Weekjournaal

8 mei t/m 14 mei 2022

Kalfjes opgehaald met deelnemers.

 Het blijft eentonig maar ook deze week was het droog weer. De verdamping in een droge april en voortzettende in mei geeft nu al een groot neerslagtekort, en ’s avonds verschijnt de maan aan een heldere hemel. Maar ondanks het droge weer is de snijmais al ontkiemt en de loopt de geit nog steeds in een groene weide.  

Eigenlijk was het verder een normale week wat de bezigheden van de deelnemers betreft. Dierverzorging, uitmesten enz. De kalfjes uit de kalverschuur zijn verplaatst naar de ligboxenstal. De schuur is helemaal schoongemaakt, zodat er aan het einde van de week weer kleine kalfjes kunnen worden gehuisvest.

Verder zijn er plantstokken voor in de moestuin schoongemaakt in de hobbyruimte en zijn er plantbordjes geschuurd en geschilderd, is er onkruid gewied en zijn er bloementuintjes gezaaid. In de huiskamer (de deel) werd er geholpen met de voorbereiding van de maaltijd en o.a. uien gesneden. Er is een voetbalquiz gespeeld, mens erger je niet, rummikub en jokeren niet te vergeten. Natuurlijk met dit mooie weer een lange wandeling, voor diegenen die dat kunnen, door het bos. En met wie niet goed ter been is wandelen door de belevingstuin.

Vrijdag is Johan samen met deelnemers eerst naar Abemec in Goor (voorheen Latrago) geweest en daarna hebben ze de kalfjes opgehaald uit Ambt- Delden. Natuurlijk via een toeristische route zodat de deelnemers konden genieten van de mooie omgeving.

Spreuk

IIs het weer in mei te mooi,

Dan krijgt de schuur maar weinig hooi.

============

========

1 mei t/m 7 mei 2022

Tuinbezigheden.

Het droge weer duurt maar voort. Dus ook deze hele week droog en vrij zonnig weer. De temperaturen waren misschien iets aan de lage kant voor begin mei, maar als de zon erbij kwam voelde het gewoon warm aan. Op donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag) waren onze zorgboerderij en zorgerf een dagje dicht.

Begin deze week heeft loonbedrijf Wilmink de snijmais gezaaid. Nu even rust wat de werkzaamheden op het land betreft.

In de groentetuinen volop activiteit, groentebedden zijn gemaakt en o.a. rode bieten gezaaid. Ook is het resterende snoeiafval opgeruimd en naar de mesthoop gebracht. Verder is er bloemmengsel gezaaid voor insecten.

Tussendoor even op het terras genieten van de zon.

In de huiskamer en hobbyruimte zijn deelnemers bezig met het maken van bordjes, aftekenen schuren enz., voor plantenstekers in de moestuin die bij de groentebedden worden geplaatst.

Ook een bekende grootgrutter heeft weer een actie met bloementuintjes. Deze zijn deels klaar gemaakt (o.a. kokostabletten wellen voor de zaden van de bloementuintjes). Nadat elk potje voorzien is van bijbehorende naamplaatje, gaan ze naar de tuinkas om daar te kunnen ontkiemen.

Na het middageten wordt er steevast gewandeld, en is er tijd voor of rummikub, ganzenbord, vragenderwijs of gewoon ff lekker buiten zitten in de zon en genieten van het prachtige weer.    

Spreuk

Is het weer in mei zeer mooi,

dan ziet de schuur maar weinig hooi.

============

======== 

24 april t/m 30 april 2022

Voorjaarswerkzaamheden in volle gang.

 Droog en schraal weer. In 4 woorden kunnen we het weer van deze week weergegeven. Als zo u en dan de zon schijnt aangenaam weer. De hele week waren de temperaturen aan de lage kant voor de laatste volle week van april. De deelnemers zijn de hele week druk geweest, met uitzondering op Koningsdag woensdag 27 april, met bezigheden op zowel op de zorgboerderij/zorgerf binnen als buiten.

Op koningsdag hebben we de vlag gehesen in de vlaggenmast die vorig week samen met deelnemers een nieuw plaatsje heeft gekregen.

Dinsdag zijn we begonnen met het opruimen van snoeiafval van de vorige week gesnoeide leilindes.

Wekelijks staan er bewegingsactiviteiten op het programma zoals met foambuizen een ballon rondslaan. Om het nog leuker te maken bracht iedere deelnemer een eigen oefening in die gezamenlijk werd uitgevoerd.

Verder werd er geholpen met allerlei hand en spandiensten in de keuken. Zoals: aardappelen schillen, uien en prei snijden, soepballetjes draaien, aardbeien en druiven in stukken snijden voor in de yoghurt enz.

Ook in het weekend als er geen deelnemer en medewerkers zijn gaan de werkzaamheden op de boerderij en zorgboerderij gewoon door. Dit weekend bijvoorbeeld naast de dierverzorging, het gazon maaien, de tuinkas opruimen en schoonmaken, het erf vegen en zorgen dat de voorraadkasten weer aangevuld worden.

Na een korte opname in het ziekenhuis is Dhr. van Rijk afgelopen zaterdag overleden. Klaas kwam bij ons op zorgerf Kötter. Johan is uit naam van allen naar de crematieplechtigheid geweest. Wij wensen de naaste familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.  

Spreuk

April maakt de bloem

 En mei bekomt de roem

=============

==========

17 april t/m 23 april 2022

Voorjaarswerkzaamheden.

De hele week droog schraal weer. Temperaturen waren overigens normaal voor deze tijd van het jaar. In de zon en uit de wind behaaglijk weer om buiten te genieten, maar als de zon even verdween achter de wolken voelde het koud en guur aan.

Deze week zijn we begonnen met het maisland zaaiklaar te maken, d.w.z. het land met schijveneg bewerken en vervolgen ploegen. Vrijwilliger Harry heeft de vorige week gepote aardappelen geschoffeld met zijn deutz tractor. In de tuin zijn de leilindes en de lavendel gesnoeid.

De gebruikelijke bezigheden zoals het voeren van de dieren is één van de belangrijkste taken op onze zorgboerderij/zorgerf. Op de foto is Lies bezig met het verzorgen van de konijnen.

Vrijdag is nog een schaap bevallen van 3 lammetjes. Zij verblijven nu in het “Schoap’nschot” in de belevingstuin.  

Dhr. Veekamp is deze week verhuist naar “Eugeria”. Wij wensen Benno een goede tijd in zijn nieuwe woonomgeving.  

Deze week al een korte week i.v.m. met 2e Paasdag, ook de komende week een dagje minder. Op Kroningsdag 27 april zijn wij gesloten.

Spreuk

Het zijn de kleine dingen die ertoe doen, dat maakt het verschil.

=============

=========

10 april t/m 16 april 2022

De hele week in het teken van Pasen.

De hele week mooi zonnig weer. In het begin van de week nog vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In de 2e helft van de week temperaturen iets aan de lage kant. Vooral als de zon achter de wolken verdween voelde het meteen koud aan.

