bij ons op de zorgboerderij en zorgerf.   

Spreuk

Een vrolijk gezicht geeft overal licht.

*************

********

5 mei  t/m 11 mei 2019

Kalfjes uit de regio opgehaald.

Tot en met woensdag droog en schraal weer, nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Daarna zo nu en dan vrij zware regenbuien afgewisseld met zonnige perioden en afnemende wind.

Tot onze grote verassing is er nog een lammetje geboren deze week in de wei. Nu hebben alle schapen gelammerd.

Verder hebben we samen met een deelnemer de wei van de schapen vergroot, door afrastering te plaatsen rond de maiskuil, waren er volop tuinwerkzaamheden, zoals samen met deelnemers zaaien en dahlia ‘s poten.

Op ons zorgerf het favoriete werk van de deelnemers hout kloven met de kloofmachine. Waarschijnlijk één van de laatste keren, om in de herfst weer het kloven te hervatten.

Op ’t Klein Wierke zijn we druk bezig geweest met het schilderen en afwerken van de uilenkasten. Over een aantal weken kunnen de eerste kasten in bomen geplaatst worden.

Vrijdag heeft Johan samen met een groot aantal deelnemers kalfjes opgehaald, uit o.a. Enschede, Albergen, Almelo en Bornerbroek, welke gevoerd kunnen worden door de deelnemers. Daarvoor is hun verblijf grondig schoon gemaakt, ontsmet en samen met deelnemers zijn de muren gewit. Het lijkt wel of de kalfjes in een hotel terecht zijn gekomen.

Spreuk

Pancras, Servaas en Bonifaas, ze geven vorst helaas.

(IJsheiligen 11 mei tot  14 mei) 

*************

*********

28 april  t/m 4 mei 2019

B.H.V. cursus.

Het grootste deel van de week kenmerkte zich door droog en schraal weer ondanks dat het grotendeels zwaar bewolkt was. Ook de temperatuur liet te wensen over, onder normaal voor eind april en begin mei. Origens in de 2e helft van de week viel er af en toe een bui. Maar dat stelde niet zoveel voor.

Op ons zorgerf hebben we gewandeld in het natuurgebied van Vitens waar op dat moment een schaapskudde verbleef.

In de hobbyruimte en loods zijn de deelnemers druk in de weer met het schilderen van de uilenkasten.

Heel optimistisch zijn er al bonenstokken geplaatst. Onder de bonenstokken, voor  de bonen gepoot kunnen worden, zijn de slaplantjes eronder geplant. Verder op de foto is te zien dat de aardbeien al bloeien in de plantbakken.

De schapen met lammeren, op 3 lammeren na de nog de fles krijgen, lopen nu heerlijk buiten in de wei.

Woensdagavond hebben we met bijna alle medewerkers en vrijwilligers een herhalingscursus B.H.V gevolgd, zoals gebruikelijk organiseren wij dit op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Dit heeft als groot voordeel dat het is toegespitst op onze werksituatie op de zorgboerderij en zorgerf. Op de foto een deel van de cursisten die kijken naar een instructiefilm over hartmassage en hoe te handelen in een ruimte vol rook. Nadien hebben we een o.a. een brandoefening gehouden en gereanimeerd.  

Zaterdag is het 4 mei “Nationale Dodenherdenking”, zondag 5 mei, “Bevrijdingsdag”. Voor een groot aantal deelnemers dagen om te herdenken en stil te staan bij de grote waarde van “vrijheid, democratie en mensenrechten”.

Spreuk

Vrijheid bereikt men niet door muren te bouwen maar deuren te openen.

*************

*********

21 april  t/m 27 april 2019

Koningsbingo gespeeld.

Tot dinsdag aanhoudend schraal weer, op woensdag overgaand naar een benauwde dag met ’s avonds onweer op afstand en veel regen. Daarna normaal weer voor eind april, normale temperaturen en zo nu en dan een bui.

Deze week hebben we al een klein stukje gras gemaaid, uitzonderlijk vroeg dit jaar. Bij het maaien waren de kievietseieren nog niet uitgekomen, en bij het maken van de ronde balen liepen de kuikentjes al vrolijk rond.

Na het paasweekend zijn de paasdecoraties weer opgeruimd en is de normale draad weer opgepakt. In de hobbyruimte, na het maken van de waterputten voor het paasfeest, gaan we nu weer verder de uilenkasten in elkaar zetten, In de tuin o.a. de slaplanten uitgepoot die in de tuinkas waren gezaaid en kunnen we al  schoffelen tussen de inmiddels opgekomen bieten en raapstelen.

