Weekjournaal

27 nov. t/m 3 dec. 2022

Voetbal kijken en B.H.V.-cursus.   

De laatste dagen van november vrij zacht miezerig weer. Vanaf 1 december werd het droger maar ook kouder met een koude oostenwind. De temperatuur kwam overigens nergens onder het vriespunt deze week.

Maandagochtend hebben we met een bus vol deelnemers de vleesbakken weer teruggebracht naar slagerij hof in Hardenberg en via een toeristische route weer naar huis.

’s Middags heeft een aantal deelnemers naar de W.K voetbalwedstrijden gekeken op TV. Helaas werden vanaf dinsdag de wedstrijden vanaf 16:00 uur gespeeld en konden we op de zorgboerderij niet meer gezamenlijk naar de wedstrijden worden gekeken. Maar de belangstelling en discussie waren er niet minder om

Verder zijn we deze week samen met deelnemers naar Distel in Bentelo geweest en hebben we kalfjes opgehaald op de Gravenallee in Almelo en uit Ambt Delden. Nu heeft de kalverschuur weer een volle bezetting.

Woensdagavond was er voor alle medewerkers en vrijwilligers de periodieke herhalingscursus B.H.V.  Na afloop kreeg iedereen een B.H.V.-pasje met een geldingsduur van 2 jaar.

Andere activiteiten: Dierverzorging, prei bleekselderij en paprika snijden voor de maaltijd, gehaktballetjes draaien voor de soep, in de hobbyruimte werden onderdelen voor de voederhotels gebeitst, wandeling in de tuin, vragenderwijs, zonnebloemblaadjes schuren.

Naast het opruimen van de loods, werd er driftig gesjoeld.

Naast alle sinterklaasperikelen zijn er alvast kerstbomen gekocht om die na het sinterklaasfeest weer op te tuigen.

Spreuk

Is het donkere lucht op Sint Marijn,

Zo zal het een zachte winter zijn.

=============

=========

20 nov. t/m 26 nov. 2022

Vlees in de diepvries en audit kwaliteitssysteem.  

Eerst nog winterweer afgelopen week. Zondag nog -7 graden en op maandag natte sneeuw in de ochtend. Daarna temperaturen oplopend naar herfstachtige waarden aan het eind van de week.

Maandag hebben in aller vroegte een koe naar het slachthuis gebracht. Het vlees hebben we vrijdag samen met deelnemers opgehaald, alles was mooi verpakt, en in de vriezers ingevroren.

Deze week zijn de kalveren die we ruim 6 weken geleden hadden gekocht verhuisd naar voor hen een nieuwe stal, de ligboxenstal, waar ze aan de kalverbar nog melk krijgen.

Verder bezig geweest met het opruimen van de loods, zodat stellingen vanuit de hobbyruimte daar kunnen staan en zo meer ruimte te creëren in de hobbyruimte.

Ondanks de vele misstanden rond het organiseren en bouwen van stadions voor de wereldkampioenschappen voetbal in Qatar, hebben een aantal deelnemers ’s middags naar de W.K.-wedstrijden gekeken op tv.

Onderweg om een deelneemster op te halen was dr. Schaepman ook in het oranje gehuld.  

Natuurlijk ook de normale bezigheden en voorbereidingen voor de komende feestdagen, zoals het beitsen van kerstbakjes in de hobbyruimte of voederzonnebloemen bijwerken in de peerdestal. Maar er zijn ook mooie kaarten gemaakt voor de zieken onder ons.

Op woensdag 23 november is op 94-jarige leeftijd oud deelneemster op Maaijke van der Horst overleden. Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Na een controle door de contractmanager WMO (Samen14) enige weken geleden en een controle t.b.v. van de RI&E door de Stigas, was deze week de audit van het kwaliteitssysteem ten behoeve van het kwaliteitskeurmerk “kwaliteit laat je zien”.

 Spreuk

Politici willen scoren,

Maar de wereld is geen voetbal.

=============

=========

13 nov. t/m 20 nov. 2022

Tuinmeubilair schoongemaakt en opgeslagen.  

De eerste dagen van de week droog en schraal weer. Donderdag een echte regendag, daarna gevolgd op vrijdag met een koude oostenwind. Zaterdag de eerste vorstdag met in de ochtend temperaturen rond het vriespunt, overdag enkele graden boven nul maar s’ avonds dook die al snel onder nul.

Na en afnemende gezondheid is zondag Dhr. Fokkert overleden. Jan is begonnen op ons zorgerf en later op onze zorgboerderij. Zijn interesses waren vooral gericht op het agrarische deel van onze zorgboerderij. Wij wensen de familie veel sterkte toe bij het dragen van dit verlies.

Maandag is Wessel aan zijn stage begonnen op onze zorgboerderij. Tot aan de zomervakantie komt hij op maandag en dinsdag. Wij wensen hem een fijne en vooral leerzame stageperiode toe.

In de tuinen zijn de gazons gemaaid en is onkruid gewied in de boerenkoolbedden.

In de huiskamer is er o.a. gehaakt, zijn bloemstukjes opnieuw geschikt en is er geholpen in de keuken. 

Natuurlijk in deze tijd voor Sinterklaas zijn de voorbereidingen in volle gang. Nepcadeautjes inpakken en zwarte pietenpoppen een mooie plek geven.

Verder druk hebben deelnemers geholpen met het schoonmaken van de tuinstoelen en tuintafels, waarna ze samen met de grote parasols zijn opgeborgen in de winterberging.

Vrijdag zijn de naden die door de jaren heen waren ontstaan tussen de verbindingskelder onder de deel en de deel zelf in de ligboxenstal opgevuld en geëgaliseerd.

Periodiek worden samen met deelnemers de hulpmiddelen zoals op de foto de rollators geïnspecteerd.

Spreuk

Is november koud en nat,

Dan hebben we het naarste al gehad.

=============

=========

 

7 nov. t/m 12 nov. 2022

Lockerkasten geplaatst.

Ook de afgelopen week droog weer. Temperaturen t.o.v. vorige week iets lager, maar nog steeds boven normaal voor november. Uitzonderlijk is dat wij nog gras hebben gemaaid half november, en daarvan ronde balen hebben gemaakt om de wintervoorraad aan te vullen.

Louise is dinsdag begonnen als nieuwe vrijwilligster. Een paar extra handen erbij worden door alle deelnemers en medewerkers gewaardeerd. Wij wensen haar dan ook een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.

Deze week zijn er nieuwe lockerkasten gekomen, en geplaatst in de ruimte die wordt gebruikt door deelnemers die voeren of in de tuin werkzaamheden verrichten. In deze kasten worden hun gebruikte stofjassen en laarzen opgeborgen, zodat ze niet elke keer hoeven te zoeken naar hun passende laarzen.

Gewoon een keer de dagelijkse activiteiten opgeschreven. Ditmaal van de woensdag. Activiteiten vandaag: Dierenverzorging, maaltijd voorbereiden, kweeperen schoonpoetsen, spoelen, schillen en in stukjes snijden, in hobbyruimte werd machinaal geboord, met hand geschuurd en gebeitst, wandeling in de tuin, gymnastiekoefeningen, ballon tennis, was op droogrek hangen, wandeling om es, mens erger je niet, rummikub, jokeren en vragenderwijs. Daarnaast ook nog hooibalen en openhaardhout van ons zorgerf opgehaald.

Spreuk

Als tijd geld is,

hoe arm ben je dan als je géén tijd hebt.

==================

============== 

30 okt. t/m 6 nov. 2022

Voorbereiding voor de komende feestdagen.

De hele week voorspelde het K.M.N.I. geregeld fikse regenbuien. Ongetwijfeld zal dat in delen van Nederland het geval zijn geweest, maar bij ons, op een enkele regenbui na, bleef het droog en genoten we van zonnig weer. De temperatuur was iets boven normaal in de eerste week van november.