Ondanks dat een groot aantal van de corona maatregelen zijn vervallen zijn er helaas nog een groot aantal besmettingen. Daarom dit jaar nog geen gezamenlijk paasfeest met deelnemers en één van hun naasten op de donderdag voor Pasen. Wel zoals ieder jaar was op Goede Vrijdag de zorgboerderij en zorgerf gesloten.   De hele week stond wel in het teken van Pasen bij ons op de zorgboerderij en zorgerf. Er werden paaseieren op houten schijfjes van een tak gebrand voor de paasbakjes die deze week door de deelnemers zijn gemaakt.

Natuurlijk hebben alle deelnemers hun eigengemaakte paasbakje mee naar huis genomen. Ook voor deelnemers die deze week niet op de zorgboerderij & zorgerf zijn geweest werd er een paasbakje gemaakt en naar ze toe gebracht. Verder is er Paasbingo gespeeld en zijn de paastakjes die voor de paasbakjes werden gebruikt bladvrij gemaakt.

 

Vrijdag heeft Johan samen met Harry en zijn tractor aardappelen gepoot. (Gecertificeerd pootgoed ras Ottena geteeld in Friesland).  Nu maar hopen op een grote opbrengst, net als vorig jaar waar we nog steeds aardappels van eten.

Natuurlijk wensen wij iedereen een fijne Pasen toe.

Spreuk

Als april lacht,

 boerke wees voor uw oogst bedacht.

 

=============

=========

3 april t/m 9 april 2022

Veel werkzaamheden (bezigheden) binnenshuis.

 De overgang van vorige week na koel regenachtig weer zette deze week door. Eigenlijk de hele week vrij koud. Opvallend was dat het in de ochtend fris was maar later op de dag werd het guur met veel wind en regen.

Wat doen we dan op zo’n dag met dit weertype. Hieronder een stuk tekst uit de groepsrapportage van maandag: Dierverzorging, was gevouwen, machinaal geboord, geschilderd en planken van de uilenkasten geboord en vastgeschroefd in de hobbyruimte, dakpannen geschuurd en spijkers gesorteerd (krom en recht gescheiden) in de huiskamer, geschilderd in de peerdestal, paasbakken van zolder gehaald, vilt geknipt en onder de bakjes voor Pasen geplakt, paaseieren voorzien van een nieuw koordje, photograpic treatment, koffie verzorgd, tafels dekken en afnemen na de maaltijd, wandelen, sjoelen, kleuren, vragenderwijs en woordzoekers maken. Zoals blijkt wordt er ook nog gewandeld tussen de buien door.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers voer en dergelijke gehaald bij Distel in Bentelo.

Deze week waren voor het eerst bij ons op de zorgboerderij mevrouw Venema en mevrouw Hubers. Wij wensen beiden een fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

Door o.a. ziekte onder de medewerkers, kregen wij helaas op vrijdag 8 april de personele bezetting niet rond en waren wij genoodzaakt de zorgboerderij een dagje dicht te doen.

Spreuk

Nooit April zo zoet,

of het sneeuwt de schepper op zijn hoed.

 

=============

=========

20 maart t/m 2 april 2022

Palen en stenen weer gewit op ’t Klein Wierke.

De afgelopen 14 dagen kenmerkte het weer zich als bijzonder mooi voorjaarsweer met soms felle zon was het echt warm weer. Maar op de laatste dagen van maart was het plots afgelopen en een overgang naar guur weer met in de nacht van donderdag naar vrijdag sneeuw, wat nog vrij lang die ochtend bleef liggen.

De gebruikelijke voorjaarsbezigheden gingen gewoon door.

Op ons zorgerf zijn de leilindes gesnoeid en zijn de bordes gesnoeid en als het even kon is er hout gekloofd.

Met Pasen in aantocht zijn paastakken versierd en zijn figuren gemaakt door draden te spannen op een plankje. 

In Bornerbroek op onze zorgboerderij zijn deze week samen met deelnemers de palen langs de weg met staalborstel schoongemaakt en vervolgens de andere dag gewit. Natuurlijk zijn de stenen langs de rand van de gazons niet vergeten.

Aan het eind van de week is de houtklover opgehaald om hout te kunnen kloven op onze zorgboerderij, een activiteit die met groot enthousiasme werd ontvangen.

Afgelopen week waren Henk Zoer en zijn echtgenote Aafke 50 jaar getrouwd en werden wij verrast met een hele mooie opgemaakte taart. Wij feliciteren Henk en Aafke met het mooie huwelijksjubileum en wensen hun nog een hele fijne tijd samen.

Spreuk

Maart roert zijn staart,

 april doet wat hij wil

 en mei doet er ook nog wat bij.

================

========

13 maart t/m 19 maart 2022 

Structureel rustig weekje.

Ook deze week droog voorjaarsweer. Het grote verschil met vorige week dat het minder schraal was. De temperatuur ongeveer gelijk aan vorige week. Afgelopen vrijdagochtend waren de auto’s bedekt met een dun laagje Saharazand. In de hogere luchtlagen was dit zand de laatste dagen aangevoerd uit Afrika. De neerslag werd veroorzaakt door een licht regentje in de vroege ochtend.

Deze week op het land nog drijfmest uitgereden door de loonwerker met een zodenbemester. Een indrukwekkende machine voor de meeste deelnemers.

Een rustig weekje op de zorgboerderij en zorgerf. De gewone gebruikelijke werkzaamheden. Na het koffie of thee drinken weten bijna alle deelnemers wat voor activiteiten die  dag ze gaan doen. Een goede structuur bevordert het welzijn van een ieder.

Dinsdag heeft Johan samen met deelnemers 2 kalfjes opgehaald uit Almelo (Gravenallee) en Enter.

In de huiskamer werd met andere deelnemers samen een boek gelezen (De aole sprökke van Hendrik Klaasen, maar ook “verhalen van nu”) en zijn voorjaarstijdschriften bekeken, hieruit plaatjes geknipt en op een vel geplakt in de vorm van een tulp. Zo ontstaat er een mooie voorjaarscollage .

In de tuin werd snoeiafval opgeruimd en is onze vrijwilligster Dinie druk bezig geweest met o.a. rozen snoeien en onkruid verwijderen in de siertuin.

Tot slot wensen wij mevrouw Ketelaar en mevrouw Zegger als nieuwe deelneemsters een fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

 Spreuk

Droogte en veel stof in maart,

is de boer heel wat waard.

=============

=========

6 maart t/m 12 maart 2022

Starten met voorjaars werkzaamheden.

De hele week kenmerkte zich door droog en schraal weer met een hemelsblauwe lucht. In de nacht en vroege ochtend vroor het licht, maar wel genoeg voor een vorst laagje op de grond. Overdag temperaturen rond de 10 graden.

Op het land kon deze week op de laagste stukken stalmest worden uitgereden. Jordy heeft samen met deelnemers na het verzorgen van de dieren in de groentetuin oude stalmest verdeeld.  

Maandag zijn allereerst de hokken van de kleine kalfjes die nu deze leeg zijn uitgemest en gedesinfecteerd, zodat ze klaar zijn voor een nieuwe groep kalveren.