De lammetjes die met de fles gevoed worden doen het prima. Afgelopen week was de laatste week dat  deelnemers ze de fles konden geven. De lammeren krijgen nu nog twee keer per dag de fles.

Op ons Zorgerf is nog gesnoeid waarna alles weer mooi opgeruimd en aangeveegd is en zijn ook de paasversieringen opgeruimd.

Voor de hoognodige beweging wandelen we dagelijks en hebben we voorafgaand aan koningsdag deze week een spelmiddag gehouden met o.a. blikgooien en sjoelen.

Vrijdag de dag voor koningsdag, omdat we op zaterdag zijn gesloten, is er met de deelnemers koningsbingo gespeeld. En wat weten de deelnemers nog veel over het koningshuis.

De afgelopen weken hebben we een aantal nieuwe deelnemers mogen verwelkomen. Wij wensen de heren Vera, Kamphuis, Vrielink en de Mw. Velthuis een hele fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

Spreuk

Een wijze hen legt ook wel eens een ei in de brandnetels.

(ook de bekwaamste kan zich ook wel eens vergissen)

*************

*********

14 april  t/m 20 april 2019

Aardappels poten en Paasfeest.

Het zou groeizaam weer zijn geweest als het niet zo droog was. De hele week schraal voorjaarsweer. Later in de week ook een minder schrale noordoosten wind, waardoor het behaaglijker aanvoelde.

We zijn begonnen met ploegen om het bouwland zaai klaar te maken voor de snijmaïs. Op een klein stukje daarvan zijn deze week onder toeziend oog, en met behulp van deelnemers, aardappelen gepoot. Evenals vorig jaar, voor belangstellenden, het aardappelras “Ottena”, waar wij nu nog steeds van eten.

Verder de gewone voorjaarswerkzaamheden voor deze tijd van het jaar.

Donderdag hebben we met alle deelnemers en zo mogelijk met één van hun naasten Paasfeest gevierd bij de IJsbaan Zenderen. Allen werden verwelkomd  door 2 paashazen met koffie/thee en cake gebakken door de deelnemers. Tegelijkertijd kon worden geraden hoeveel kuikentjes er in de kunstmoeder rondliepen.

Na de opening was het  tijd om de gemaakte waterputten, (gemaakt  door en met de deelnemers) op te maken met kippen, kuikens en voorzien van een emmer boven de put waarin een nestje met een ei kon worden gedaan. Een heel werk om al die waterputten te maken, alleen al op het dak zitten 88 dakpannen.

Tussendoor natuurlijk tijd voor een drankje en een hapje. Nadat alle waterputten gereed waren, een uitgebreide broodmaaltijd met 2 soorten soep vooraf.  Als toetje werd weer de ijscokar van “Van de Poel” naar binnen gereden, om te smullen van dit lekkere ijs in een hoorntje. Daarna was de prijsuitreiking van het aantal te raden kuikentjes in de kunstmoeder, werd Johan Vetketel nog eventjes in het zonnetje gezet, hij is 5 jaar vrijwilliger op ’t Klein Wierke, kregen alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires een bloemetje en werd iedereen fijne Paasdagen toegewenst. Bij het naar huis kon iedereen zijn of haar gemaakte waterput mee naar huis nemen incl. een kleine Paasattentie.  

Zie fotoreportage elders op de website << Pasen 2019>>

Spreuk

Vertrouwen in eigen handelen is de eerste voorwaarde voor succes.

************

********

7 april  t/m 13 april 2019

Deze week weer de palen gewit.

Na een prachtige zomerse dag op zondag, verder de hele week droog en schraal weer. In de nacht temperaturen om het vriespunt, en overdag oplopend tot net iets boven de 10 graden. Van vrijdag op zaterdag op grote schaal nachtvorst. Omdat het zo droog is, is het grasland niet wit van de nachtvorst, maar gewoon groen.

Ook deze week, en het zal ook wel het hele seizoen duren, zaaien en poten in de tuinen. Verder zijn in de siertuin leilindes gesnoeid, planten verpoot en ook al het beginnende onkruid verwijderd. 

In de hobbyruimte alle hens aan dek  om de werkstukken klaar te krijgen voor het aanstaande paasfeest.