Om de structuur van de deelnemers te waarborgen bieden we “gewone” alledaagse bezigheden, waaronder helpen bij het bereiden van de maaltijden, Mandarijnen en sinaasappelen pellen en in stukjes snijden voor het toetje.   Kweeperen poetsen en in stukken snijden, walnoten kraken, wortelen snijden, appels schillen en verdere hand en span diensten in de keuken. In de tuin werd onkruid gewied, geschoffeld en opgeruimd.  

In de hobbyruimte werden bloemblaadjes geel geschilderd, kerstbakjes getimmerd en kerststerren geschuurd. Alles ter voorbereiding van de komende feestdagen.

Vrijdag hebben we samen met deelnemer Mark het versnipperde papier, waar wij een aantal dagen druk mee zijn geweest, weggebracht naar de papiercontainer in Ypelo bij het schooltje en is er ’s middags voer gehaald bij Distel in Bentelo. 

Spreuk

In november kom je tegen,

 Harde wind en fikse regen.

=============

==========

23 okt. t/m 29 okt. 2022

Noten kraken.

In de laatste volle week van oktober extreem hoge temperaturen.de hele week droog met in de ochtend vaak laaghangende mist die vrij snel oplost in de ochtend.

Deze week hebben we de knotwilgen gesnoeid en daarna netjes opgepakt zodat ze met de voorlader van de tractor konden worden afgevoerd. Verder o.a. de paardenstal uitmesten voeren en de stal netjes aanvegen.  Kweeappels rapen/plukken, en bloemen plukken in de tuin voor bloemschikken op pompoenen.  Gymnastiekoefeningen gedaan met de deelnemers en verhalen vertellen aan de hand van het spel Tea Topics. Meestal in de middag na het wandelen, spelletjes o.a. jokeren, rummikub

Woensdagochtend vroeg paniek de waterleiding lekte net na de watermeter. Na het gaatje provisorisch te hebben afgedicht kon de waterleiding weer gebruikt worden. ’s Middags is deze gerepareerd.

Donderdag hadden we een gouden paar in ons midden Dhr. en Mw. Nijhof waren 50 jaar getrouwd. Hun allereerste ontmoeting konden ze nog goed herinneren. Gerard was eerst naar “Dieka van de Kruusweg” geweest, om daarna nog naar de kermis in Hengevelde te gaan, waar hij de liefde van zijn leven: Marietje ontmoette. Wij wensen het gouden paar nog vele gelukkige jaren. 

Vrijdag is er een begin gemaakt met het kraken van de geraapte, gewassen en gedroogde walnoten, met een notenkraker of met grof geschut een hamer.

Spreuk

Wie noten wil hebben en houwen,

 Moet jonge bomen hebben en ouwe.

============

=========

9 okt. t/m 22 okt. 2022

Laatste bonen afgehaald.  

De afgelopen 14 dagen kenmerkte zich door gewoon najaarsweer voor oktober. In de eerste week was het vooral zonnig, met op zaterdag een regenachtige dag. Afgelopen week in de ochtend grondmist en veel frisser overdag, wel afgewisseld met zo nu en dan een bui.

Er zijn weer kalfjes opgehaald, samen met deelnemers uit Delden, Vriezenveen, en Eibergen. Nu zit de schuur weer vol en kunnen deelnemers de kalfjes weer onder begeleiding verzorgen. Ook met deelnemers naar de bouwmarkt in Rijssen geweest, bouwbenodigdheden voor ons zorgerf gehaald.

De laatste tijd zijn we met elkaar druk bezig met allerlei herfst werkzaamheden. Nog steeds worden er appels geraapt en geschild. De rotte appels die onder de bomen liggen, ze waren aangevreten door de vogels, zijn opgeruimd.  Bonenplanten zijn van de stokken verwijderd er vervolgens hebben deelnemers in de huiskamer de  laatste bonen van de planten gehaald om ze vervolgens af te halen en te snijden om er vervolgens humkessoep van te maken.

Afgelopen maandag is Frans Beld verhuist naar de “Titus Brandsmahof”. Helaas was de zorgvraag dusdanig groot dat de zorg thuis te zwaar werd. Wij wensen hem daar een goede tijd toe. 

Donderdag waren Dhr. En Mw. Geboers 50 jaar getrouwd. Ter gelegenheid daarvan werden wij op gebak getrakteerd. Naar wij begrepen hebben wordt dit op zaterdag uitgebreid met de familie gevierd.

Tot slot ook deze week zijn er weer pompoenen uitgehold, is het vruchtvlees gebruikt voor pompoensoep en zijn de uitgeholde pompoenen gebruikt voor bloemstukjes om door de deelnemers mee te nemen en voor op tafel.

Spreuk

Om je dromen waar te maken moet je eerst wakker worden

==============

==========

 

2 okt. t/m 8 okt.  2022

Herfsttukken van pompoenen.

De hele week was het op een spatje regen na droog weer en vooral later in de week vrij zonnig. Dus mooi weer om de laatste snede gras dit jaar te maaien. Na alles te hebben gemaaid en bij elkaar te hebben geharkt zijn er donderdag ronde balen van gemaakt.

Veel herfstactiviteiten deze week. Het is altijd een gevecht met de kraaien wie het eerst de walnoten heeft. Gelukkig zijn er zoveel noten dat deelnemers de geraapte walnoten kunnen schrobben, zoals dat heet, om ze daarna na minimaal 4 weken drogen te kunnen consumeren.

Verder hebben deelnemers die niet de dieren verzorgen en/of in de hobbyruimte met o.a. kerstbakjes bezig zijn om hiervan onderdelen te schuren en in elkaar te zetten, in de huiskamer o.a. paprika fijngesneden voor in de diepvries, appels geschild na het rapen, wortelen gesneden en pompoenen uitgehold. Het vruchtvlees gebruiken we voor in de soep. Ook deze week zijn er herfststukken gemaakt door en voor de deelnemers om mee naar huis te nemen.

De deelnemers die de dieren verzorgen hebben een oude bank gesloopt en daarna de loodsen aangeveegd.

Nadat de kalfjes die in de schuur zaten waren verhuisd naar de ligboxenstal, de schuur is schoongemaakt, is op donderdag weer het eerste kalfje in deze schuur gekomen. Vooral de ezel vindt het fijn om weer gezelschap te hebben als hij ’s avonds op stal gaat.

Spreuk

Veel eikels aan de bomen,

Dan gaat er een strenge winter komen.

=============

==========

25 sept. t/m 1 okt.  2022

Walnoten in overvloed.

 In deze laatste week van september een voorproefje van de komende herfst. De hele week wisselvallig weer met geregeld buien. Na alle hitterecords deze zomer deze week een kouderecord. Dinsdag was de temperatuur sinds 1954 nog nooit zo laag geweest.

Maandag hebben we oud papier naar de vuilstort in Almelo gebracht, deze keer omdat de papiercontainer in Bornerbroek nog steeds geen nieuwe staplek heeft i.v.m. woningbouw. Sinds 7 juli is er nog steeds geen vergunning verleend door de gemeente Almelo voor een nieuwe locatie.

Deze week waren er o.a. bewegingsactiviteiten (ieder bracht een oefening in die gezamenlijk uitgevoerd werd), werden er verschillende geheugenspelen gedaan zoals Tea topics (vragenspel n.a.v. de etiketjes van thee) en zijn o.a. de boeken "Almelo in kleur" en "Almelooo kats mooi" bekeken waardoor er vele oude herinneringen opgehaald en verteld werden.

Verder is er geschoffeld en gewandeld in de tuin en om de es.