Woensdag zijn we naar de condoleance geweest van Dhr. Breed. De echtgenoot van onze deelneemster Marie Breed. Wij wensen haar veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

In de huiskamer zijn de deelnemers druk geweest met onderdelen van gebinthuisjes schoonmaken en schuren, zodat ze in de hobbyruimte konden worden geschilderd. Daar werd ook machinaal geschuurd en geboord en zijn beschermplaten verwijderd van planken voor de uilenkasten enz.

In Ypelo is hout gekloofd om de vooraard voor volgend jaar weer aan te vullen.  

Natuurlijk met dit prachtige weer wandelen rond de es of door de tuin, sjoelen, geheugentrainer boodschappenspel van Max, woordzoeker, kleuren op nummer en foto’s uitknippen voor een lentecollage.

Vrijdag zijn de eerste 2 lammetjes geboren. Hopelijk volgen er de komende tijd meer.

Spreuk

Is het weer met St. Gregorius dol (12 maart), dan kruipt de vos al uit zijn hol. Maar is hij schoon zonder vlagen, hij schuilt nog 14 dagen. 

=============

=========

20 februari t/m 6 maart 2022 

Verhuizing naar Denemarken. 

Op zondag 20 februari de hele dag heel veel regen. De sloten traden bijna buiten de oevers.  Daarna tot en met vrijdag 25 februari over het algemeen regenachtig weer. Vervolgens tot het einde van dit weekjournaal droog en schraal weer. De zon scheen overdag lekker maar er was wel een koude wind uit het oosten.   

Dit is een weekjournaal van de laatste 14 dagen i.v.m. met de verhuizing van Vincent en Isabella op 25 februari 2022.  Ze gaan daar werken op een ecologisch melkveebedrijf met camping. In eerste instantie voor een jaar en als het goed bevalt zullen ze daar hun toekomst verder gaan opbouwen.

Het zal zowel voor ons als ouders als voor de zorgboerderij een groot gemis zijn.

Wij gaan gewoon door zoals u van ons gewend bent. Alleen even wennen dat Vincent niet meer zal werken op onze zorgboerderij & zorgerf.

Donderdag 24 februari heeft Vincent afscheid genomen van de deelnemers, vrijwilligers en medewerkers. De deelnemers zijn erg druk geweest met het maken van prachtige gezamenlijk gemaakt cadeaus en één van de deelnemers had de website al bestudeerd en een mooi schilderij gemaakt van de Gyvelborg. Ook van de medewerkers, vrijwilligers en stagiaires kregen Vincent en Isabella een prachtig aandenken aan de boerderij en pantoffels in de vorm van oer-Hollandse klompen.   

Vrijdag was de zorgboerderij gesloten en hadden wij de gelegenheid om Vincent en Isabella met een heleboel bagage naar Denemarken te helpen verhuizen

Maandag hebben we de gewone draad weer opgepakt. Er werden weer zonnebloembladeren geschuurd in de huiskamer, waren er reminiscentie activiteiten (gesprekken over vroeger a.d.h.v. foto's), werd er gesjoeld, gerummikubd, gepuzzeld, werden de dierenverzorgd samen met deelnemers en is in de groentetuin stalmest opgebracht voor het komende groeiseizoen.

Verder is er oud papier weggebracht en kon er elke middag worden gewandeld met de deelnemers of werd er gewoon eventjes een korte wandeling over het erf gemaakt door degene die moeilijk ter been zijn.

En als creatieve activiteit in Ypelo met het oog op Pasen zijn er paashazen van karton uitgeknipt.

Spreuk

Soms moet je de toekomst gewoon op je af laten komen.

Heeft u belangstelling waar Vincent en Isabella in Denemarken werken << klik dan hier >>    eventueel vertaling Nederlands aanklikken voor de Nederlandse tekst in het blokje dat verschijnt bij het openen van de website

Voor de Nederlandse ondertiteling van het filmpje<< klik dan hier >>  

=================

==========

13 februari t/m 19 februari 2022

2 (zware) stormen deze week.

Tot en met woensdag was het bijzonder zacht weer voor de tijd van het jaar.  Daarna in volle hevigheid in de nacht van woensdag op donderdag de eerste storm “Dudley”. Daarna even stilte voor de storm tot vrijdagavond deze in volle hevigheid losbarstte met de naam “Eunice”, met wel een windkracht 9 in onze regio.

I.v.m. de verwachte weersomstandigheden hebben we de deelnemers op deze vrijdag iets eerder naar huis gebracht.

Deze week hebben wij gezamenlijk het calamiteitenplan doorgenomen, zodat de deelnemers op de hoogte zijn wat te doen bij bijv. brand. Hopelijk zal het niet nodig zijn dit in te zetten maar goed om op de hoogte te zijn.

In de hobbyruimte zijn de deelnemers druk met het beitsen en monteren van de te maken uilenkasten. De gaten waarin de schroeven komen werden eerst verzonken, zodat de schroeven één geheel met de planken vormen.

Onze deelneemster Jo is op de dagen welke ze komt druk in de weer met hout halen voor de kachels. Meestal wordt de voorraad door haar zo ver aangevuld dat de houtkachel er de volgende dag ook nog van kan branden.

Op ons zorgerf hebben de deelnemers naar een podcast geluisterd over de vliegtuigbouwers Henk van der Heiden & Gerrit het Lam in 1932 bij wagenmaker Langenhof in Wierden. De meesten deelnemers wisten niet wat een podcast is, maar vonden het mooi hiernaar te luisteren.

Na de maaltijd wordt er als het weer het toelaat steevast gewandeld om de es en/ of door het bos door een aantal deelnemers. Verdere activiteiten in de middag: Paletto, rummikub, menserger je niet, lezen, puzzelen, geheugentraining, schilderen op doek, enz. 

Spreuk

Ruwe wind in februaar,

Duidt steeds op een vruchtbaar jaar.

==============

===========

6 februari t/m 12 februari 2022

TL verlichting vervangen door LED verlichting.

Nadat het zondag bijna de hele dag regende en echt koud aan voelde, was het de hele week zacht weer voor februari. Zo nu en dan viel er wel wat regen maar geen grote hoeveelheden zoals op zondag het geval was.

Natuurlijk hebben een aantal deelnemers naar de olympische winterspelen gekeken deze week, vooral als de Nederlandse atleten kans maakten om gouden of zilveren medailles te kunnen winnen.

De gewone werkzaam- of bezigheden zoals houtkloven en opruimen gingen gewoon door. In de hobbyruimte werd geschuurd, machinaal geboord en gaten verzonken met een handboor. Enkele deelnemers tonen hun schilderkunst, met o.a. het maken van 3D schilderrijtjes.

Dinsdag heeft Johan samen met een bus vol deelnemers de kratten weer terug gebracht naar Hoff slachterij in Hardenberg en bakleverworst op de terugweg weer meegenomen. Met de achterblijvers is een reminiscentie activiteit gedaan. (aan de hand van foto's van vroegere beroepen herinneringen ophalen),

Vorige week zaterdag is er al een nieuwe LED buitenlamp geplaatst boven de ingang van de zorgboerderij. Woensdag zin alle lampen vervangen op de zorgboerderij en in de hobbyruimte door LED verlichting. Op de deel natuurlijk geen helder wit maar warm-wit.