Dinsdag hebben deelnemers alle betonnen palen langs onze toegangsweg weer gewit. Geeft altijd weer een mooie entree naar onze zorgboerderij.

Iris is deze week gestopt met haar b.b.l. stageperiode op onze zorgboerderij. Wij wensen haar veel succes met het vinden naar voor haar een passende opleiding.

In Ypelo op ons zorgerf hebben wij de schapenhokken uitgemest. Nu kunnen de schapen en hun lammetjes weer terugkeren, binnen niet al te lange tijd, naar ons zorgerf.

Wij hebben de heer De Vries deze week verwelkomd, en wensen hem, dat hij zich snel zal thuis voelen bij ons op de zorgboerderij.

 Spreuk

Gras dat in april wast, staat in mei vast.

************

********

31 maart  t/m 6 april 2019

Vergaderen met workshop Haka.

 Normaal weer in de eerste week van april. In het midden van de week, meestal in de late avond of in de nacht, een enkele regenbui. Verder normale temperaturen met op zaterdag echt mooi voorjaarsweer.

Het mooie weer nodigde deze week uit om op beide locaties in de tuin bezig te gaan. Er zijn o.a. raapstelen en spruitkool gezaaid, om ze op een later tijdstip uit te dunnen of te verpoten, en plantuien gepoot. Daar waar nodig was hebben we met deelnemers de gazons geverticuteerd en geharkt en is er gesnoeid.

Dinsdagavond was er een gezamenlijke vergaderavond, met en voor medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Om de teamgeest te versterken zijn we begonnen met een broodmaaltijd, daarna een workshop “Haka”, een ceremoniële dans van de Maori’s (Nieuw Zeeland), en aansluitend de vergadering waarin o.a. het komende paasfeest op 18 april besproken is.

In hobbyruimte en huiskamer wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het paasfeest.

Op 29 maart j.l. is mevrouw Schiphorst, oud deelneemster bij ons op ‘t Klein Wierke, overleden. Wij wensen de familie veel strekte bij  het verwerken van dit verlies.

Vrijdag hebben  Johan en Mark brandhout opgehaald van ons Zorgerf in Ypelo. De houtkachels zorgen ook nu in het voorjaar nog voor een aangename warmte ‘s morgens als de deelnemers komen.

Jonathan is deze week aan zijn stageperiode begonnen voor 2 dagen per week en Joke is deze week gestart als vrijwilligster. Joke komt 2 ochtenden in de week ons team versterken. Wij wensen beiden een fijne werkzame periode op onze zorgboerderijen. 

Spreuk

Heldere maneschijn in april, zal voor de bloesem schadelijk zijn.

*************

**********

 

24 maart  t/m 30 maart 2019

Zondag de klok weer een uur vooruit.

De week begon met koude regenbuien, maar naarmate de week vorderde overgaand naar mooier voorjaarsweer. Op vrijdag een onbewolkte stralende blauwe lucht met een temperatuur oplopend naar wel 17 graden.

Nu het voorjaar zich aandient zijn we ook op ons zorgerf begonnen met tuinwerkzaamheden.

Eerst van alles opruimen en de aardbeien die Johan Westra vorig jaar van plantbakken in de volle grond heeft gepoot, heeft hij nu weer in de plantbakken terug gepoot. In de groentetuin op ’t Klein Wierke hebben we bieten gezaaid en plantuien gepoot. Op ons zorgerf bieten gezaaid.  De zaaibedden zijn direct beschermd met afdek gaas, omdat een konijn het nodig vond om ’s nachts de bedden te vernielen.

Natuurlijk ook de gebruikelijke bezigheden zoals met dit mooie weer wandelen, maar er is ook kaartbingo gespeeld en gebloemschikt.

Deze week zijn alle graslandpercelen voorzien van voldoende meststof voor het komende groeiseizoen. Zowel natuurlijke  mest als kunstmest gestrooid, om eventuele tekorten aan kali en stikstof aan te vullen.  

Vrijdag heeft Johan met deelnemers eerst oud papier weggebracht en vervolgens doorgereden naar Distel in Bentelo om de bestelde pootaardappelen op te halen, en tegelijkertijd veevoer meegenomen.

O, ja zondag begint weer de zomertijd.  

Spreuk

Elke dag iets leren is kennis, elke dag iets loslaten is wijsheid.  

*************

*********