Het gras in de belevingstuin is gemaaid, kanten zijn gekant en de bestrating is aangeveegd.

Vooral de dames zijn druk geweest met het schoonmaken van de geraapte walnoten, zodat ze kunnen worden gedroogd. Aan de hoeveelheid geraapte kastanjes zou je bijna denken dat we een strenge winter krijgen.

Donderdag waren Dhr. en Mw. Vera 50 jaar getrouwd. Ook op de zorgboerderij is dit heugelijke feit gevierd en werden we getrakteerd op heerlijk gebak. Van de zorgboerderij hebben Ramon en Jannie een mooie bos bloemen, een zelfgemaakt huldebord en een mooie kaart aangeboden gekregen. Wij wensen het gouden paar Ramon en Jannie nog vele fijne jaren samen.

De eetbare pompoenen zijn deels uitgehold voor pompoensoep. De pompoenen die uitgehold zijn worden gebruikt om bloemstukjes in te maken. Deze week en komende week kunnen alle deelnemers een zelfgemaakt bloemstuk mee naar huis nemen. Hiervoor zijn ook hulzen van beukennootjes op draad en kastanjes en malusappeltjes op stokjes gezet.

Is oktober koud en fris,

Weet dan dat januari zacht is.

============

=========

 

18 sept. t/m 24 sept.  2022

Kippenhotel geplaatst.

Normaal herfstweer kenmerkt zich voor deze week in september. Op een enkele bui na was het de hele week droog. In de ochtend vrij fris, gepaard gaande met ochtendmist. De zon heeft nog veel kracht om deze ochtendnevel snel op te lossen. Bij zonnige momenten was het goed vertoeven buiten in de tuinstoelen, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

Eigenlijk uitzonderlijk maar deze week hebben een groot aantal deelnemers TV gekeken. Maandag naar de uitvaart van koningin Elizabeth en dinsdag naar Prinsjesdag.    

Maandag zijn de kleine kalfjes van de kalverschuur verhuist naar de ligboxenstal. Daarna met behulp van deelnemers zijn de hokken uitgemest en schoongespoten. Nu kunnen er weer kleine kalfjes in worden gehuisvest.

Dit jaar hebben we een donatie gekregen van het bedrijf “Poorthuis Speciaaldruk b.v.”, te besteden aan het kippenhok, ofwel het kippenhotel, welke deze week is geplaatst in de belevingstuin. Zonder andere deelnemers te kort te doen, Ramon is erg druk geweest alle onderdelen uit het bouwpakket te monteren en in de beits te zetten.  Het voelde voor hem als zijn project. Wij willen “Poorthuis Speciaaldruk b.v.” hartelijk danken voor de donatie.

Dinsdagsmiddag werden we op een heerlijk stuk appeltaart getrakteerd door het 60- jarig echtpaar Herman en Jannie ten Brinke. We hebben voor het diamanten huwelijkspaar gezongen en hebben een mooie zelfgemaakte kaart gemaakt, huldebord en een veldboeket bloemen aangeboden namens allen van de zorgboerderij.

Vrijdag is Ilona samen met deelnemers naar “Gerbens pompoenenschuur” in Bornerbroek geweest om pompoenen te kopen. Deze keer eetbare pompoen zodat we het u vruchtvlees kunnen gebruiken voor pompoensoep en van de pompoen zelf een mooi bloemstuk kunnen maken.

Spreuk

September is altijd mooi:

Het is de meimaand in herfsttooi.

 

Volgende pagina foto’s voor “Poorthuis Speciaaldruk b.v.”  Als dank voor de donatie voor het kippenhok.

=====================

==============

11 sept. t/m 17 sept.  2022

Lange wandeling gemaakt.

Voor september was het vrij normaal herfstweer, ondanks de wat lage temperatuur als de zon even niet scheen. Er vielen geregeld buien overdag maar ook ’s nachts.

De hele week, tussen de gewone werkzaamheden door, zijn we druk bezig geweest met het monteren van het nieuwe kippenhok, het egaliseren van de grond en het leggen van de tegels waar het hok komt te staan.

Deze week hebben we o.a. hooibaaltjes opgehaald van onze locatie “De Kötter” in Ypelo. De tuinwerkzaamheden gaan gewoon door zoals: schoffelen, bladharken, onkruid wieden, tuinafval op de wal langs de tuin brengen, dit om o.a. afkalving te voorkomen, en niet onbelangrijk alles netjes aanvegen en gereedschap opruimen na gebruik hiervan.

Dagelijks oogsten we uit de moestuin en boomgaard voor de maaltijd en om groente in te vriezen, zoals: snijbonen, spekbonen, wortelen, rode bieten, appels en stoofperen. De oogsttijd is momenteel heel bepalend voor de activiteiten in de huiskamer, zodat we er in de winter van kunnen genieten met elkaar.

Eén van de deelnemers heeft een tekening via carbonpapier en op doek gereproduceerd en gaat deze schilderen. Daarnaast zijn er kleurplaten voor volwassenen ingekleurd en is er geschilderd op nummer.

Naast de vertrouwde wandelingen rond de es en door het bos heeft Mieke met een groep deelnemers een mooie lange wandeling gemaakt door het Nijreesbos, langs de restaurants “’t Maatveld” en “Liedenbaum” en verderop door het bos weer terug naar de zorgboerderij.  

Vrijdag hebben alle deelnemers van die dag een bloemetje meegekregen, geplukt uit de tuin. Ook langs de rand van het vorige week geoogste maisland, staan prachtige bloemen waarvan we zo nu en dan mooie boeketten maken. Dit bloemmengsel is van het voorjaar gezaaid om de biodiversiteit te bevorderen.  

Spreuk

Als de R is in de maand,

Is het weer niet altijd meegaand.

=============

==========

4 sept. t/m 10 sept.  2022

Einde aan de langdurige droogte.

 Na een paar dagen benauwd weer met zo’n 30 graden, vanaf woensdag overgang naar normaal septemberweer, met bijna dagelijks bewolking afgewisseld met regenbuien. Vanaf begin juni, dus 2 maanden, hadden we tropisch droog weer met uitschieters tot wel 38 graden. Alleen op 21 juli hebben we in de nacht een licht regenbuitje gehad.

Maandag zijn we begonnen met het monteren van het nieuwe kippenhotel. Deze kwam in 5 dozen, waardoor het een hele klus was om alle onderdelen volgens de handleiding te monteren. De hele week is Johan met deelnemers bezig geweest om het kippenhok stap voor stap te monteren, waarna het in de beits is gezet.

Naast het voeren en de kalverhokken voorzien van stro zijn de schapen, de geit, en de ezel bekapt.

Ook deze week is er geoogst uit de groentetuin. Rode bieten zijn gekookt en gesneden voor in de diepvries. Bonen zijn afgehaald, gebroken en geblancheerd en na het rapen van de appels zijn deze geschild, gesneden, gekookt en klaar gemaakt voor in de diepvries.

Wekelijks worden er bloemen geplukt in de tuin voor in de vaas in het onderschoer en de vaasjes op de tafels op de deel (huiskamer).

Naast het oogsten uit de moestuin zijn de deelnemers druk bezig geweest met het onkruid wieden, o.a. tussen de stokbonen.

Het lijkt nog ver weg, maar in de hobbyruimte zijn de voorbereidingen voor de kerstactiviteit al volop in gang.

Zaterdag is alle snijmais gehakseld door de loonwerker. De maissilo is nu weer mooi gevuld, afgedekt met kuilvoerplastic en voorzien van een laagje zand, zodat de kalveren, koeien en de ander dieren op de boerderij hier deze winter weer van kunnen smullen. .

Spreuk

 

Het is altijd hetzelfde” zei de boerenknecht:

“de één trekt de wagen en de andere zit erop”.