Er is touw gevlochten om de in lengte gezaagde en uitgeholde boomstammen op te kunnen hangen. In de uithollingen zijn voorjaarsbolletjes gepoot door de deelnemers. Het geheel is opgehangen voor de ramen van de zorgboerderij als raamdecoratie.  

Spreuk

Als je er bewust voor kiest om gewoon te zijn, word je buitengewoon.

=============

=========

30 januari t/m 5 februari 2022

Nieuwe geheugenspellen “Paletto” en “Regenwormen” gespeeld.

Na een rustige zondag wat het weer betreft maandag stormachtig weer. Langs de kust zeer zware storm viel het bij ons allesbehalve nog wel mee. Daarna regenachtige dagen maar ook enkele dagen met mooi zacht weer.

Maandagochtend hebben we vroeg in de ochtend een koe naar het slachthuis gebracht en vrijdag het kant en klare ingepakte vlees weer opgehaald, voor in de vriezers.

Natuurlijk de normale bezigheden in de hobbyruimte. Er werd o.a. getimmerd, machinaal geboord en geschuurd met de bandschuurmachine.

Ook met deelnemers deze week brokken gehaald bij Distel in Bentelo en onderdelen, die al heel lang waren besteld, maar door de coronapandemie niet leverbaar waren, opgehaald bij Groenoord in Goor.

Donderdag heeft Johan samen met deelnemers hout gekloofd en opgeruimd op ons zorgerf.

Donderdag bleek bij onze Mercedes bus, waar we dagelijks de deelnemers mee ophalen en thuisbrengen, nadat er koelwater onder de bus lag, dat het waterpompje van de koeling stuk was. Dus was het even improviseren met het ophalen en thuisbrengen van de deelnemers op donderdagmiddag en vrijdag. Zaterdag was hij weer klaar en hebben we de bus weer opgehaald.

Door het natte weer kan er soms niet worden gewandeld, we vervangen de wandelingen door bewegingsoefeningen die erg divers zijn zoals; oefeningen met sensomotorische ballen, gym vanuit de stoel, dobbelfit, enz.

We hebben een nieuw spel op ’t Klein Wierke: “Paletto XL”. Een strategisch en competitief geheugenspel welke in verschillende varianten gespeeld kan worden. Daarnaast is regenwormen in Ypelo geïntroduceerd, om te kijken en te ervaren of het aansluit bij onze deelnemers.

Vrijdagmiddag hebben een aantal deelnemers naar de opening gekeken van de olympische winterspelen die dit jaar gehouden worden in China.

Spreuk

Is februari guur en koud, dan komt er een zomer waarvan je houdt.

 ============

========

23 januari t/m 29 januari 2022

Houtkloven en snoeien.

Ook de laatste volle week van januari was het zacht weer. Tot en met donderdag grijs somber weer, vrijdag helder en zo nu en dan zonnig en op zaterdag een stormachtige wind tegen de avond. Bijzonder zacht weer voor de tijd van het jaar.

Eigenlijk een gewone normale week wat betreft de bezigheden van de deelnemers. Natuurlijk helpen met het voorbereiden en maken van de warme maaltijd, helpen met het koffie en/ of theedrinken enz. En niet te vergeten de dieren verzorgen en speciaal aandacht besteden aan de kalfjes die we vorige week samen met de deelnemers hebben opgehaald.

We zijn in de belevingstuin bezig geweest met het opruimen van het laatste blad. Verder is er de hele week gesnoeid langs een aantal percelen en zijn de wilgen geknot langs de belevingstuin. Samen met deelnemers zijn de takken opgeruimd. 

Vooral de dames, maar ook de heren lieten zich niet onbetuigd met plakken van mozaïeksteentjes op flesjes.

Op ons zorgerf zijn de deelnemers deze week flink aan het houtkloven geweest en hebben het gekloofde hout weggepakt om als droog brandhout volgend jaar te kunnen gebruiken.

Verder heeft Vincent nog samen met een deelnemer veevoer gehaald bij Distel in Bentelo en kettingzaagolie bij Groenoord in Goor.

Spreuk

Is januari zacht,

dan krijgen lente en zomer veel groeiende kracht.

=============

=========

 

16 januari t/m 22 januari 2022

Kalveren opgehaald.

Zacht voor de tijd van het jaar. Net als vorige week was het zwaarbewolkt weer met soms een miezerig regentje. Later in de week voelde het ook nog waterkoud aan. De temperatuur zoals beschreven boven normaal met temperaturen tussen 5 en 8 graden.

Alle dagen hebben we tussen de bedrijven door gesnoeid langs de randen van de percelen.

Donderdag is op ons zorgerf hout op lengte gezaagd, zodat het kan worden gekloofd.

De maand januari is bij uitstek geschikt om creatief bezig te zijn. Er zijn 3D schilderijtjes gemaakt, er is geschilderd op doek en deelnemers hebben houten bloempotten geschilderd en gedecoreerd, enz.

De vertrouwde bezigheden gaan ook gewoon door zoals, helpen met de afwas, wandelen door de tuin, over het erf, rond de es en door het bos.

De goocheltrucjes van Victor Mids worden met belangstelling gevolgd en nagedaan.

In Ypelo heeft één van de medewerkers een spelletje van huis meegenomen: het kaartspel: ligretto, wat de deelnemers erg leuk vinden om te spelen.

Dagelijks worden de dieren verzorgen en zijn er bezigheden in de hobbyruimte zoals aftekenwerkzaamheden en zonnebloembladeren schilderen.

In de middag is er tijd voor bv. een tijdschriften lezen, rummikub, mens erger je niet, geheugenactiviteiten en niet te vergeten kaarten.

Vrijdag heeft Johan samen met een bus vol deelnemers en stagiaire Sofie kalveren opgehaald uit Agelo. Een heel mooi tochtje heen en een andere, ook mooie route terug. Zaterdag heeft Vincent nog 2 kalveren opgehaald, zodat de schuur weer vol is en de deelnemers de kalveren kunnen voeren.

Spreuk

Laat je gevoel spreken,

Dan vormen de woorden de juiste zinnen.

=============

==========

 

9 januari t/m 15 januari 2022

De hele week houtkloven.

Saai weer. De hele week zwaar bewolkt, met zo nu en dan een spatje regen. In de eerste helft van deze week in de ochtend mistig, kilkoud weer, met lichte vorst in de ochtend. Later in de week voelde het wat vriendelijker aan. Temperaturen in de nacht 1of 2 graden overdag zo’n 6 graden.

Vanaf maandag hebben de deelnemers op ons zorgerf op de deelnamedagen hout gekloofd met de kloofmachine. Één van de favoriete bezigheden. Ook de komende weken is er nog voldoende voorraad om hout te kloven. Na een seizoen drogen van het hout is het brandklaar en kan het worden gestookt in de kachels en openhaarden op onze zorgboerderij en zorgerf. In de tussentijd is er ook nog oud papier weggebracht naar de papiercontainer bij de school in Ypelo.

Nu de kippen volop leggen wordt er nog wel eens een gevuld eitje geserveerd, Mark is onze “gevuldeitjespecialist” en maakt ze graag voor eenieder klaar. Dat was weer genieten

Harry de Vries komt op woensdag als vrijwilliger deelnemers ophalen en helpen in de hobbyruimte. Wij en de deelnemers zijn altijd erg blij en dankbaar met de hulp van vrijwilligers, zij geven een stukje extra zorg. Wij hopen dan ook dat Harry een fijne tijd bij ons zal hebben als vrijwilliger.  