=============

==========

28 aug. t/m 3 sept.  2022

Aardappels rooien.

Aan de langdurende droogte komt maar geen eind. Alhoewel het ‘s ochtends fris is liep in de middag de temperatuur al snel op naar waarden boven de 25 graden en voelde het benauwd aan.

Het is de 2e week dat de schilders in opdracht van “Huize Almelo” de boerderij aan de buitenkant aan het schilderen zijn.

Vincent, ja hij en Isabella zijn weer even in het land, heeft alle graslandpercelen gemaaid, waarvan één perceel met vooral rode klaver, welke weinig te lijden heeft gehad van de droogte. Woensdag heeft de loonwerker er vierkante- en ronde balen van gemaakt.

Deze week hebben we alle aardappels met de rooier gerooid, wat heel veel stof deed opwaaien. De aardappels hebben we samen met deelnemers geraapt.

Woensdag hebben we afscheid genomen van Matthieu als vrijwilliger. Na 11½ jaar gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen. Wij danken hem voor zijn jarenlange inzet als chauffeur op de bus.

Naast al deze bijzondere activiteiten gingen de “gewone” werkzaam-en/of bezigheden door, zoals: valappels rapen en verwerken, rode bieten oogsten, koken en snijden, bonen uit de tuin verwerken voor in de vriezer, boerenkoolplantjes uitpoten en o.a. paden schoffelen in de moestuin.

Spreuk

Schijnt de herfstmaandzon met zomerkracht, maakt veelal de wintermaand zacht.

=============

=========

21aug t/m 27 aug.  2022

12½ jaar jubileum, en spijkers op de weg.

Het begint bijna ééntonig te worden, maar ook deze week tot vrijdag was het bloedheet of tropisch weer, daarna werd het gelukkig koeler Ook in de nacht kwam het kwik nauwelijks onder de 20 graden. ’s Morgens in alle vroegte werden alle ramen en deuren die maar open konden opengezet. Zo was het overdag als de deelnemers er waren nog vrij behaaglijk binnen. Verder wordt er nog maar beperkt gesproeid op de groentegewassen en in de belevingstuin.

Dinsdag was het voor Jo het een spannende dag. Ze was namelijk 12½ jaar bij ons op de zorgboerderij. ’s Morgens is er met samen met deelnemers Harrie en Bennie een mooie bloemenjubileumcollage gemaakt in de peerdestal en een gebinthuisje opgemaakt met mooie bloemen uit de belevingstuin. Jo was best wel een beetje nieuwsgierig wat er in de peerdestal gebeurde, maar deze was even niet toegankelijk voor haar. ’s Middags tijdens het koffie en theedrinken kregen we een heerlijke traktatie van Jo en hebben we Jo in de bloemetjes gezet.

Wij krijgen soms de schrik van ons leven als een deelneemster komt vertellen dat er een dood konijn in het hok ligt. Bij het kijken in het hok sprong het konijn plotseling hoog op, hij lag heerlijk languit in zijn hok te genieten.

Helaas gebeurde er deze week ook minder mooie dingen. Op de toegangsweg naar ons en onze buren waren over de gehele breedte van de weg schroeven en spijkers uitgestrooid. Wij werden door een attente voorbijganger hierop attent gemaakt (onze dank hiervoor). Diegene die dit gedaan heeft realiseert zich totaal niet wat de gevolgen zijn als we met een bus vol deelnemers onderweg een lekke band krijgen door deze absurde actie, nog maar niet te spreken over de extra kosten die dit met zich meebrengt om de schade te herstellen. Overigens er zat al een schroef in de band van de paardentrailer die vrij soepele zachte banden heeft.

Spreuk

Niets is tijdsverlies als je van de dag geniet.

=============

=========

14 aug t/m 20 aug.  2022

Gezaaide bloemenmengsels in volle glorie.

In de laatste week van de hondsdagen nog steeds tropisch weer. De hele week was het bij ons droog en soms vrij schraal weer. In tegenstelling tot een groot gedeelte van Nederland waar halverwege deze week wel regen van betekenis is gevallen.

Vroeg in de ochtend lopen de schapen in de grondmist in deze tijd van het jaar.

Op enkele graslandpercelen is stalmest uitgereden en een gedeelte van de aardappelen is met de hand gerooid, zodat de aardappelrooier de rest van de aardappelen uit de grond kan halen en deelnemers die dat mooi vinden kunnen helpen met het rapen van de aardappelen.  

Dank zij de mooie bloemenpracht inde belevingstuin, kunnen we de tafels voorzien van bloemen. Daarvoor zijn eerst de flessen schoongemaakt, waarna deelnemers de bloemen hebben geschikt.

Ook dit jaar heeft de loonwerker langs het snijmaisperceel een bloemenmengsel gezaaid ten behoeve van de biodiversiteit.

Een gedeelte van de boerenkool is uitgepoot, waarna we er een net overheen hebben gespannen om te voorkomen dat konijnen en hazen de jonge plantjes opeten.

We hebben dit jaar een rijke appeloogst, dagelijks worden de appels geraapt en geschild. We maken er o.a. appelmoes van en op vrijdag zijn er appelflappen gebakken voor bij de koffie/thee.

Spreuk

Als augustus zonder regen henen gaat,

 de koe mager voor de kribbe staat.

=============

==========

7 aug t/m 13 aug.  2022

Officiële hittegolf dit jaar.

Deze week een tropisch weekje, met op dinsdag zo’n 28 graden en de volgende dagen klom de temperatuur tot 32-33 graden. Zaterdag is in De Bilt de eerste hittegolf in Nederland dit jaar officieel vastgesteld.  De eerste nachten was het door het heldere weer nog vrij koel. Later in de week veel zwoeler in de nachten.

De droogte heeft een grote impact op de groei van de gewassen. De weilanden liggen er bij ons en vele andere agrariërs uitgedroogd bij.

Maandagmiddag, hebben we ondanks de hitte, 2 konijnen opgehaald uit Wierden. De konijnen hebben in de belevingstuin een mooi koel verblijf samen met 2 andere konijnen.

Valappelen worden dagelijks geraapt, geschild en verwerkt tot appelmoes. De rotte, aangevreten exemplaren gaan op de mesthoop, zodat er niet te veel wespen bij de fruitbomen komen. Raapstelen zijn geoogst, gesneden, geblancheerd en ingevroren. Verder zijn er wortelen gesneden voor in de vriezer, zijn de paden in de moestuin geschoffeld en hebben deelnemers in de hobbyruimte geschuurd, geschilderd, getimmerd en ophangschroeven in planken gedraaid.

In de middag is er gewandeld in het bos vanwege de warmte. Dus met de bus naar het bos en drinken mee om daar te gaan wandelen.

Soms maken wij bijzondere gebeurtenissen mee. Aan het einde van dag was een deelnemer zijn bril kwijt. Alles afgezocht in en rond de zorgboerderij, helaas zonder resultaat. Tot een medewerkster na afloop op het idee kwam en ging kijken in het Nijreesbos waar ’s middags was gewandeld, zij vond de bril op een paaltje waar de deelnemers aan het einde van de wandeling wat hebben gedronken.

Het was voor de deelnemers die altijd de dieren voeren even improviseren, i.v.m. het schoonmaken (schoonspuiten) van de ligboxenstal. Maar deze ligt er nu weer Picobello bij.  

Spreuk

Eén konijn in ’t hok is mij meer waard,

 Dan tien hazen in ’t veld.

============

========

31 juli t/m 6 aug.  2022

Heel gewoon rustig weekje in deze vakantietijd

Deze week een copy van vorige week wat het weer betreft. Volop zomerweer met als hoogtepunt op woensdag tropisch warmweer. De dagen daarna geleidelijke afkoeling en op zaterdag haalde de temperatuur 21 graden in de middag. In de media maken ze zich ernstig zorgen over het neerslagtekort in deze vakantietijd.

De hele week hebben we tussen de bedrijven door, de ligboxenstal schoongespoten met de hogedrukspuit. Helaas geen activiteit voor onze deelnemers. Voor de deelnemers was het een “heel gewoon” weekje met allerlei activiteiten.

Deze keer eens een beeld van wat er op een dag (maandag) te beleven is op de Zorgboerderij, naast dat wij de meeste deelnemers zelf ophalen van huis en aan het einde van middag weer thuisbrengen.

Menu: Groentesoep, hachee, rode kool, appelmoes van onze valappels, aardappelen van eigen land, yoghurt met een scheutje ranja

Activiteiten: aardappelen en appelen schillen, rode kool snijden, schuurwerk in de huiskamer, voeren en verzorgen van de dieren op de boerderij, tijdschriften bekijken/lezen, in de hobbyruimte: schuren van dakpannen voor de voederhuisjes/ geveltjes op klossen schroeven. Wandelen door de tuin, op het erf en bij de dieren, wandelen rond de es, rummikub, geheugentraining, mens erger je niet, was opvouwen, koffie en theezetten, helpen bij tafels dekken, tafels schoonmaken en afdrogen van de vaat, breien, schilderen op doek, en bewegingsactiviteiten.

Spreuk

De eerste oogstweek, is die heet,

 Zorg dan voor een goed warm winterkleed.

=============

=========

24 juli t/m 30 juli 2022

Snoeien van heggen en coniferen.

Mooi zomerweer kenmerkte deze week, waar iedereen van genoot, na de tropische dagen van vorige week. Bij zonnige perioden klom de temperatuur net iets boven de 20 graden. Zo nu en dan licht buitje, en daar bleef het bij.

Dus ook deze week weer sproeien of met de gieter, om water te besparen, zonnebloemen en de bloemen in de bakken water geven.

Op maandag heeft Johan samen met Mark kalfjes opgehaald uit Eibergen en Haaksbergen. Nu zitten de hokken die wij ter beschikking hebben voor kleine kalfjes weer vol en kunnen de deelnemers helpen met het verzorgen van de nieuwe aanwinst.

Langs de belevingstuin zijn we druk bezig geweest met het opruimen van het oude gaas en het knippen/ snoeien van de heggen.

De stambonen zijn opgetrokken en deelnemers hebben de bonen van de planten verwijderd, afgehaald en gebroken. Vervolgens zijn ze geblancheerd, gekoeld en klaar gemaakt voor in de vriezer. De rabarber uit eigen moestuin laat een ieder zich prima smaken bij de middagmaaltijd. Door de droogte zijn er dit jaar veel valappels. Ondanks dat ze kleiner zijn dan andere jaren worden ze meestal met veel enthousiasme geschild voor de appelmoes tijdens de maaltijd of om in te vriezen voor de komende winter.

In de hobbyruimte is het altijd een gezellige boel. Naast het machinaal boren, schuren en schilderen van allerlei onderdelen van o.a. voederhuisjes en het in elkaar zetten van deze huisjes, worden er heel wat moppen getapt.

Al deze bovenstaande werkzaam- of bezigheden vinden vooral in de ochtend plaats. In de middag na het eten wordt er steevast gewandeld door de meeste deelnemers. Het kan zijn een ronde om de es of door het bos, maar ook een wandeling door de tuin, op het erf en langs de dieren is favoriet. Daarna is er tijd voor gesprek, spel, geheugentraining, creatieve bezigheden, enzovoort.

Spreuk

In juli veel zonnebrand,

wenst een ieder op het land.

============

==========

 

10 juli t/m 23 juli 2022

Bloedhete zomerse dagen.

De afgelopen 14 dagen hoog zomer. In de eerste helft van vorige week oplopend naar benauwd zomerweer. Daarna afkoeling, om vervolgens in het begin van de afgelopen week tropische waarden te bereiken van op dinsdag 38 graden en op woensdag benauwd weer en ook nog ver boven de 30 graden.  Met deze uitzonderlijke hoge temperaturen was de zorgboerderij op dinsdag en woensdag gesloten. Na veel regen in de nacht van woensdag op donderdag weer mooi zomerweer.

Op de zomerse dagen eigenlijk de gewone werkzaam- en bezigheden. Natuurlijk wel rekening houdend met de hoge temperaturen, en de deelnemers extra drinken aanbieden in de ochtend en de middag. Daarnaast was er ook nog een verfrissend (wegwerp) washandje voor enige verkoeling.

Er werd veel buiten in de schaduw en onder de parasols gebivakkeerd, maar soms was het in de huiskamer (deel) nog beter te vertoeven, met het bijwerken van een schilderij waar één van onze deelnemers druk mee is, kleuren voor volwassenen, triviant, vragenderwijs, ganzenbord, enz. Maar er werden ook valappels geraapt, bramen en bloemen geplukt. Van deze bloemen zijn mooie bloemstukjes voor op de tafels gemaakt. Dus de tuinwerkzaamheden gingen gewoon door.

Tot slot zijn de schapen overgedaan naar een nieuwe frisse weide, waar ze heel blij mee waren.

Spreuk

Prijkt juli in hete gloed,

Dan zijn in de herfst de vruchten goed.

=============

=========

3 juli t/m 9 juli 2022

Fotocollages maken.

Ook in de eerste volle week van juli was het droog en over het algemeen mooi zomerweer. In de 2e helft van de week een licht buitje, die ook nog in de nacht viel. Temperaturen rond of net iets boven de 20 graden.

De afgelopen week kregen de deelnemers bij de koffie ’s ochtends krentewegge. Dit heeft alles te maken met de geboorte van onze kleindochter June Elsemiek dochter van Michiel en Ilse.

In de agrarische tak van de zorgboerderij heeft loonbedrijf Wilmink dinsdag al het gras gemaaid. Nadat Johan eerst de gemaaide percelen heeft rond geharkt en Michiel vervolgens al het gras met de schudder heeft geschud, zijn er de volgende dag door hetzelfde loonbedrijf ronde balen van gemaakt. De balen zijn zolang bij ons opgeslagen. Ondanks dat de deelnemers daaraan niet kunnen meewerken leven ze wel mee en genieten van al deze activiteiten.

Helaas zijn de vogels druk bezig geweest met het kortwieken en opeten van de jonge bonenplantjes in de moestuin. Om dit wederom te voorkomen hebben de deelnemers de 2e zaai van zowel snij- als slabonen in potjes gedaan. Vervolgens heeft één van de deelnemers een laagje potgrond in de plantenbakken in de tuin verdeeld, waarop de potjes met bonen zijn gezet. Als de bonenplantjes groot genoeg zijn worden ze rond de stokken in de tuin geplaatst.

De raapstelen zijn voor de 2e keer geoogst en gegeten. De wortels van de raapstelen zijn verwijderd uit het groentebed, zodat er nieuwe raapstelen kunnen worden gezaaid. De eerste valappels zijn geschild voor appelmoes en de jonge slaplantjes kregen met enige regelmaat water.

Wekelijks worden er bewegingsactiviteiten gedaan en deze keer hebben deelnemers een eigen oefening bedacht welke gezamenlijk werd uitgevoerd.

In de huiskamer hebben een aantal deelnemers prachtige collages gemaakt op een schilderpaneel, geheel naar eigen smaak. De schildersezeltjes die al eerder gemaakt waren kwamen nu mooi van pas, zodat ieder zijn of haar eigen creatie inclusief schildersezel mee naar huis kon nemen om het daar een mooi plekje te geven.

Spreuk

Juli louter zonneschijn,

Dan krijgen we zeker gouden wijn.