Vrijdagmiddag hebben we afscheid genomen van Herman Nieuwenhuis.  Hij gaat verhuizen van zijn appartement in Borne naar “Het Woolde” in Hengelo. Wij wensen hem een fijne tijd toe in deze voor hem nieuwe woonomgeving.  

Nadat de muren allemaal zijn gewit in de kalverschuur, hebben we vrijdag kalfjes opgehaald. Zij verblijven nu in mooie schone hokken.

Spreuk

Arbeid zonder verstand is schade voor het land.

(Doe het werk in overleg anders zou het wel eens verkeerd kunnen gaan.)

=============

=========

2 januari t/m 8 januari 2022

Knieperkes bakken en nieuwjaarsborrel.

Allereerst wensen wij iedereen een gezond en een voorspoedig nieuwejaar.

In de eerste week van dit nieuwe jaar overwegend was het zwaar bewolkt met zo nu en dan koud miezerig regentje. In tegenstelling tot 25 jaar geleden toen de laatste Elfstedentocht werd gereden. Nu waren de tempraturen boven normaal voor begin januari.

Het blijft wennen dat we elkaar, ook tijdens de nieuwjaarswensen ten gevolge van de nog heersende coronaperikelen, geen handen mogen schudden. Een boks of elleboog vinden de meeste deelnemers nog steeds heel vreemd, waardoor wordt volstaan met elkaar de beste wensen uit te spreken.

Zoals gebruikelijk hebben we samen met de deelnemers genoten van versgebakken knieperkes met slagroom en een hapje en een drankje op de eerste dagen van de week in het nieuwe jaar.

De kerstbomen zijn weer afgetuigd en de kerstdecoratie is opgeruimd.

En de borduurwerkjes werden weer voor de dag gehaald.

Verder weer de gewone bezigheden weer opgepakt. Naast de dierverzorging zijn in de kalverschuur de hokken gewit met watervaste muurverf.

Donderdag hebben we afscheid genomen van Mw. Alie Boon. Alie gaat verhuizen naar de Titus Brandsmahof, waar wij haar een fijne woonperiode wensen. Ook een plotseling afscheid van Dhr. Jo ten Have. Door zijn afnemende gezondheid en onveilige woonsituatie werd crisisopname noodzakelijk. Wij wensen Jo een fijne woonperiode in Het Borsthuis in Hengelo.

Deze week een warm welkom voor Dhr. Reefman. Wij wensen hem een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Op ons zorgerf is de prei van het land gehaald en verwerkt voor in de diepvries. Vrijdag heeft Johan samen met Mark droog openhaardhout opgehaald voor de houtkachel en de openhaard op onze zorgboerderij.

Spreuk

Stoot de mol in januaar,

Kijk van kou in mei niet raar.

=============

===========

 

26 dec t/m 1 jan 2021/2022

Ook dit jaar was het coronavirus bepalend.

Deze week een overgang naar bijzonder zacht weer. Over het algemeen zwaar bewolkt waar zo nu en dan lichte regen uit valt.  Met de jaarwisseling bijzonder hoge temperatuur. Dit afgelopen jaar gewone normale weersomstandigheden in Twente. Gemiddelde temperatuur iets aan de hoge kant, maar bij ons geen extreme weersomstandigheden. In tegenstelling tot Zuid-Nederland met veel wateroverlast en rivieren die buiten hun oevers traden.   

Het afgelopen jaar werd helemaal beheerst door het coronavirus. Elke dag was er wel wat “nieuws” te melden in de media. In januari werd tijdelijk een avondklok ingesteld. In september werden corona maatregelen versoepelt, en in december weer sterkt aan gehaald. Vanaf begin maart werd er begonnen met vaccineren, nu eind december zijn al een aantal deelnemers, en medewerkers bij ons gevaccineerd met de 3e (booster) prik.

Helaas ook dit jaar voor de 2e keer werden het paasfeest, sinterklaas en kerstmis aangepast gevierd. Het jaarlijkse uitstapje met de deelnemers en één van hun naasten ging ook dit jaar niet door. Niet alleen omdat er teveel mensen bij elkaar kwamen, maar ook waren alle horecagelegenheden, musea en degelijke gesloten. Een hoogtepuntje in oktober; we hebben een hele week herfsttintentochten gereden, zodat alle deelnemers de gelegenheid hadden om een keer mee te gaan.

Dit jaar mochten we nieuwe deelnemers verwelkomen, maar hebben we helaas ook afscheid moeten nemen van een aantal deelnemers.

Ook dit jaar hebben we weer een aantal jubilarissen in het zonnetje mogen zetten. In mei het 5 jarig jubileum van Gerard Rikkert en het 10 jarig jubileum van Matthieu Notten. Beiden halen als vrijwillig chauffeur wekelijks deelnemers met onze bussen op van huis om ze vervolgens naar onze zorgboerderij en zorgerf te brengen. In september het 10 jarig jubileum van Dinie Hemmink. Dinie is al 10 jaar actief als vrijwilligster bij ons, zowel als chauffeur als in de belevingstuin en huiskamer. In december het jubileum van Diny Slot. Diny is al 12½ jaar actief als vrijwilligster, zowel als chauffeur als in de hobbyruimte.

Onze dank is erg groot naar onze vrijwilligers, zij maken immers het verschil en zorgen juist voor dat beetje extra voor onze deelnemers en de zorgboerderij.

In Mei is ook onze medewerkster Ilona is in de bloemetjes gezet als dank voor haar inzet. Ze is al ruim 10 jaar medewerkster op onze zorgboerderij.

In september hebben we op de zorgboerderij het diamanten echtpaar Stulen in de bloemetjes gezet. Jan komt twee dagen in de week op de zorgboerderij en wilde deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan. En last but not least, heeft Mark Bannink getrakteerd omdat hij 12½ deelnemer is op ’t Klein Wierke en hebben wij Mark verrast met een mooi cadeau om onze waardering uit te spreken.

In juli is onze medewerkster Thirza bevallen van een zoon Samuël. Naar Twents gebruik hebben wij namens allen een krentenwegge laten bezorgen. Nadien zijn Thirza en Samuël op de zorgboerderij en het zorgerf geweest waar ze een mooie groeimeter hebben gekregen, die gemaakt is samen met de deelnemers.

Verder hebben we van onze vrijwilligster Silvia afscheid genomen. Mooi om te ervaren dat vrijwilligerswerk als re-integratie kan leiden naar een passende baan, maar ook erg jammer afscheid te nemen van een fijne vrijwilligster.

In april een warm welkom voor onze nieuwe vrijwilligster Lisa op zorgerf Kötter en in oktober voor onze nieuwe medewerkster Sanne. Sanne is drie dagen per week op Zorgboerderij ’t Klein Wierke werkzaam als Verzorgende IG en activiteitenbegeleidster.

I.v.m. de coronaperikelen hebben we lange tijd geen stagiaires kunnen ontvangen, maar deze week hebben we naast Norah en Sofie in november, nu ook Derya verwelkomt als stagiaire. Wij wensen haar een fijne, leerzame tijd bij ons op de zorgboerderij.

 

Deze laatste week van het jaar hebben we traditioneel afgesloten met eigen gebakken oliebollen, die een ieder zich heerlijk liet smaken.

Nieuwjaarswens

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

 

19 dec t/m 25 dec 2021

Kerstvieringen.

Afscheid genomen van het miezerige weer van voorgaande weken. Maandag een strakblauwe lucht die ervoor zorgde dat alle vocht in de atmosfeer snel verdween door een krachtige zon. De temperatuur zakte rond het vriespunt met in de nacht lichte vorst, en overdag temperaturen rond het vriespunt.

De hele week stond in het teken van kerst. Ondanks dat de coronapandemie nog steeds bepalend is wat mogelijk is, is het ons weer gelukt, dagelijks een mooi kerstprogramma voor onze deelnemers samen te stellen op zowel onze zorgboerderij als zorgerf. Een voordeel voor deelnemers die meerdere dagen komen ook meerdere kerstvieringen meemaakten.

 

De dagen zagen er als volgt uit: ’s morgens de gewone bezigheden en kerstbakjes maken. ’s Middags het kerstdiner, die elke dag verschilde. Daarna wandelen, gelegenheid om te rusten of een andere bezigheid. Om 15.00 uur gezamenlijke genieten van de kerstviering met het aansteken van de 4 kaarsen op de adventskrans, tijdens het voorlezen van een adventsgedicht. Onder het genot van koffie/ of thee werd het kerstverhaal voorgedragen en afsluitend was er een mooi gedicht.

Bij het naar huis gaan kregen alle deelnemers hun eigengemaakte kerstbakje mee, met hun eigen kerstwens, een kerstkaart en twee minikersttolletjes.

Zie ook kerstmis 2021 elders op deze website of << KLIK HIER >>

Deze week een warm welkom voor Dhr. Poelakker. Wij wensen hem een fijne tijd op onze zorgboerderij.

Spreuk

 

Het gevoel dat je met Kerst altijd bevangt,

is dat je er elk jaar weer naar verlangt.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

5 dec t/m 19 dec 2021

Jubilarissen.

Eigenlijk de laatste veertien alle dagen hetzelfde weer. Zwaar bewolkt weer met een miezerige regentjes. Op zondag echt een regenachtige dag. Daarna weer zwaar bewolkt met aan het einde van de 2e week in de ochtend eerst mistig. Temperatuur niet over te klagen tussen de 7 en 10 graden.

Op dinsdag 7 december werden we getrakteerd door Mark was al 12½ jaar bij ons op de zorgboerderij. Een feit dat gevierd moet worden. Hopelijk blijft hij nog lange tijd bij ons met zijn vele verhalen en wetenswaardigheden.

Vervolgens op donderdag hebben wij Diny Slot in het zonnetje gezet voor haar 12½ jaar vrijwilligerswerk bij ons. Eerst als chauffeuse op de bus om deelnemers op te halen weg te brengen. De laatste tijd rijdt ze echter met de auto. Daarnaast is ze elke donderdag in de hobbyruimte te vinden voor het begeleiden van de deelnemers. Wij willen benadrukken dat zonder vrijwilligers het stukje extra aandacht niet kan worden geboden aan onze deelnemers.

Ook op deze donderdag hebben we afscheid genomen van Ruud Mateboer. Helaas werd de zorg en begeleiding thuis zo zwaar, dat wonen in “Het Weggeler” in beeld kwam. Wij wensen hem Ruud een fijne tijd in zijn nieuwe woonomgeving.

Om alvast in kerstsfeer te komen zijn op beide locaties kerstbomen opgetuigd, kerststukken gemaakt voor op de tafels en is kerstdecoratie opgehangen. Buiten zijn o.a. op beide locaties kerststerren opgehangen, waaronder twee mooie houten, die onlangs in de hobbyruimte zijn gemaakt.

Afgelopen woensdag zijn we naar de condoleance geweest van Aad op ’t Hof. Een maand na het afscheid van Aad op ons zorgerf. Wij wensen Marry en familie veel sterkte met  het dragen van dit verlies.

Spreuk

Zolang de mol wroet,

Komt er geen vorst.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

28 nov t/m 4 dec 2021

Sinterklaassfeer en bloasmuziek.

Evenals vorige week was het de hele week overwegend zwaar bewolkt, miezerig weer. Een enkele keer vrij langdurige regen met een stevige wind. Donderdagavond werden we verrast door zowaar lichte vorst, maar over het algemeen waren temperaturen ruim boven het vriespunt.

In de week voor Sinterklaas gewone werkzaamheden.

Op verschillende dagen zijn op beide locaties lege dozen ingepakt met sinterklaaspapier ter decoratie op de deel/ huiskamer, zijn sinterklaasslingers opgehangen en maakten pietjes op touwladders het sinterklasgevoel bijna compleet. We hebben sinterklaasbingo, sinterklaasganzenbord, de sinterklaasquiz gespeeld en er zijn pepernoten gebakken.

Als het weer het toeliet werd er gewandeld door het bos en rondom de es. Maar ook gezellig bij de houtkachel zitten en het gesprek met elkaar aangaan, verhoogde de herfst- en sinterklaassfeer.

Deze week stond er o.a. snert op het menu, erg toepasselijk met dit weer. Eenieder liet het zich goed smaken.

Op ons zorgerf werd deze week hout gekloofd en vervolgens weggepakt. Daarna zijn de voorraadbakken gevuld met droog hout van vorig jaar.  

In de hobbyruimte zijn kerststerren getimmerd, is er geschuurd, geboord en geschilderd.

Door de coronacrisis zie je overal al kerstversieringen en kerstbomen staan. Aangestoken door de kerstperikelen heeft Johan samen met Mark kerstbomen gehaald. Nu kun je nog mooie bomen uitzoeken.

Deze week hebben alle deelnemers een sinterklaascadeautje meegekregen van sinterklaas. Ook dit jaar kon hij i.v.m. de coronacrisis helaas zelf niet komen. 

Snertgedicht

De oerkracht van de erwt, zo zuiver en naturel,

Heeft eeuwenlang perfect bewezen,

Wie snert eet hoeft voor obstipatie niet meer te vrezen,

de resultaten zijn supersnel.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

21 nov t/m 27 nov 2021

Echt “herfstweer”.

Over het algemeen zwaar bewolkt met zo nu en dan lichte regen Echt novemberweer. Als wij de deelnemers om 4 uur ’s middags naar huis brengen, begint het op de terugweg al aardig te schemeren of is het al donker. Op vrijdag somber weer meteen miezerig regentje erbij.

Het kabinet heeft weer verscherpte maatregen aangekondigd om verspreiding van het covid 19 virus in te perken. Voornaamste verscherpingen zijn: sluitingstijden van 17:00 uur ’s avonds tot 5:00 uur in de morgen voor bijna alle activiteiten zoals b.v. sport, cultuur, en horeca, met uitzondering voor essentiële winkels zoals, supermarkten, drogisterijen, opticiens en groothandels, zij mogen wel tot 20:00 openblijven. Voor ons als zorgboerderij verandert er echter niet zoveel met deze nieuwe verscherpingen. Alleen dat we de nu al bestaande basisregels zorgvuldig moeten blijven naleven.