=============

==========

 

26 juni t/m 2 juli 2022

Konijnenhok verplaatst naar de zorgboerderij.  

Ook in de laatste week van juni was het mooi zomerweer. Maandagavond viel er in korte tijd heel veel regen. Tijdens een wolkbreuk, bij iedere slag onweer van wolk naar wolk, kwam er extra veel regen naar beneden. Aan het einde van de week afkoeling, na regen op donderdagavond.

De zomervakanties breken weer aan, onze medewerkers zullen in deze periode één of meerdere weken afwezig zijn, waardoor de ophaal- en thuisbrengtijden voor onze deelnemers kunnen veranderen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er andere medewerkers op de groep staan.

Natuurlijk waren er ook deze week volop bezigheden in de groentetuin, zoals onkruid wieden en de aardbeienplanten vanuit de plantbakken verpoten naar groentebedden.

In de belevingstuin op ’t Klein Wierke heeft Johan samen met deelnemers een tegelplateau gemaakt, waar zaterdag het konijnenhok van ons zorgerf is geplaatst. Dit heeft alles te maken met de herstructurering van onze zorgboerderij en zorgerf.

Vanaf 1 juli zal de reguliere dagopvang alleen op onze zorgboerderij in Bornerbroek, “Zorgboerderij ’t Klein Wierke” plaatsvinden. Op ons zorgerf als nevenvestiging zullen verschillende activiteiten met deelnemers plaatsvinden, aangestuurd en begeleid vanuit ’t Klein Wierke. Zoals verzorging van de kippen en siertuin. De meeste deelnemers van ons Zorgerf gaan met ingang van komende week deelnemen op ’t Klein Wierke. Een enkele deelnemer heeft er voor gekozen op een andere dagbestedingsplek deel te gaan nemen, waarin wij begeleiding hebben geboden. Onze medewerkster Renate gaat op de twee dagen welke ze werkte op ons zorgerf, op ’t Klein Wierke werken. Voor de deelnemers in Bornerbroek een vertrouwd gezicht gezien Renate al op ’t Klein Wierke werkt op de woensdag.

Donderdag hebben we op ons zorgerf afscheid genomen van onze deelnemers Theo van der Wal, Jan de Koning en onze medewerkster Astrid. Beide heren gaan naar een andere dagopvang, waar wij hen een hele fijne tijd wensen. Astrid gaat haar uren uitbreiden bij het verpleeghuis waar ze al werkte naast haar baan bij ons, waar wij haar veel werkplezier wensen.

Spreuk

Mistsluiers in de vroege nacht,

Geven julidagen in volle pracht.

=============

=========

19 juni t/m 25 juni 2022

Nieuw leven op ons zorgerf.

Zondag afkoeling na de tropische dag van zaterdag. Daarna mooi zomer weer oplopend naar tropische waarden op donderdag (32 graden met ‘s nacht van donderdag op vrijdag nog 21 graden). Vrijdagochtend vielen er stevige buien met veel neerslag. Daarna herstelde het zomerse weer zich snel.

Deze week werd er elke dag, tot vrijdag gesproeid in de plantbakken en verder in de bloembakken in de tuin.  Naast schoffelen in de tuin hebben de deelnemers rode bessen, frambozen en aardbeien geplukt. De rode bessen zijn gerist, waarna er saus van gemaakt is met geleisuiker. Naast alle bezigheden genoot eenieder van het buitenleven en was er tijd om met elkaar in gesprek te gaan.  

Dinsdag hebben we afscheid genomen van Norah ook haar stage zit erop. Na de vakantie gaat Norah eerst haar studie met een opleiding voor doktersassistente. Daarna hoopt ze een opleiding te volgen zodat ze kan werken op een S.E.H. (Spoedeisende Hulp) of als ambulancemedewerkster. Met al deze mooie plannen wensen wij haar veel succes.  

In de vroege zaterdagochtend is onze kleindochter June Elsemiek geboren, dochter van Michiel en Ilse (onze zoon en schoondochter) die op ons zorgerf Kötter wonen. De deelnemers en medewerkers speculeerden al lange tijd of het een jongetje of meisje zou worden. Natuurlijk zijn wij als oma en opa reuzeblij met de geboorte van onze kleindochter.

Spreuk

Juni meer droog dan nat,

 Vult goede wijn het vat.

=============

=========

12 juni t/m 19 juni 2022

Congrestival ZorgAccent.

Ook deze week droog en zonnig weer. Naarmate de week vorderde liep de temperatuur op. In het begin van de week dagtemperaturen rond of iets boven de 20 graden, vrijdag en zaterdag tropisch weer met maximum temperaturen boven de 30 graden.

Loonwerker Wilmink heeft in één bewerking met een speciale machine de snijmais geschoffeld tussen de rijen en vanggewas ingezaaid voor na de oogst van de snijmais. (Italiaans raaigras)

Op de zorgboerderij de gebruikelijke werkzaamheden voor deze tijd van het jaar. Veel tuinwerkzaamheden en in de huiskamer (deel), zoals: rabarber, wortel, prei en raapstelen (uit eigen moestuin) snijden. En niet te vergeten aardbeien plukken uit eigen tuin.

Deelnemers hebben droogbloemschilderijtjes gemaakt en geholpen bij o.a. tafels dekken en afruimen en de afwas. Daarnaast was er tijd om te wandelen, kleuren voor volwassenen, mens erger je niet en vragenderwijs, bewegingsactiviteit en aanvullen spreekwoorden en gezegdes in de huiskamer. In de hobbyruimte zijn deelnemers druk geweest met het afronden van het uilenkastenproject voor de uilenvereniging en werden dagelijks de dieren op de boerderij gevoerd en verzorgd Natuurlijk voeren en verzorgen van de dieren op de boerderij,

Woensdag en donderdag was er een congrestival op “Het Lageveld” in Wierden voor alle medewerkers van ZorgAccent. Wij hebben daaraan deelgenomen aan de informatiemarkt om onze Zorgboerderij onder de aandacht te brengen. Onze medewerkers Thirza, Kristel en Christiena hebben daar onze honneurs waargenomen. Daarvoor onze hartelijke dank. << klik hier voor slideshow >>

Spreuk

In juni weinig regen voorspelt een grote zegen.

=============

=========

 

5 juni t/m 11 juni 2022

De schapen geschoren en in de wei met de lammetjes.  

Het was wisselvallig weer deze week, maar als overdag als de zon erbij kwam was het aangenaam weer. De temperatuur was vrij normaal of iets aan de lage kant voor de eerste week van juni.

Naast het genieten van het mooie weer op sommige momenten waren er volop bezigheden in de tuin; planten water geven, schoffelen, onkruid verwijderen, harken en in het laatste groentebed waar stokbonen waren gezet zijn dwarsstokken aan de bonenstokken gebonden.

In de huiskamer zijn een aantal deelnemers deze week druk geweest met het maken van droogbloemenschilderijtjes die ze vervolgens, als ze klaar waren, mee naar huis mochten nemen. In de hobbyruimte volop bezigheden waaronder o.a. het monteren van onderdelen op de deksels van de uilenkasten. En verder de gebinthuisjes voorzien van een laatste verflaag.

Woensdag hebben we afscheid genomen van Dhr. van Dijk. Pieter gaat om gezondheidsredenen naar een andere dagbesteding, waar we hem een hele fijne tijd wensen. 

Woensdag een warm welkom voor Mw. Janssen, als nieuwe deelneemster.  Wij wensen haar bij ons een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Donderdagavond, helaas kon het dit jaar niet overdag, zijn door een schaapscheerder de schapen geschoren. Vrijdag konden de schapen met hun lammetjes naar buiten in de wei.

Vrijdag afscheid genomen van Sofie. Haar stageperiode zit erop. Ze gaat na een verdiende vakantie de schoolbanken weer opzoeken. Wij wensen Sophie veel succes met het vervolg van deze opleiding de komende 3 jaar.  