Maandag hebben we bij de Gamma en Praxis houten plaatmateriaal gehaald t.b.v. de zorgboerderij. Verder de gewone werkzaam/ bezigheden, nestkastjes bijgewerkt in de “peerdestal”, woordenslang, en bewegingsactiviteiten zoals “van top tot teen”. Natuurlijk wandelen om de “Es”, hout gehaald voor beide kachels, rummikub spelen, mens erger je niet, vragenderwijs, en jokeren. Maar ook bonen gedopt die nog te drogen hingen in de loods. Op ’t Klein Wierke zijn herfstkransen gemaakt, waarvoor eerst mos is verzameld, linten geknipt, strikken gemaakt, en kastanjes op stokjes zijn gezet. 

Vrijdag hebben deelnemers sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Wat niet meer hergebruikt kan worden gaat volgende week naar de vuilstort.

Elke dag vroegen de deelnemers wanneer de jonge hennen eieren gaan leggen, eindelijk is het zover, de eerste eieren konden deze week worden geraapt. 

Spreuk

Beoordeel wat gezegd is, en niet door wie het gezegd is.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

14 nov t/m 20 nov 2021

Schapen overgedaan, en hout kloven.

Over het algemeen de hele week droog maar overheersend bewolkt weer. In deze tijd van het jaar als het ’s avonds al snel donker wordt ziet de dag er soms somber uit. Over de temperatuur niet te klagen, gemiddeld iets boven de 10 graden.

Het op lengte gezaagd brandhout hebben we naar ons zorgerf gebracht zodat het daar kan worden gekloofd.

De schapen lopen weer in een frisse weide nadat er 2 kalveriglo’s zijn geplaatst waar de schapen kunnen schuilen.

Op zorgerf Kötter zijn mooie herfstcreaties gemaakt met servetten op jampotten.  

Op maandag is Nora begonnen aan haar stage op ons zorgerf in Ypelo. Ze zal op maandag in Ypelo zijn en op dinsdag in Bornerbroek op onze zorgboerderij in Bornerbroek Zij doet daar een opleiding helpende aan het R.O.C. te Hengelo. Vrijdag is Sofie op ’t Klein Wierke begonnen aan een Meewerk-, kennismakingsstage van één dag in de week. Aan deze stage is één opdracht verbonden, waarbij vooral kennismaken met het werkveld belangrijk is. Wij wensen beide stagiaires een fijne en leerzame tijd toe bij ons op de zorgboerderij/ zorgerf.

Maandag hebben we afscheid genomen van Aad op ‘t Hof. Zichtbaar moeilijk voor de mededeelnemers op ons zorgerf. Wij wensen Aad, Marry en de kinderen veel kracht en fijne momenten samen.

Vrijdag is Johan met een aantal deelnemers naar Distel in Bentelo geweest om voer te halen voor de kippen en kalfjes. Altijd een mooi tochtje voor de deelnemers.

Spreuk

Laat je niet tegenhouden door tegenslagen, gebruik ze om er sterker uit te komen.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

7 nov t/m 13 nov 2021

Heel veel bladeren opgeruimd.  

Deze week was het ook weer overwegend droog en ondanks dat de temperatuur een stapje terug deed in deze 2e week van november, is deze nog steeds normaal voor november.

Samen met een deelnemer heeft Johan een kalfje bij een collega-agrariër opgehaald, waarna het blad in de belevingstuin is opgeruimd. Overigens blad opruimen gebeurde de hele week door op onze zorgboerderij en zorgerf. Een bladblazer is daarbij een onmisbaar hulpmiddel, gezien de grote hoeveelheid bladeren die in korte tijd van de bomen zijn gevallen.

Er zijn op beide locaties mooie herfststukjes gemaakt met kalebassen en pompoenen. Hiervoor werden ze uitgehold en o.a. versierd met bloemen uit de tuin, kastanjes en eikels die op stokjes waren gezet, enz.

Donderdagmiddag is Johan samen met Harry naar de crematie geweest van Henk Slot. De week voor zijn overlijden is Henk nog mee geweest met de herfsttintentocht, waarvan hij intens heeft genoten. Wij wensen de familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies

Silvia heeft deze week afscheid genomen als vrijwilligster, ze heeft een mooie baan gevonden, waardoor ze al een tijdje niet aanwezig kon zijn. Silvia heeft ons verrast met iets lekkers bij de koffie en een mooi boekje gemaakt met belevenissen op de zorgboerderij, welke ze ook heeft voorgedragen. Jammer dat we afscheid moesten nemen, maar vooral mooi dat het vrijwilligerswerk bij ons een opstap is geweest naar een baan.

De heer Ten Bokum is deze week verhuisd naar TMZ het Borsthuis, waar wij hem een goede tijd wensen.

Vrijdag hebben we brandhout op lengte gezaagd zodat het gekloofd kan worden op ons zorgerf. We laten het hout hierna een jaar laten drogen, waarna het klaar is om te stoken in de houtkachels en/ of openhaarden.

Spreuk

Als de bladeren vallen op St. Marijn, zal het een harde winter zijn.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

31 okt t/m 6 nov 2021

Jubileum vrijwilligster en herfsttintentochten.

Rustig herfstweer kenmerkte de eerste volle week van september met normale temperaturen. Het was overwegend droog, en zo nu en dan zon met in de nacht een enkele keer een bui. Woensdag rustig weer met in de ochtend mist.

De tijd is weer aangebroken dat er rond onze zorgboerderij en zorgerf veel blad kan worden opgeruimd.

Deze week hebben we in de ochtend een herfsttintentocht gereden met deelnemers die afgelopen vrijdag niet mee zijn geweest. Iedereen kon genieten van de mooie herfstkleuren. Vele herinneringen kwamen omhoog, door herkenning van de plekken, waar ze soms lange tijd niet zijn geweest.

Dinsdagmiddag heeft Johan samen met een deelnemer oud papier in de trailer gepakt en naar de papiercontainer in Bornerbroek gebracht.

Wij hebben Dinie Hemmink woensdag gefeliciteerd dat zo op de kop af deze dag al 10 jaar vrijwilligerswerk doet bij ons op de zorgboerderij. Zonder vrijwilligers zou het leven op de zorgboerderij/ zorgerf, er heel anders uitzien.

Als Dinie ’s morgens komt neemt ze al vaak deelnemers mee naar de zorgboerderij/ zorgerf. Met haar gouden handen is ze vaak in de tuin te zien met deelnemers, maar ook tussen de middag tijdens de warme maaltijd laat ze zich niet onbetuigd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Dinie enkele jaren geleden als sociale ingestelde boerin koninklijk is onderscheiden.

Dinsdag hebben we afscheid genomen van Gerrit Mentink en woensdag van Teuni Kiekenbeld. Helaas ging het thuis steeds moeizamer. Gerrit gaat komende week wonen in “St. Elisabeth” te Delden en Teuni woont sinds donderdag in “De Botterhof” te Wierden, waar we beiden een fijne tijd wensen.  

Een warm welkom voor de heren Lindeman, Lammerts, Pas en Tibbe als nieuwe deelnemers op ’t Klein Wierke en Dhr. Fokkert op Zorgerf Kötter.  Wij wensen de heren een fijne tijd op onze zorgboerderij en zorgerf

Vrijdag hebben we samen met een bus vol deelnemers kalfjes opgehaald uit Agelo en Saasveld.

De Herfst is een mooi kleurrijke tijd en nodigt uit om naar binnen te halen in de vorm van bloemschikken. Op donderdag en vrijdag hebben deelnemers op ’t Klein Wierke kalebassen uitgehold en eikels en kastanjes op prikkers gezet. Nadat de kalebassen voorzien waren van oase, hebben de meeste deelnemers hun eigen kalebas opgemaakt met bloemen, eikels, kastanjes, schijfjes hout en groen uit de belevingstuin. Iedere deelnemer kon een herfststukje mee naar huis nemen.

Spreuk

November warm en fijn,

 Het zal een strenge winter zijn.

 

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

24 okt t/m 30 okt 2021

Bosuilenkast opgehangen en herfsttintenroute gereden.

Op een klein dipje na deze week mooi en vrij zonnig herfstweer. Vooral vrijdag een prachtige herfstdag met veel zon. Zaterdagavond kwam daar een abrupt einde aan. ’s Morgens nog eerst lichte regen maar ’s avonds koude regenbuien.  

Maandag heeft Johan met een deelnemer de paardentrailer volgepakt en , de zolder is opgeruimd, naar de vuilstort gebracht.

Bijna elke week wordt het kippenhok schoongemaakt op beide locaties en gelukkig beginnen de jonge leghennen zo nu en dan een ei te leggen.

Donderdag is de mooie bosuilenkast, waaraan weken is gewerkt in de hobbyruimte, hoog in een eikenboom opgehangen. We zien er naar uit dat dit luxe verblijf door een bosuil in gebruik wordt genomen. 

Deze week zijn de personenbussen gewassen, met het droge weer was dat de laatste tijd niet zo vaak nodig.

Vrijdag is de houten kapconstructie van onze zorgboerderij ’t Klein Wierke behandeld tegen houtworm. Gelukkig konden we gebruik maken van onze locatie in Ypelo, Zorgerf Kötter. Om van de nood een deugd te maken hebben we na de koffie een prachtige herfsttintentocht gereden, o.a. over de Holterberg waar we een tussenstop hebben gemaakt. Grappige bijkomstigheid, op de stopplek kwam op dat moment een prachtig bruidspaar aanlopen met fotograaf om bij de oldtimer Ford Mustang waarmee ze waren gekomen foto's te maken. De ene deelnemer bewonderde het bruidspaar en anderen juist de oldtimer Ford Mustang. Na wat te hebben gedronken hebben we de herfsttintentocht vervolgd. Wat waren de herfsttinten mooi!!

Spreuk

De herfst met nevel doortrokken,

 toont een winter met vlokken.

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

17 okt t/m 24 okt 2021

Schoorstenen geveegd.

Alleen zondag en maandag nog mooi zonnig herfstweer, waarna de herfst zich van een minder mooie kant liet zien. Soms miezerig weer en geregeld regenbuien, woensdag droog maar wel veel wind, donderdagnacht heel veel regen met een krachtige wind.

De vorige week opgehaalde kippen hebben op ons zorgerf al de eerste, nog kleine eitjes gelegd. Tot grote vreugde van Lies, die ze trouw verzorgd op de dagen welke ze in Ypelo is.

De eerste ooien zijn gedekt door onze ram. De ram heeft een dektuig om waarop een dekblok (wax met een kleurtje) is bevestigd. Zo is het goed zichtbaar wanneer een ooi is gedekt en weten we wanneer we de eerste lammeren kunnen verwachten.

De bruine bonen zijn met plant en al uit de moestuin gehaald, een deel is opgehangen in de loods om daar te drogen. De bonen die al droog genoeg waren zijn gedopt in de huiskamer.

Na de maaltijd wordt er vaak gewandeld. Meestal in verschillende groepen. De deelnemers die niet zo ver kunnen lopen maken dan een wandeling door de tuin, plukken dan met enige regelmaat bloemen, die vervolgens worden geschikt in de huiskamer. Is het door bv regen niet mogelijk om te wandelen dan wordt er een bewegingsactiviteit gedaan.

Verder de gewone werkzaamheden zoals: aardappelen schillen, was opvouwen, en schuren in de huiskamer, maar er werd ook geschilderd, zowel voederhuisjes als op doek.

Een activiteit die deelnemers ook leuk vinden is het maken van een herfstcollage. Vooral het knippen van plaatjes uit tijdschriften zoals landleven, hele verhalen komen hierbij los. Ten behoeve van de herfstcollage zijn er bladeren getekend en uitgeknipt.

Deze week een warm welkom voor Dhr. Tibbe op onze zorgboerderij. Wij wensen Jan een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Zaterdag ochtend is de schoorsteenveger geweest om de schoorstenen te trekken op onze zorgboerderij en zorgerf. Nu staat er niets meer in de weg, als de herfst nog verder toeslaat, de openhaard en de spekstenen kachel(s) weer te gebruiken.

   

Mist in oktober, bladeren geel en krom,

kijk dan naar uw kachel om.

 

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍

10 okt t/m 16 okt 2021

 Nieuwe leghennen.

Na een droge maandag een wisselvallige week met bijna dagelijks een buitje. Van grote hoeveelheden regen was echter geen sprake. De temperatuur voor de tijd van het jaar varieerde van normaal tot iets aan de hoge kant. Na een bui op vrijdagochtend overgang naar mooi droog herfstweer.

Maandag is Sanne, niet te verwarren met ons Friese paard met dezelfde naam, begonnen als medewerkster op onze zorgboerderij. Zij komt ons team 3 dagen versterken. Wij wensen haar een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.

Dinsdagochtend zijn de oude stoelen van de zorgboerderij gedeeltelijk gesloopt en naar de vuilstort gebracht. Voor Mark altijd een bijzonder ritje omdat hij daar een aantal mensen kent. Woensdag weer een mooi ritje met een aantal deelnemers naar Distel in Bentelo om voer voor de kalfjes te halen.

Om de mensen fit te houden doen wij geregeld bewegingsactiviteiten. Deze week een activiteit met foambuizen en een ballon, maar ook van top tot teen, wandelen en halverwege even uitrusten bij de ingang van het bos.

Nog steeds oogsten we bietjes en wortel uit de moestuin. Niet alleen voor de dagelijkse maaltijden, maar ook is er een gedeelte klaargemaakt om in te vriezen. Verder zijn er appels geraapt en alle tomaten uit de tuinkas gehaald.

Vrijdagmiddag is Sanne, het Friese paard, bekapt door de hoefsmid.

Zaterdag hebben we nieuwe leghennen opgehaald voor zowel ons Zorgerf in Ypelo als onze Zorgboerderij in Bornerbroek.     

Spreuk

It is better fan de soere appel te biten

as fan toarst te fersmachtsjen.

(Het is beter van de zure appel te bijten dan van dorst te versmachten)

 

֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍֍

֍֍֍֍֍֍֍֍֍