Spreuk

Als je minder denkt,

 Kan je meer dan je dacht.

============

========

 

22 mei t/m 5 juni 2022

De eerste aardbeien geplukt.

Deze keer een weekjournaal van de afgelopen 14 dagen. Dit i.v.m. dat in week 21 Hemelvaart viel en de zorgboerderij en ons zorgerf maar 3 dagen open waren. In de eerste week vielen er geregeld hevige buien met soms onweer, afgewisseld met droge perioden. In de 2e week was het weer veel rustiger met enkele hele mooie zomerse dagen, waarin we al het gras hebben gemaaid op ons zorgerf en er vierkante balen gemaakt zijn door de loonwerker.

Zowel op onze zorgboerderij als op ons zorgerf zijn de eerst aardbeien geplukt. Natuurlijk zijn er in deze periode van het jaar heel veel tuinwerkzaamheden. Deze keer zoals op de foto is te zien een andere methode om stokbonenstokken te plaatsen, met als voordeel dat de bonen niet zo hoog in de stokken kunnen groeien. De planten die in één van de plantenbakken stonde zijn in de tuin gepoot, waarna de aarde uit de plantenbak in de tuin is verwerkt, de plantenbak is schoongemaakt en is voorzien van nieuwe aarde/ potgrond. Daarna zijn er verschillende groentes en kruiden gezaaid, zoals prei, radijsjes, dille en sla.

Een deel van de bloementuintjes zijn uitgepoot in grotere potten.

Vorige week hebben wij onze nieuwe medewerkster Dianne en vrijwilligster Ciska welkom geheten op ’t Klein Wierke. Wij wensen beide dames een fijne tijd met onze deelnemers en nieuwe collegae.

Verder een warm welkom voor Mw. Couwenberg en Dhr. Geboers als nieuwe deelnemers op de zorgboerderij. Ook hen wensen wij een fijne tijd op ’t Klein Wierke.

Spreuk

In mei warme regen, betekent vruchtenzegen.

=============

=========

 

15 mei t/m 21 mei 2022

Tuinstoelen en tuintafels weer naar buiten.  

Tot en met donderdag was het nog warm benauwd zomers lenteweer. Vanaf donderdag in de 2e helft van de middag flinke buien die voor verkoeling zorgden en op zaterdag weer gewoon, sinds lange tijd, normaal voorjaarsweer.

Loonwerker Wilmink heeft deze week al het gras gemaaid en een dag later met een “recordsnelheid” gehakseld.

Met dit mooie weer hebben we de tuinstoelen en tafels uit de winterberging gehaald, dat wil zeggen van de zolder in de loods gehaald inclusief parasols, zodat de deelnemers kunnen genieten van het mooie weer.

De bloembakken die zorgen voor een mooie afscheiding zijn voorzien van bloeiende plantjes. Verder zijn er o.a. bloemen op de vaas zetten en is een deel van de bloemtuintjes verspeend. Deze keer de zonnebloemen.

In de tuin zijn o.a. dahlia’s geplant.

In de hobbyruimte zijn moestuin-naambordjes geschilderd en uilenkasten in elkaar geschroefd.

Op ons zorgerf hebben de planten binnen- en buitenwater gekregen, was er tijd voor wandelen, is oud papier weggebracht, gerummikubd en gesjoeld.

Vrijdag hebben we kleine kalfjes opgehaald. Nu zit de kalverschuur weer vol, en kunnen de deelnemers helpen met het verzorgen en ervan genieten.

Vrijwilliger Harry is vrijdag weer met zijn oldtimertrekker gekomen om de aardappels te schoffelen/ aanaarden.

Spreuk

Avonddauw en zon in mei,

is hooi met karren op de wei.

============

========

8 mei t/m 14 mei 2022

Kalfjes opgehaald met deelnemers.

 Het blijft eentonig maar ook deze week was het droog weer. De verdamping in een droge april en voortzettende in mei geeft nu al een groot neerslagtekort, en ’s avonds verschijnt de maan aan een heldere hemel. Maar ondanks het droge weer is de snijmais al ontkiemt en de loopt de geit nog steeds in een groene weide.  

Eigenlijk was het verder een normale week wat de bezigheden van de deelnemers betreft. Dierverzorging, uitmesten enz. De kalfjes uit de kalverschuur zijn verplaatst naar de ligboxenstal. De schuur is helemaal schoongemaakt, zodat er aan het einde van de week weer kleine kalfjes kunnen worden gehuisvest.

Verder zijn er plantstokken voor in de moestuin schoongemaakt in de hobbyruimte en zijn er plantbordjes geschuurd en geschilderd, is er onkruid gewied en zijn er bloementuintjes gezaaid. In de huiskamer (de deel) werd er geholpen met de voorbereiding van de maaltijd en o.a. uien gesneden. Er is een voetbalquiz gespeeld, mens erger je niet, rummikub en jokeren niet te vergeten. Natuurlijk met dit mooie weer een lange wandeling, voor diegenen die dat kunnen, door het bos. En met wie niet goed ter been is wandelen door de belevingstuin.

Vrijdag is Johan samen met deelnemers eerst naar Abemec in Goor (voorheen Latrago) geweest en daarna hebben ze de kalfjes opgehaald uit Ambt- Delden. Natuurlijk via een toeristische route zodat de deelnemers konden genieten van de mooie omgeving.

Spreuk

IIs het weer in mei te mooi,

Dan krijgt de schuur maar weinig hooi.

============

========

1 mei t/m 7 mei 2022

Tuinbezigheden.

Het droge weer duurt maar voort. Dus ook deze hele week droog en vrij zonnig weer. De temperaturen waren misschien iets aan de lage kant voor begin mei, maar als de zon erbij kwam voelde het gewoon warm aan. Op donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag) waren onze zorgboerderij en zorgerf een dagje dicht.

Begin deze week heeft loonbedrijf Wilmink de snijmais gezaaid. Nu even rust wat de werkzaamheden op het land betreft.

In de groentetuinen volop activiteit, groentebedden zijn gemaakt en o.a. rode bieten gezaaid. Ook is het resterende snoeiafval opgeruimd en naar de mesthoop gebracht. Verder is er bloemmengsel gezaaid voor insecten.

Tussendoor even op het terras genieten van de zon.

In de huiskamer en hobbyruimte zijn deelnemers bezig met het maken van bordjes, aftekenen schuren enz., voor plantenstekers in de moestuin die bij de groentebedden worden geplaatst.

Ook een bekende grootgrutter heeft weer een actie met bloementuintjes. Deze zijn deels klaar gemaakt (o.a. kokostabletten wellen voor de zaden van de bloementuintjes). Nadat elk potje voorzien is van bijbehorende naamplaatje, gaan ze naar de tuinkas om daar te kunnen ontkiemen.

Na het middageten wordt er steevast gewandeld, en is er tijd voor of rummikub, ganzenbord, vragenderwijs of gewoon ff lekker buiten zitten in de zon en genieten van het prachtige weer.    

Spreuk

Is het weer in mei zeer mooi,

dan ziet de schuur maar weinig hooi.

============

======== 

24 april t/m 30 april 2022

Voorjaarswerkzaamheden in volle gang.

 Droog en schraal weer. In 4 woorden kunnen we het weer van deze week weergegeven. Als zo u en dan de zon schijnt aangenaam weer. De hele week waren de temperaturen aan de lage kant voor de laatste volle week van april. De deelnemers zijn de hele week druk geweest, met uitzondering op Koningsdag woensdag 27 april, met bezigheden op zowel op de zorgboerderij/zorgerf binnen als buiten.

Op koningsdag hebben we de vlag gehesen in de vlaggenmast die vorig week samen met deelnemers een nieuw plaatsje heeft gekregen.

Dinsdag zijn we begonnen met het opruimen van snoeiafval van de vorige week gesnoeide leilindes.

Wekelijks staan er bewegingsactiviteiten op het programma zoals met foambuizen een ballon rondslaan. Om het nog leuker te maken bracht iedere deelnemer een eigen oefening in die gezamenlijk werd uitgevoerd.

Verder werd er geholpen met allerlei hand en spandiensten in de keuken. Zoals: aardappelen schillen, uien en prei snijden, soepballetjes draaien, aardbeien en druiven in stukken snijden voor in de yoghurt enz.

Ook in het weekend als er geen deelnemer en medewerkers zijn gaan de werkzaamheden op de boerderij en zorgboerderij gewoon door. Dit weekend bijvoorbeeld naast de dierverzorging, het gazon maaien, de tuinkas opruimen en schoonmaken, het erf vegen en zorgen dat de voorraadkasten weer aangevuld worden.

Na een korte opname in het ziekenhuis is Dhr. van Rijk afgelopen zaterdag overleden. Klaas kwam bij ons op zorgerf Kötter. Johan is uit naam van allen naar de crematieplechtigheid geweest. Wij wensen de naaste familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.  

Spreuk

April maakt de bloem

 En mei bekomt de roem

=============

==========

17 april t/m 23 april 2022

Voorjaarswerkzaamheden.

De hele week droog schraal weer. Temperaturen waren overigens normaal voor deze tijd van het jaar. In de zon en uit de wind behaaglijk weer om buiten te genieten, maar als de zon even verdween achter de wolken voelde het koud en guur aan.

Deze week zijn we begonnen met het maisland zaaiklaar te maken, d.w.z. het land met schijveneg bewerken en vervolgen ploegen. Vrijwilliger Harry heeft de vorige week gepote aardappelen geschoffeld met zijn deutz tractor. In de tuin zijn de leilindes en de lavendel gesnoeid.

De gebruikelijke bezigheden zoals het voeren van de dieren is één van de belangrijkste taken op onze zorgboerderij/zorgerf. Op de foto is Lies bezig met het verzorgen van de konijnen.

Vrijdag is nog een schaap bevallen van 3 lammetjes. Zij verblijven nu in het “Schoap’nschot” in de belevingstuin.  

Dhr. Veekamp is deze week verhuist naar “Eugeria”. Wij wensen Benno een goede tijd in zijn nieuwe woonomgeving.  

Deze week al een korte week i.v.m. met 2e Paasdag, ook de komende week een dagje minder. Op Kroningsdag 27 april zijn wij gesloten.

Spreuk

Het zijn de kleine dingen die ertoe doen, dat maakt het verschil.

=============

=========

10 april t/m 16 april 2022

De hele week in het teken van Pasen.

De hele week mooi zonnig weer. In het begin van de week nog vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In de 2e helft van de week temperaturen iets aan de lage kant. Vooral als de zon achter de wolken verdween voelde het meteen koud aan.

Ondanks dat een groot aantal van de corona maatregelen zijn vervallen zijn er helaas nog een groot aantal besmettingen. Daarom dit jaar nog geen gezamenlijk paasfeest met deelnemers en één van hun naasten op de donderdag voor Pasen. Wel zoals ieder jaar was op Goede Vrijdag de zorgboerderij en zorgerf gesloten.   De hele week stond wel in het teken van Pasen bij ons op de zorgboerderij en zorgerf. Er werden paaseieren op houten schijfjes van een tak gebrand voor de paasbakjes die deze week door de deelnemers zijn gemaakt.

Natuurlijk hebben alle deelnemers hun eigengemaakte paasbakje mee naar huis genomen. Ook voor deelnemers die deze week niet op de zorgboerderij & zorgerf zijn geweest werd er een paasbakje gemaakt en naar ze toe gebracht. Verder is er Paasbingo gespeeld en zijn de paastakjes die voor de paasbakjes werden gebruikt bladvrij gemaakt.

 

Vrijdag heeft Johan samen met Harry en zijn tractor aardappelen gepoot. (Gecertificeerd pootgoed ras Ottena geteeld in Friesland).  Nu maar hopen op een grote opbrengst, net als vorig jaar waar we nog steeds aardappels van eten.

Natuurlijk wensen wij iedereen een fijne Pasen toe.

Spreuk

Als april lacht,

 boerke wees voor uw oogst bedacht.

 

=============

=========

3 april t/m 9 april 2022

Veel werkzaamheden (bezigheden) binnenshuis.

 De overgang van vorige week na koel regenachtig weer zette deze week door. Eigenlijk de hele week vrij koud. Opvallend was dat het in de ochtend fris was maar later op de dag werd het guur met veel wind en regen.

Wat doen we dan op zo’n dag met dit weertype. Hieronder een stuk tekst uit de groepsrapportage van maandag: Dierverzorging, was gevouwen, machinaal geboord, geschilderd en planken van de uilenkasten geboord en vastgeschroefd in de hobbyruimte, dakpannen geschuurd en spijkers gesorteerd (krom en recht gescheiden) in de huiskamer, geschilderd in de peerdestal, paasbakken van zolder gehaald, vilt geknipt en onder de bakjes voor Pasen geplakt, paaseieren voorzien van een nieuw koordje, photograpic treatment, koffie verzorgd, tafels dekken en afnemen na de maaltijd, wandelen, sjoelen, kleuren, vragenderwijs en woordzoekers maken. Zoals blijkt wordt er ook nog gewandeld tussen de buien door.

Woensdag heeft Johan samen met deelnemers voer en dergelijke gehaald bij Distel in Bentelo.

Deze week waren voor het eerst bij ons op de zorgboerderij mevrouw Venema en mevrouw Hubers. Wij wensen beiden een fijne tijd bij ons op de zorgboerderij.

Door o.a. ziekte onder de medewerkers, kregen wij helaas op vrijdag 8 april de personele bezetting niet rond en waren wij genoodzaakt de zorgboerderij een dagje dicht te doen.

Spreuk

Nooit April zo zoet,

of het sneeuwt de schepper op zijn hoed.

 

=============

=========

20 maart t/m 2 april 2022

Palen en stenen weer gewit op ’t Klein Wierke.

De afgelopen 14 dagen kenmerkte het weer zich als bijzonder mooi voorjaarsweer met soms felle zon was het echt warm weer. Maar op de laatste dagen van maart was het plots afgelopen en een overgang naar guur weer met in de nacht van donderdag naar vrijdag sneeuw, wat nog vrij lang die ochtend bleef liggen.

De gebruikelijke voorjaarsbezigheden gingen gewoon door.

Op ons zorgerf zijn de leilindes gesnoeid en zijn de bordes gesnoeid en als het even kon is er hout gekloofd.

Met Pasen in aantocht zijn paastakken versierd en zijn figuren gemaakt door draden te spannen op een plankje. 

In Bornerbroek op onze zorgboerderij zijn deze week samen met deelnemers de palen langs de weg met staalborstel schoongemaakt en vervolgens de andere dag gewit. Natuurlijk zijn de stenen langs de rand van de gazons niet vergeten.

Aan het eind van de week is de houtklover opgehaald om hout te kunnen kloven op onze zorgboerderij, een activiteit die met groot enthousiasme werd ontvangen.

Afgelopen week waren Henk Zoer en zijn echtgenote Aafke 50 jaar getrouwd en werden wij verrast met een hele mooie opgemaakte taart. Wij feliciteren Henk en Aafke met het mooie huwelijksjubileum en wensen hun nog een hele fijne tijd samen.

Spreuk

Maart roert zijn staart,

 april doet wat hij wil

 en mei doet er ook nog wat bij.